Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Talán nem tudod, de ez is hizlal!

2010.01.03. | Lám Luca
Nem elég, hogy a stressz rengeteg betegséget okozhat, hogy nem lehet megfogni, és nagyon nehéz kivédeni, még hizlal is! Miért?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A stressz a szervezet válaszreakciója egy ingerre. Felfedezése, illetve megfogalmazása Selye János nevéhez fűződik. Valamilyen szokatlan, váratlan, meglepetésszerű, veszélyesnek ítélt helyzetre a test készültségi állapottal válaszol. Így védi meg magát, és készül fel a szükséges vészteendőkre, amilyen például a menekülés és a túlélés.

Mi történik a szervezetedben?

A testedben rengeteg hirtelen változás megy végbe, mely mind-mind azt a célt szolgálja, hogy képes legyél összpontosítani, józanul gondolkodni, és gyorsan menekülni. Régen ugyanis nem a munkahelyi értekezletek, hanem a vadászat közben ránk leselkedő vadállatok okozták a stresszt, így hát az összes említett képességre azonnal szükségünk volt.

  • Vészhelyzetben feszültség uralkodik el rajtunk.
  • A vegetatív idegrendszer aktiválódik, s ennek hatására szapora szívverés, magasabb vérnyomás és cselekvési kényszer tapasztalható.
  • Izzadni kezdesz, különösen a kapaszkodó felületeken, mint amilyen a tenyér. Izmaid megfeszülnek, és felkészülnek az életmentő futásra, vagy másfajta menekülésre. Szervezeted megtelik adrenalinnal. Lassabban emésztesz és választasz ki, hiszen tested tartalékol a nehezebb időszakokra – ki tudja, mikor ehetsz újra?

Ma a stresszt alapvetően két részre oszthatjuk. Az egyik a fent említett idegi alapú, reflexszerű stresszreakció, mely valamilyen veszélyhelyzetre kínál megoldást. A másik sokkal inkább lelki eredetű, lassabb és egyénenként változó lefolyású. Kiválthatja bármilyen változás, amely az életben bekövetkezik: új munkahely, gyermek születése, házasság, halál, szakítás, költözés.

Ebből is jól látszik, hogy a stressznek vannak pozitív és negatív változatai, leginkább a kiváltó októl függően. Ha valamit érdeklődéssel, izgalommal vársz, az pozitív stresszel tölt el, feltöltődsz energiával. Ha valami rossz dolog történik veled, vagy félsz, tartasz valamitől, a stressz előbb-utóbb enerválttá és depresszióssá tesz.

Hova vezet a stressz?

Összességében elmondható, hogy ha a stressz átmeneti ideig tart, jótékony hatású, életben, éberen, frissen tart, és erősíti az aktív élet érzését. Ha azonban a szervezet a feszültség okainak elmúlása után sem áll vissza nyugalmi állapotába, hosszú távon komoly következményekkel számolhatsz. Szokták is mondani: a stressz a depresszió előszobája. És valóban, az állandó, folyamatos feszültség hosszú távon az alábbi következményekkel járhat:

  • elveszíted a kedvenc tevékenységeidből származó örömöt;
  • nem tudod értékelni a szabadidődet, vagy a családod nyújtotta szép pillanatokat;
  • lehangolttá, enerválttá válsz;
  • állandó álmosságtól szenvedsz, de nem tudsz aludni;
  • depresszióba esel.

Mitől hizlal?

A fent már említett testi reakciókon kívül a cortocotrophin-hormon (CRS) is intenzív működésbe lép. A CRS feladata röviden annyi, hogy serkenti a mellékvesék adrenalin- és kortizoltermelését, aminek hatására éhségérzeted folyamatosan nő. Tested azonban teljes készültségben van, ezért minden, amit megeszel, elraktározódik. Mivel pedig a meneküléshez a szervezetnek sok energiára van szüksége, csak a kalória-, zsír- és energiadús ételeket kívánod.
Nem csoda, ha a rohanásban élő emberek sokkal könnyebben híznak, mint azok, akiknek élete nyugodt és harmonikus. A nők pedig alapvetően jobban ki vannak téve a stressz hizlaló hatásának – támasztja alá egy tavalyi amerikai kutatás –, hiszen érzékenyebbek és fogékonyabbak az őket körülvevő problémákra, így az ebből adódó feszültség nagyobb, intenzívebb hatással van rájuk.


5 pofonegyszerű, stresszoldó technika
A stressz része a mindennapoknak: egy bizonyos határig nagyszerű teljesítményekre ösztönöz. De mi van a bizonyos határ után?  tovább Tovább
Na, ezt nem a stressz okozza!
Bár a nevében benne van a szó, a stresszinkontinenciát mégsem a stressz okozza! Sőt nem is feltétlenül időskori probléma!  tovább Tovább
7 érdekes tény a stresszről
Hányan szenvednek munkahelyi stressztől, mennyivel izzadsz jobban, ha feszült helyzetbe kerülsz, hogyan csökkentheted stressz-szintedet? Íme a válasz ezekre a kérdésekre!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

stressz megelőzés testsúlyCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés