Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

8 érdekes tény a szemgolyóról

2010.02.06. | Lám Luca
A szem a lélek tükre. De vajon tudod-e, mekkora a szemgolyó? Milyen nehéz? Mitől függ a színe?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Egy szép szempár bárkit levesz a lábáról. Sokan tartják a szem színét, formáját, csillogását és a tekintetet a szépség legfontosabb kritériumának. Szemed mindent elárul, megmutatja, milyen hangulatban vagy, mire vágysz, mi jár a fejedben. De nemcsak a lélek, hanem az egészségi állapot tükre is. Ha elég alaposan figyeled, vizsgálgatod a szemed, sok rejtett betegségre, egészségügyi problémára deríthetsz fényt – akár még tünetmentes stádiumban. Mindemellett elsősorban szemed segítségével kerülsz kapcsolatba környezeteddel – a látó ember számára ez a tájékozódás legfőbb eleme.

A szem és a látás egészségének megőrzése tehát nagyon fontos feladat, s bár a korral a látás romlik, preventív gondolkodással és életmóddal visszafordíthatatlan betegségektől óvhatod meg magad. Ideje kicsit közelebbről megismerni a látás legfőbb szervét, a szemgolyót.

Tudtad? A csecsemők nem azért látnak fejjel lefelé, mert a látásuk különbözik a felnőttekétől, hanem mert az agyuk még nem tanulta meg visszafordítani a képet. Az emberi szem ugyanis optikai tulajdonságai révén egész életünkben fordított képet készít a környezetről, melyet aztán agyunk fordít egyenes állásúvá.

Tudtad? A szem színét a szivárványhártya (írisz) határozza meg. Ha kék szemű vagy, az íriszed pigmenttartalma alacsony, ha barna, akkor igen magas.

Tudtad? Hogy szemgolyód ne sérüljön, alsó és felső szemhéj veszi körül. A szemhéjak záródása, azaz a pislogás, teljesen reflexszerű.

Tudtad? A szemgolyó, amint a nevéből is kitűnik, nagyjából gömb alakú. Sugara átlagosan 12 milliméter, súlya mindössze 7,5 gramm. Szerkezete rugalmas, így igazodik a hét különböző csont által határolt szemüreg alakjához.

Tudtad? Két szemgolyónk nagysága testünk körülbelül 1,5 százalékának felel meg, ám a tájékozódásban 80 százalékos szerepet töltenek be.

Tudtad? Az alvás bizonyos fázisában a szemgolyó gyors ide-oda rebbenő mozgást végez. Az alvás közben tapasztalható agyi funkciók ilyenkor a leggyorsabbak, az izmok pedig teljesen ellazulnak. Ezt az alvási szakaszt REM-nek (rapid eye movement), vagy paradox alvásnak nevezik. Ilyenkor az alvás nagyon mély, az agy pedig nagyon aktív.

Tudtad? Az anoftalmia nagyon ritka, genetikai betegség, amely miatt az újszülött szemgolyó, illetve szemgolyók nélkül jön a világra. Ultrahangos vizsgálattal a probléma már a terhesség 18. hetétől kimutatható.

Tudtad? Ma már létezik szemgolyó-tetoválás: a szemfehérje kötőhártyája alá juttatják be a festékanyagot, amely aztán szép lassan szétterül. 2007-ben készült az első ilyen tetoválás, a tetováltak egyelőre nem számoltak be mellékhatásokról vagy arról, hogy a festék bármiben megváltoztatta volna a látásukat.


5 érdekes tény a fetisizmusról
A modern szexualitásba – miként az ókori népeknél – minden belefér, akár nyilvánosan is. Mi a helyzet a fétisekkel?  tovább Tovább
6 érdekes tény a...
Gyakorlatilag minden nő szembesül a problémával, az élete során legalább egyszer. Azonnali kétségbeesés helyett mit érdemes tudnod róla?  tovább Tovább
5 érdekes tény a bikaviadalokról
A bikaviadal a mi kultúránkban felnőtt ember számára kegyetlen szórakozásnak tűnik. Máshol mégis milliók lelkesednek érte.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

érdekes szemgolyó látás szem emberCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Gyógynövénytár
Képgaléria
Nagyiklub


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés