Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

5 fontos dolog az Alzheimer-kórról, amit érdemes tudnod

2015.06.15. | Ötvenentúl.hu
Az Alzheimer-kór még mindig a visszafordíthatatlan betegségek közé tartozik. Félelem helyett ismerd meg!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Tény, hogy az idő múlása megállíthatatlan és elkerülhetetlen folyamat. A gyerekből felnőtt lesz, a felnőttből idős, és mindez így is van rendjén. Mégis kellemetlenül érint minket a felismerés, hogy idősebb korban veszítünk testi és szellemi frissességünkből. Ismerős a helyzet, amikor a bevásárlóközpontban megállunk a sor közepén, és nem tudjuk, mit keresünk, valójában mit is szeretnénk megvenni? Állunk bizonytalanul, és azon töprengünk, természetes állapot-e ez ebben a korban, vagy netán már az Alzheimer-kór tünete. Most többet megtudhatsz a betegségről, tüneteiről és megelőzéséről.

1. Mindennapi nehézségek

A gondolkodási és kognitív funkciók Alzheimer-kórral járó beszűkülése jelentősen megnehezíti az érintettek mindennapjait. Hazánkban jelenleg kétszázezer ember szenved ebben a betegségben. A hatvanöt év felettiek 5 százalékát és a nyolcvan év fölöttiek 20 százalékát érinti. Szakemberek szerint a betegség előfordulásának esélyét megnövelheti egy fejsérülés vagy egy trauma is.

2. Alapvető probléma a demencia

A szaknyelvben demenciának nevezik az időskori szellemi képességek és az emlékezőtehetség romlásával járó betegségeket. Azok, akiket ez érint, gyakran feledkeznek meg mindennapi rutinfeladatokról, például a fogmosásról, komolyabb esetben akár a felöltözésről is. A betegség kihat az egész személyiségre, a hangulatra és a viselkedésre egyaránt.

3. Önellátási zavarok

A szellemi képességek hanyatlása időskorban természetes. Az igazi probléma akkor kezdődik, amikor már az önellátás is problémát jelent, amikor szükség van külső segítségre, támogatásra, ápolásra. Javasolt, hogy a családtagok már a kezdeti tünetek észlelésekor forduljanak szakemberhez, a betegség korai felismerésének ugyanis nagy a jelentősége. Számos gyógyszer áll rendelkezésre az enyhítésére, és minél korábban kezdődik a kezelés, annál jobbak az eredmények.

4. Szellemi botlások

Gyakran a szorongás, a depresszió és más lelki folyamatok állnak szellemi hibáink mögött, s nem feltétlenül a demencia felelős értük. Azok, akik szorongással és depresszióval küzdenek, általában kevésbé képesek koncentrálni, így jóval többször hibáznak. Számukra megoldást jelenthet a kevesebb munka, a nyugodtabb körülmények megteremtése és a fokozottabb koncentráció az élet minden területén.

5. A betegség megelőzése

Fontos, hogy tisztában légy vele, milyen egészségi zavarok növelik az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. Ilyenek például a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás. Ha nem küzdesz hasonló kórokkal, vagy orvosi segítséggel karbantartod őket, az Alzheimer-kór kialakulásának esélye jelentősen csökken. Minden esetben kérj segítséget szakembertől, és bátran lépj a tettek mezejére, ha szükséges.


11 dolog, amit mindenképpen tudnod...
A rák halálos betegség, melynek legjobb gyógymódja a kemoterápia – gondoltuk eddig. De biztos ez?  tovább Tovább
5 dolog, amit tudnod kell az alvásról
Ólmos fáradtság nap közben, nehéz elalvás éjszaka, hajnali felébredés, úgy érzed, most rögtön el tudnál aludni… Ismerős tünetek?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tünet megelőzés alzheimer


hirdetes