Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Kerüld meg a Balatont!

2012.04.25. | Berényi Mariann
A Balaton és környéke megunhatatlan szépségű vidéke hazánknak. Más arcát mutatja gyalog, hajón és kerékpárral. Itt az ideje, hogy a Balatont bicikliről is megismerd.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A Balaton körül vezet hazánk egyik leghosszabb összefüggő kerékpárútvonala. Igaz, a 210 km-es, végig táblával jelölt körúton csak részben pedálozhatunk külön a kerékpárok számára kiépített útvonalon, jó néhány kilométer a part menti mellékutakon vezet.
A Balaton két oldalának kétarcúsága a bringakörúton is tetten érhető. A déli oldal sík terepe után igazán tikkasztóak az északi oldal emelkedői. A fáradságért azonban a táj szépsége, a Balaton-felvidék lelket melengető hangulata igazi kárpótlást nyújt.

A kerékpár legnagyobb előnye, hogy viszonylag gyorsan juthatsz egyik állomáshelyről a másikra, miközben a tájjal jóval mélyebb kapcsolatba kerülhetsz. Láthatod az út szélén futkározó gyíkokat, a vadászó madarakat. Ha biciklivel haladsz át egy településen, a kisebb kulturális érdekességeket is jobban észreveszed, könnyebben félbehagyod az utazást, hogy egy szép épületet megcsodálj. Épp ezért most olyan látnivalókat ajánlunk, amelyek nem biztos, hogy egy autós kirándulónak feltűnnek, de a Balaton-környék kultúrájának méltó reprezentánsai.

7 nap a Balaton körül

A Balatoni Körút legnagyobb előnye, hogy bárhol, bármikor elkezdhető és abbahagyható. Ha úgy érzed, hogy mégsem neked való a hosszú távú kerékpározás, vagy az időjárás miatt fel kell függesztened a kirándulást, hajóval is visszatérhetsz a kiinduló állomásra.
Ha nem saját kerékpárral indulsz útnak, akkor olyan településen kölcsönözz biciklit, ahová tömegközlekedéssel gyorsan visszautazhatsz. A gyakorlott bringásoknak két nap elegendő, hogy körbetekerjék a magyar tengert.

Mi azonban inkább egy hosszabb, 7 napos kirándulásra invitálunk, amelynek nem (csak) a teljesítmény a célja, hanem a kikapcsolódás és vidék kultúrájának megismerése is.

1. nap
A komp, a vasút és az autópálya miatt a többség számára talán Zamárdi a legegyszerűbben megközelíthető hely.
Ha Zamárdiban kölcsönzöl kerékpárt, biciklidet és képességeidet már a településen tesztelheted. Mielőtt útnak indulsz, érdemes a szabad strandon megmártóznod, majd gyorsan próbáld ki, hogyan fogsz az északi parton az emelkedőkkel megbirkózni.
Tekerj fel a faluba, ahol a Zamárdi Tájházban megismerheted az egykori falusiak életmódját, sőt egy kis szerencsével időszaki kortárs kiállítást is kifoghatsz. Ha az első emelkedőket kipihented, és szereted a kihívásokat, mindenképp menj fel a Kő-hegy kilátójára. A meredek hegyoldalon nem szégyen feltolni a kerékpárt. Hidd el, ha felértél, elfelejted az izzadságcseppeket, hiszen a Balaton egyik legszebb panorámája tárul fel előtted a nagy múltú kilátóból.
Ha a kerékpárod és te is megfelelően működsz, itt az ideje, hogy Balatonkenese irányába elindulj. Javasoljuk, hogy első nap a környéken foglalj szállást.
Kenesén a Partfőről, azaz a Sós-hegyről gyönyörű kilátás nyílik a tóra. A 80 méter magas löszfal Fűzfőtől Balatonvilágosig szegélyezi a tavat, amelynek legmagasabb pontját itt találhatod. Ha a Partfő löszfalába vájt barlangnyílást felfedezted, és a hozzá kapcsolódó mondát is szeretnéd megismerni, keresd meg a Kenesei Tájházat, ahol a kis gyűjtemény gondnokától mindent megtudhatsz a környékről.

2. nap
Másnap korán indulj útnak, és Csopakig meg se állj, ahol egy virágzó faluban pihenheted ki magad. Az ízletes csopaki bor mellett ne feledkezz meg a vízimalom megtekintéséről sem. Ha a déli hőséget itt átvészelted, vedd az irányt Tihanyba. Ha sikerült a félszigeten szállást foglalnod, akkor itt megmártózhatsz, majd megismerkedhetsz a sokoldalú település paraszti és történeti emlékeivel is.

3. nap
Ha másnap Tihanyról elindulsz, utad során a Balaton-felvidék népi építészetének és paraszti kultúrájának újabb csodáit fedezheted fel. Örvényesen a vízimalomhoz kapcsolódó malommúzeum, Balatonudvari temetőjében a szív alakú sírkövek kelthetik fel érdeklődésedet. Révfülöpön a Honismereti gyűjteményben pedig a régimódi fürdőéletről kaphatsz benyomást. Ha jól osztod be az idődet, estére Badacsonyba érhetsz, ahol Egry Józseffel, a Balaton festőjének emlékével is megismerkedhetsz.
Badacsonyban nemcsak a táj lenyűgöző, hanem a borospincék kínálata is.

4. nap
A következő napon korán kell kelned, hogy Keszthelyen elég időt tölthess. A Balaton egyik leghíresebb városa többnapos látnivalót kínál. Döntsd el, hogy most szeretnéd felfedezni őket, vagy inkább pihenéssel töltöd az időt.

5. nap
Ha most kihagyod Keszthelyen a Balatoni Múzeumot és a Festetics-kastélyt, hamarosan a Kis-Balatonon keresztül vezet majd az utad. Tekerj nyitott szemmel: számtalan természeti csodára figyelhetsz fel. Nagyon résen kell lenned, hogy estére Balatonszentgyörgyre érj! Ha még van erőd, akkor a tó fölé emelkedő erdős domboldalon megnézheted a Festetics grófok csillag alaprajzú vadászvárát.

6. nap
Túrád utolsó napjain sokkal gyorsabban fogsz haladni, hiszen sík terepen vezet az utad. Fonyódon a helytörténeti múzeumot nézheted meg, mielőtt Balatonboglár környékén elfoglalod a szállásodat.

7. nap
Bár Balatonszemesen egy barokk műemléképületben működő postamúzeumba vagy a Latinovits Zoltán Emlékmúzeumba is bemehetnél, javasoljuk, hogy az utolsó, csaknem 40 km-es szakasz megállóit inkább pihenéssel és fürdőzéssel töltsd.

Elővigyázatosság

1. Ne a kiránduláson derüljön ki, hogy nem vagy jó formában! Mielőtt azonnal kerékpárra pattannál, még otthon teszteld fizikai képességeidet.

2. A túra előtt járj rendszeresen kerékpárral, hogy ne kelljen izomláztól szenvedned az első napokban.

3. A túra útvonalát tervezd meg előre, és időben foglald le a szállásokat!

4. A kerékpárkölcsönzővel is állapodj meg az indulás időpontjáról, és arról, milyen kerékpárra lesz szükséged. Arról is beszéljetek, hogy a bicikli meghibásodása esetén hogyan tudnak a segítségedre sietni.

A javasolt múzeumok elérhetősége

Zamárdi Tájház, Zamárdi, Fő utca 83. Tel:+36 (+36 [85]) 545-037
Kenesei Tájház, Balatonkenese, Kossuth u. 6. Telefon: +36 (+36 [88]) 481-586
Csopaki vízimalom, Csopak, Kisfaludy u.16. Telefon:+36 (+36 [87]) 446-250
Tihanyi Babamúzeum, Tihany, Visszhang u. 4. Telefon:+36 (87) 448-431 
Bencés Apátsági Múzeum, Tihany, I. András tér 1. Telefon:+36 (87) 538-200 
Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Tihany, Pisky sétány 12. Telefon: +36 (87) 714-960 
Malommúzeum, Örvényes, Szent Imre u. 1. Telefon: +36 (+36 [87]) 449-360
Révfülöpi Honismereti Gyűjtemény, Révfülöp, Halász utca 2.
Egry József Emlékmúzeum, Badacsony, Egry József sétány 12. Telefon: +36 (87) 431-044 
Tájház, Balatonszentgyörgy, Csillagvár utca 68. Telefon: +36 (85) 377-193 
Csillagvár – Középkori életpanoptikum, Huszármúzeum, Balatonszentgyörgy, Irtás dűlő Telefon: +36 (30) 227-2272 
Fonyódi Múzeum, Fonyód, Bartók Béla u. 3. Telefon: +36 (85) 560-392 
Latinovits Zoltán Emlékmúzeum, Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky utca 5. Telefon: +36 (85) 314-011 
Balatonszemesi Postamúzeum, Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky utca 46. Telefon: +36 (84) 360-160


Tekerjünk együtt!
Szeretnél kerékpározni, de egyedül nem mersz elindulni? Úgy érzed, nem vagy elég jó formában? Kerekedjetek fel párosan, tandemmel! Mi is kipróbáltuk.  tovább Tovább
9 ok, hogy miért látogass el Európa...
A turizmus még gyerekcipőben jár Koszovóban, mégis sok a megélnivaló: pezsgő főváros, frissítő sörárak és gyönyörű hegyek várnak.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

bicikli túra BalatonTavaszi megújulás

hirdetés


hirdetés