Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 24. Saturday, Iván   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

6 érdekes tény a hüvelyszárazságról

2016.05.29. | Ferenczy Mária
Gyakorlatilag minden nő szembesül a problémával, az élete során legalább egyszer. Azonnali kétségbeesés helyett mit érdemes tudnod róla?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A száraz hüvely mindenkinek rossz. Rossz a nőnek, mert a megszokott komfortérzetet viszkető, szúró, égető érzés váltja fel. Rossz a férfinak, mert a korábbi zökkenőmentes szexuális együttlétek megváltoznak, nehézkessé válnak. A kapcsolatnak pedig különösen nem tesz jót, hiszen minden eltitkolt, szégyellt probléma alááshatja a szeretetteljes bizalmat.

A hüvelyszárazság viszonylag könnyen orvosolható probléma: sikeres kezelésének csak a titkolódzás és a rosszul alkalmazott házi módszerek vethetnek gátat. Rengeteg nő igyekszik vazelinnel, babaolajjal, nyállal, testápolóval megoldani a nehézkes együttlétet, ám ezek a megoldások csak ideig-óráig hoznak könnyebbséget. Hosszú távon nem segítenek, sőt komoly károkat okozhatnak a hüvelyflórában. Így a legjobb megoldásnak a nyíltság bizonyul. Nyíltság a partnerek között és nyitottság a megoldás irányában. A problémát hormonok, gyógyszerek, stressz is okozhatja, miért kellene úgy kezelni, mint a nőiséget leromboló mumust.

Tudtad? A hüvelyszárazság téves kifejezés. A hüvely ugyanis mindig nedves, hiszen felületét el nem szarusodó mirigyhám fedi. Így szárazsága igen relatív. Hüvelyszárazságról tehát nem akkor beszélünk, ha a hüvely száraz, hanem ha nem elég nedves.

Tudtad? A hüvelyszárazság a menopauza idején az ösztrogénhiánynak köszönhető. De a különböző testi változásokkal kapcsolatos stressz, önbizalomhiány is kiválthatja. Mértéke az enyhén kellemetlentől egészen a szexuális életet ellehetetlenítő szintig terjedhet.

Tudtad? Bár a hüvelyszárazság problémáját elsősorban a változókorral hozzák összefüggésbe, a menopauza előtti időszakban is bármikor kialakulhat. A szülés, a különböző nőgyógyászati beavatkozások során sérülhet a hüvelyt bélelő hámréteg, ami égő, viszkető érzést okozhat, szárazság érzetét keltheti.

Tudtad? Nemi izgalom hatására a hüvely nedvessége erősödik. Belső hámrétegének vérbősége megnő, a hüvelybemenet körül a Bartholin-mirigyek, illetve a további, több tízezer mirigy automatikusan működésbe lép, és speciális váladékot termelve lehetővé teszi a „síkos” közösülést. Tévedés, hogy a Bartholin-mirigyek eltávolítása hüvelyszárazságot okoz!

Tudtad? A röntgensugárzás, a hormonkezelés, sőt egyes gyógyszerek is (például vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok) okozhatnak mellékhatásként száraz hüvelyi érzést.

Tudtad? Ha a hüvelyszárazságot nem kezeled, a hüvelyflóra sérülhet, ami csak további panaszokat okoz. A furcsa házi módszerek helyett érdemes szakemberhez fordulni, a legtöbb esetben igen egyszerű megoldásokkal tudnak szolgálni.


6 érdekes tény a G-pontról
Egyesek érzik, míg mások fikciónak tartják. Urbán legenda, vagy valóban létezik a misztikus, gyönyörhozó G-pont?  tovább Tovább
5 érdekes tény a fanszőrről
A nemi szerveket borító szőrről mostanában csak az eltávolítása kapcsán esik szó, holott sok érdekesség rejlik a témában.   tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

szex kezelés hüvelyszárazság érdekes kapcsolatCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Gyógynövénytár
Képgaléria
Nagyiklub


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés