Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Nagy gyógyvízkörkép

2009.12.25. | Máté Judit
A legtöbb betegség kezelése könnyebb és gyorsabb, ha a megfelelő ivókúrával egészíted ki. Na de melyik gyógyvíz mire jó? Eláruljuk!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Szerencsére hazánk nemcsak fürdőkben gazdag, de a feltörő forrásvizek bőséggel tartalmaznak ásványi anyagokat, nyomelemeket is. Ha megfelelően alkalmazod a rendelkezésre álló gyógyvizeket, rengeteg betegségtől szabadulhatsz meg természetes úton. Melyik gyógyvíz mire jó?

Konyhasós víz

Előfordulása természetes formában Magyarországon nem jellemző, legközelebb Erdélyben található. A konyhasó legfőbb tulajdonsága, hogy erősen tapad a bőrhöz. A megtapadt só intenzív ingerhatást fejt ki: a szervezet védekező- – immun- – rendszerét hosszabb időn keresztül éberen tartja. A konyhasó erős gyulladáscsökkentő. Ezt a hatását elsősorban urológiai és nőgyógyászati betegségekben, illetve egyes bőrbetegségek, például a pikkelysömör kezelésében hasznosítják.

Glaubersós víz

Fő alkotórésze a kénsavas nátrium, de általában tartalmaz keserűsót is. Krónikus gyomor- és bélhurut, májbajok, cukorbetegség, köszvény, elhízás ellen használatos. Hazánkban legnevezetesebb a baldóci fürdőforrás.

Keserű vizek

Magas bennük a kénsavas magnézium. Túlsúly, állandósult székrekedés, aranyér esetében használhatók sikerrel. A legkitűnőbb és legolcsóbb keserűvizek hazánkban találhatók. Legismertebbek a budai Hunyadi János, az igmándi és az ivándai víz.

Jódos víz

Általában tartalmaz konyhasót is, jódot is. Együttes jelenlétük fokozza a víz gyulladáscsökkentő hatását. Emellett csökkenti a szervezetben a megnövekedett húgysav- és vércukorszintet, serkenti a petefészek működését. Magyarország lakosságára jellemző a jódhiány, pedig a Nógrád megyei Sóshartyán forrásvize nagy mennyiségű jódot tartalmaz. Innen származik a palackozott Jódaqua, amelyből már napi egy kiskanál elegendő például a golyva gyakori kialakulásának megelőzésére.

Radonos víz

Hatására az erek kitágulnak, emiatt erős fájdalomcsillapító hatású. Bőrön át és légzés útján is bejuthat a szervezetbe. Ezek a vizek azonban nagyon ritkák, Magyarországon például Tapolcán található belőle.

Földes-meszes víz

Azokat a vizeket nevezzük földes-meszes vizeknek, amelyek esetében a Than-féle egyenérték kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátból (CaMgHCO3) 20 százalék felett van. Itt elsősorban a kalcium és a magnézium biológiai hatását kell kiemelni. A kalcium gyulladáscsökkentő hatású, ami helyileg is érvényesül, mivel hatására a baktériumölő sejtek száma növekszik. A kalcium fokozza a vizeletkiválasztást is, ezek a vizek tehát elősegítik a vesehomok és a vesekövek eltávozását.

Vasas víz

Vérszegénység, női bajok ellen javallt, valamint betegség következtében leromlott szervezet feljavítására is alkalmas. Parádon, Erdőbényén található vasas savanyúvíz.

Kénes víz

Krónikus fémmérgezésekre, reumatikus bántalmakra, köszvényre ajánlott. Egyszerű kénes melegvíz található Harkányban, Alsókékeden, Herkulesfürdőn, meszes-kénes víz Pöstyénben és Budapesten a Császár, a Lukács fürdőben, a Margitszigeten és a Városligetben.


Melyik gyógyfürdő milyen betegségre...
Nem kell öregnek és rozzantnak lenni, hogy jólessen a gyógyfürdő. Körképünkből kiderül, melyik fürdőt válaszd!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

természetes megelőzés kezelés betegségCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés