Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

3 nyári veszélyforrás, amely végzetes lehet

2010.08.09. | Ötvenentúl.hu
A nyár, a kánikula számtalan veszélyt hordoz, amelyekre gyakran a leglelkiismeretesebb gazdák sem gondolnak.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Első veszélyforrás: a napfény és a hőség

Az első meleg napsugarakat minden kutya, macska élvezi, de a kánikula nekik sem tesz jót. Gondolj csak az árnyékban bágyadtan szunyókáló macskákra, vagy a kutyaól alá „pincét” ásó ebekre. Ezek a hőség ellen tett óvintézkedések, amelyekkel kedvencünk azt jelzi, hogy a hőmérséklet már elviselhetetlen számára.

A tűző napon az állatok ugyanúgy leéghetnek, hőgutát kaphatnak, mint az emberek, ezért fontos, hogy árnyékos helyet találjanak. Ez lehet az udvarban egy füves részen álló fa vagy nagyobb bokor, de akár te magad is eszkábálhatsz árnyékolót a kutyaház körüli területre.
A lakásban élő kedvenceknek is szükségük van árnyékra, ezért legalább az egyik ablakon érdemes behúzni a sötétítő függönyöket, hogy mindig legyen egy hűs sarok!
A meleg hónapokban, különösen a kertben élő háziállatoknak, nagyobb itatóra van szükségük, amelyben naponta többször is frissre kell cserélned a vizet.

Második veszélyforrás: a séta

Nyáron kedvencedet a hűvösebb kora reggeli és esti órákban vidd sétálni! Ilyenkor a kutyának és a gazdának is kellemesebb a hőmérséklet.
Fontos, hogy nyaranta a kutyatappancsok kerüljék az aszfaltot. Különösen a kis testű, puha mancsú fajtáknál fordulhat elő, hogy a meleg beton megperzseli a talpak érzékeny bőrét. Ezért inkább füves talajon sétáltasd a kutyádat. Itt viszont a kullancsok és a toklászok „állnak lesben”, és csak arra várnak, hogy néhány kellemetlen napot szerezzenek nektek. Ezért fontos, hogy védekezz a kullancsok és az egyéb vérszívók ellen.
Amint hazaértek, azonnal vizsgáld át az ebed bundáját tetőtől talpig. Ne hagyd ki a mancsokat sem: a toklászok az ujjak közé szorulva viszketést, fájdalmat, sőt tályogot okozhatnak.

Harmadik veszélyforrás: a környezet

Nyáron a nagy melegben a megfontolt, öreg kutyából is figyelmetlen álmatag eb válik. Ilyenkor sokkal jobban figyelned kell arra, nehogy nyitva hagyd a kertkaput, mert kedvencedet, ha az utcára téved, könnyen elüthetik. A kutyák többnyire imádják a vizet, ezért a hőség ellen elviheted őket a kijelölt kutyaúsztatókba, de a természetes vizekkel jobb, ha óvatos vagy!
Ahogy te se mennél be a Dunába, vagy egy-egy piszkos vizű bányatóba, a kutyát se oda vidd hűsölni! Ha séta közben a rakoncátlan eb mégis úszott egy kicsit a tiltott vízben, hazaérve füröszd meg. A vízben tenyésző baktériumok ugyanis a kutyára is veszélyesek lehetnek.

A lakásban élő kutyák, macskák sincsenek biztonságban. Több házi kedvenc pusztult már el a nyáron nyitva hagyott ablakok miatt. Hiába tudja a cica, hol a párkány széle, és hiába nem akar leugrani a hangyányi járókelőkre a tizedikről, elég, ha utána kap egy arra reppenő pillangónak, és máris kizuhanhat a nyitott ablakon. És bizony többemeletnyi zuhanás után nem elég, ha talpra esik, ép végtagokkal, élve kéne megúsznia a figyelmetlenséget. Ezért legjobb, ha csak berácsozott vagy erős hálóval védett ablakokat hagysz nyitva!


A háziállatokra is veszélyesek a...
A kutyasétáltatás vagy a macskák elkóborlása után érdemes bundájukat átbogarászni. Az élősködők komoly betegségeket is terjeszthetnek.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace
Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés