Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

5 megkérdőjelezhető szűrővizsgálat – biztosan hatékonyak?

2010.01.21. | Lám Luca
A tudomány fejlődésével a szűrővizsgálatok pontossága elvileg egyre jobb. Elvileg...
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Minden betegség ellen a leghatékonyabb módszer az elsődleges megelőzés. Elsődleges megelőzésnek nevezzük, ha a legnagyobb valószínűséggel kizárjuk a rizikótényezőket, és követjük az egészséges életmód szabályait. Természetesen a betegség kialakulása így sem kerülhető el teljes bizonyossággal, de az esélyét drasztikusan csökkenthetjük. Másodlagos megelőzésnek nevezzük azt, ha valaki rendszeresen részt vesz a kötelező és az önkéntes szűrővizsgálatokon, hiszen bármilyen betegségről legyen is szó, a gyógyulás a felfedezés időpontjának is függvénye. Tehát minél hamarabb fény derül egy-egy problémára, annál hatásosabb a kezelés.

Fizetsz vagy sem?

Hazánkban jelenleg az 51/1997. (XII. 18.) NM számú rendelet szabályozza, milyen szűrővizsgálatokat támogat az egészségbiztosítás. A kötelező szűrővizsgálatokon mindenkinek részt kell vennie – ezek általában csecsemő-, illetve gyermekkorban végzendők, például a testi fejlettség, illetve az érzékszervek működésének vizsgálata. A kötelezőkön kívül vannak önként igénybe vehető vizsgálatok, melyekről mindenki maga dönti el, hogy részt vesz-e rajtuk. Azokkal a vizsgálatokkal, melyekkel az ÁNTSZ szerint bizonyíthatóan csökkenthető a halálozás, szervezett kereteken belül, nagyobb tömegeket kívánnak elérni, ezért a kockázati csoportba tartozók értesítést kapnak róla, és térítésmentesen igénybe vehetik. Ilyen szűrésnek minősül például a mammográfiai, illetve a méhnyakrákszűrés is.

A kötelező és a térítésmentesen igénybe vehető vizsgálatokon kívül rengeteg olyan vizsgálat is a rendelkezésünkre áll, amelyek létezésére, elérhetőségére a háziorvosnak kötelező felhívnia a figyelmünket, amennyiben elvégzésük valamilyen okból indokolttá válik. Erre példa lehet a tüdőszűrés (a tüdőszűrés ugyanis csak azokon a területeken tartozik az előbbi két csoportba, ahol a tébécéfertőzöttség bizonyos szintű veszélye fennáll), vagy a prosztatarák szűrése.

Menni vagy nem menni?

A szűrések kötelezővé tételéről, tényleges hatékonyságáról folyamatos vita folyik. Az orvosok és a prevenciós szakemberek sokszor nem értenek egyet, így a közvélemény is megoszlik (a szűrővizsgálatok eredményessége legalább annyira megosztja a közönséget, mint a védőoltások igénybevételének kérdése). A Medipress öt olyan szűrővizsgálatot gyűjtött össze, amelyek hatékonysága megkérdőjelezhető.

PSA-vizsgálat

A PSA-t (prosztataspecifikus antigént) a prosztata termeli, emelkedett szintje összefügghet a prosztatarákkal. Ez a daganat a férfiak közel 20 százalékában fordul elő, de csak 3 százalék hal bele, mivel a daganat rendszerint nagyon lassan nő. A PSA-vizsgálat sokszor vezet túlkezeléshez, és emiatt a szövődmények is gyakoribbak.

DEXA

A csont ásványianyag-tartalmának mérésére a módszer röntgensugarakat használ, a mérések azonban minden gépen más eredményt adnak. Emellett az ásványianyag-sűrűség magasabb értéke nem jelent szükségszerűen erősebb csontokat.

Teljestest-CT

A vizsgálat rendkívül költséges, és rendszerint mindent megtalálnak vele, ami lényegtelen, de rossz minősége miatt a lényeges dolgokat, például a daganatot gyakran nem mutatja ki. A CT hatásos diagnosztikai eszköz, de csak hozzáértő szakember kezében, aki egy adott orvosi problémára koncentrál.

Otthoni menopauzateszt

A házi terhességi teszthez hasonló elven működik, az FSH-hormont mutatja ki a vizeletből. Ennek szintje azonban napról napra változik, főleg a változókor előtti nők esetében, így különösen veszélyes, ha egy nő ennek segítségével akarja meghatározni, szüksége van-e még védekezésre.

Otthoni Alzheimer-teszt

Ez a vizsgálat azon alapul, hogy a szaglásvesztés a betegség első tünetei közé tartozik. A szaglás zavara azonban számos más betegségben is előfordulhat, a legtöbb szaglásvesztésben szenvedőnél nem áll fenn agyi leépülés.

Két hasznos vizsgálat

A bőr rendszeres átvizsgálása mellett az orvosok a vastagbéltükrözést és a méhnyakszűrést ajánlják feltétlenül. Előbbi során eltávolíthatók a rákmegelőző állapotot jelző vastagbélpolipok, és 50 éves kortól javasolják, míg a méhnyakszűrést 20 éves kortól vagy a nemi élet kezdetétől. A szűrővizsgálatoknak, bár vannak korlátaik, a magas kockázatú csoportokban feltétlenül szükségesek.


Mit egyél, hogy megelőzd a...
A csontritkulás egyre többeket érint, különösen a nőket. Még mindig nem késő, hogy tegyél ellene. Hogyan?  tovább Tovább
Így előzd meg a prosztatarákot!
A prosztatarák a férfiak rosszindulatú daganatos betegségei között a 2-3. helyet foglalja el. A tünetek és a megelőzési lehetőségek ismerete elsődleges fontosságú.  tovább Tovább
Előzd meg a légúti betegségeket!
A hűvös, nyirkos idő, a bezártság, táplálékunk csökkenő vitamintartalma kedvez a kórokozók szaporodásának. Előzd meg a bajt!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

daganat kezelés vizsgálat orvos rák beteg tünetCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés