Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Szégyellem a testem! Mit tehetnék?

2010.01.22. | Kálmán Alida
Az időskori szexualitás talán legnagyobb ellensége a szégyen. A szégyen pedig kapcsolatok halálát rejtheti magában.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Nagyon sokan azt hiszik, ha a kor előrehaladtával megváltozott a testük, már nem is képesek szexuális vágyat ébreszteni a partnerükben. Így inkább nem is kísérleteznek vele. Hárítanak és elutasítanak. Pedig ezzel nem kellene foglalkozni. A férfiak igenis kívánatosnak láthatnak egy nőt minden életkorban.

Az önértékelés a kulcs

Rusz Edit szexológus szerint nagyon sok függ attól, kinek milyen az önértékelése. Annak, aki idősebb korban nem tudja elfogadni önmagát, testének változásait, nyilván fiatalabb korában is problémái voltak a külsejével. Tökéletes ember márpedig nincs, még az ifjabbak között sem. Aki nem képes elfogadni a tökéletlenségét, azt sem lesz képes feldolgozni, hogy a teste már nem 20 vagy 30 éves. Pedig ezt nem kell szégyellni.

– Ahol szeretet van és szerelem, ott parázslik még az a tűz, amelyik 30 éven keresztül lángra tudott lobbanni. A pasi igenis rá tud kattanni… kívánhatja a testi szerelmet. Ő ugyanis nem veszi észre a ráncokat, a változást, hiszen naponta látta a párját. Együtt élték át az éveket.

Elképzelhető persze, hogy egy nő, ha szembesül testének változásával, nehezen hiszi el: a párjának így is tetszik, nem csak szeretetből vagy megszokásból mondja. Pedig a szeretet, a szerelem nagyon sok mindenen átsegítheti az embert. Az érzelmek képesek arra, hogy a kisebb-nagyobb hibákat észrevétlenné tegyék. Mert ha két ember között jó a kapcsolat, nem az a fontos, mennyire tökéletes az alak, mennyire szép a bőr. 

– Nagyon rossz módszer ellenben, ha a férfi elbagatellizálja a problémát, ha nem veszi komolyan párja félelmeit és gátlásait. Még viccből, kedveskedésből sem szabad megjegyzést tenni a megtelt alakra vagy a ráncokra… És türelmetlennek sem szabad lenni, ha ezerszer kell is elmondani, milyen szép a másik, milyen csinos vagy kívánatos ennyi év után is.

Ha azonban valakin annyira eluralkodnak a gátlásai, hogy nem tud rajtuk túllépni, nem árt, ha a pár szexológushoz fordul. Ez a probléma ugyanis nemcsak a szexuális életet, de a kapcsolatukat is felőrölheti.

Kinek a „hibája”?

Arról, hogy a külső változásokat valaki ennyire nehezen éli meg, sokszor nemcsak a szenvedő fél tehet, hanem a partnere is, aki „elfelejtette”, hogyan bókoljon vagy kedveskedjen párjának.

– Ahhoz, hogy egy nő idősebb korban is nőnek érezze magát, nem kell sok. Egy kis visszajelzés a partnertől, pár kedves szó, figyelem, viccelődés, simogatás, csókok. Meg persze az is fontos, hogy az ember lánya ne hagyja el magát. A test nem fiatalodik vissza, meglátszik rajta a kor, de ez nem baj. Attól még lehet csinosan és nőiesen vagy akár sportosan öltözködni, lehet kozmetikushoz, fodrászhoz járni, sportolni.

Ha az ember figyel magára, mások is figyelnek majd rá. Az idegenek pillantásai, bókjai pedig növelik az önbizalmat. És akkor talán a partner vonzalma is hihetővé válik.

Az öregedéstől a férfiak kevésbé szenvednek. A média és a reklám folyamatosan azt sulykolja, hogy a fiatalság, a tökéletes bőr, a vékony alak csak a nők számára fontos. A férfiakkal megengedőbb a divat. Egy tisztes, őszes halánték, egy kis pocak még mindig lehet vonzó. Meg sajnos az erősebb nem képviselői kevésbé foglalkoznak a külsőségekkel, főleg akkor, ha nem nagyon tudnak rajtuk változtatni.

– A férfiakat nem az öregedés külső és látható hatásai izgatják. Sokkal inkább félnek attól, hogy a korral a potenciájuk is csökken. Őket nem érdeklik a ráncok, a megereszkedett bőr, csak a férfiasságukkal ne legyen baj. Ha viszont nem képesek merevedésre, a kielégülésre, az lelkileg nagyon megviseli őket. Ám ez a baj egy-két pirulával orvosolható, és ezzel az önbecsülésük is helyreáll.

A férfiaknak tehát kicsit egyszerűbb a dolguk, ők másképp élik meg a fiatalság elmúltát. De épp ezért kell jobban figyelniük arra, hogyan beszélnek, viselkednek párjukkal, akit a menopauza tünetei mellett külsejük változása is megvisel. A saját érdekükben is. Hiszen egy kiegyensúlyozott társ még a hatvanas évein túl is képes csodálatos pillanatokban részesíteni a partnerét. Minden intim együttlét erősíti a kapcsolatot, karbantartja a lelket és a testet, fiatalít, és életkedvvel tölti föl az embert.


A női szexualitás változásai
Akármilyen életkorban vagy is, a szex fontos része az életnek. Nőiséged változásával a szex is átalakul. Értsd meg tested jelzéseit!  tovább Tovább
Elég kemény? - Férfiak vallanak...
Azt hinnénk a férfiaknak a méret a lényeg. Egy új kutatás szerint azonban sokkal jobban aggódnak keménységük miatt...  tovább Tovább
Kicsi a férfiasságod? -...
Mit tehet a férfi, ha éppen a férfiasságával akad gond? Úgy tűnik, a megoldás egyszerűbb, mint hinnéd!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

szerelem kapcsolat szex férfiCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés