Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Kapuzárás előtti pánik - legenda, vagy valóban létezik?

2010.01.19. | T. Puskás Ildikó
Ahogy beszélhetünk menopauzáról, úgy ma már tudományosan alátámasztott tény, hogy létezik férfiklimax, azaz andropauza is.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Volt egy több éve már magányosan élő kolléganőm, aki, amikor szárnyukra bocsátotta gyerekeit, céltudatosan kezdett el „visszafiatalodni” mind külsejében, mind életvitelében. Gyakran hangoztatta, hogy a hátralévő éveiben minden olyan kötöttségtől szeretne megszabadulni, amelyek feleségként, családfenntartó anyaként gúzsba kötötték.
Felszámolta ruhatárának „öreges” darabjait, beiratkozott egy angol- és társastánc-tanfolyamra, böngészni kezdte a társkereső oldalakat, rovatokat, s amikor csak tehette, szedte a „sátorfáját”, és elindult „világot látni”. Kimondva, kimondatlanul, mindent be akart pótolni, ami húsz- és ötvenéves kora között kimaradt az életéből.

S ki ne ismerne olyan házaspárokat, akiknek 20-30 éves házasság után – a férj kezdeményezésére – válnak szét az útjaik. Az ok legtöbbször ama bizonyos „harmadik”, de az sem ritka manapság – különösen a tehetősebb, sikeresebb ötvenes vagy azon túli férfiak körében –, hogy egy szép napon nem egy új, fiatalabb partner miatt fordítanak hátat addigi, „megállapodott” életüknek, hanem azért, mert hátralévő éveikben minden „kötöttségtől” mentesen szeretnének a kedvteléseiknek élni.
Az ilyen történeteket a barátok, ismerősök gyakran úgy kommentálják: „szegény, jó dolgában megbolondult”, meg hogy „az öreg kecske is megnyalja a sót” , holott a dolog sokkal bonyolultabb.

Amikor elveszítjük a kulcsot

A pszichológusok és a női váltózókor testi-lelki sajátosságait, valamint a férfiak öregedésének „állomásait” ismerő szakorvosok (andrológusok) meglehetősen jól ismerik ezt a jelenséget. Az ezzel járó kapuzárási pánik – a közhiedelemmel ellentétben – nemcsak a férfiak érzelmi, lelki reakciója az öregedésre, hanem – nem is olyan ritkán – a változókorba lépő nőknél is előfordul. 

Bár a férfiak többsége szinte haláláig megőrzi szexuális aktivitását, intenzitása, de a fizikai teljesítőképesség is fokozatosan gyengül. Ennek felismerése lelki következményekkel járhat. A kapuzárási pánik nem más, mint annak felismerése, hogy az életnek egy szakasza lezárult, s az elkövetkező évek a betegségek, a kiszolgáltatottság, az elmúlás felé visznek. Nem véletlenül hasonlítja Dante az Isteni Színjátékában az öregedés kezdetét (az emberélet útjának felén túli időt) sötét erdőben való bolyongáshoz, amelyből nem lehet kitalálni.

A változókort sokan azért élik meg sokként, azért utasítják el még az idősödés gondolatát is, mert úgy érzik, még nem valósították meg önmagukat, még alig éltek: ez az utolsó lehetőség, hogy kitörjenek addigi életükből, amit egyébként egyre nyomasztóbbnak éreznek.

Vannak, akik beletörődnek, mások belekeserednek az öregedésbe, megint mások megpróbálják felvenni a kesztyűt, azaz megpróbálnak szembeszállni az idő múlásával. Ők azok, akik igyekeznek nem tudomást venni a korukról, a testük apró jelzéseiről: belevetik magukat az elmulasztott örömökbe, maguk előtt is bizonyítva: képesek felvenni a versenyt fiatalabb riválisaikkal. Sportolni kezdenek, divatosan és fiatalosan öltözködni, újra társaságba járnak – mégpedig azzal a nem titkolt szándékkal, hogy új, izgalmas kapcsolat(ok)ra, fiatal partner(ek)re tegyenek szert, akitől visszaigazolást kaphatnak: még mindig vonzók. A bizonyítási kényszer, önmegvalósítási és újrakezdési vágy sok-sok, több évtizedes, vagy huzamosabb ideje tartó párkapcsolatot döntött és dönt romba naponta.

A hormonok és mi

A klimaxos krízis kimenetelében nemcsak az adott személyiség játszik szerepet, hanem az az érzelmi hátország is, amelyben addig élt. Egyébként a hormonok is belejátszanak az intenzitásába. Működésük nemcsak a testben zajló folyamatokra (így például az öregedés ütemére, a vele járó változásokra és elváltozásokra) van befolyással, hanem az érzelmi reakcióinkra, lelkiállapotunkra, sőt a viselkedésünkre is. Gondoljunk csak a hangulatváltozásokra, alvászavarokra, hőhullámokra, a szorongásos tünetekre, vagy éppen az elhízásra, főleg nőknél a nemi vágy csökkenésére.

A magasabb tesztoszteronszinttel megáldott férfiak egyébként magabiztosabbak, karrier szempontjából eredményesebbek, agilisabbak és szexuálisan is aktívabbak, mint az alacsonyabb tesztoszteronszinttel élő társaik. A változókori pánik erőssége jócskán függ attól, hogy beköszönte előtt ki melyik csoportba tartozott. A sikerorientált férfiak nem könnyen törődnek bele a megváltoztathatatlanba, általában a bizonyítási vágy kerekedik felül bennük, azaz még mindig azt akarják tudatosítani a környezetükben, hogy továbbra is legények a gáton.

Ami segíthet!

A szerencséseket (akiket a társuk, a párjuk, a családi hétterük is tapintatosan igyekszik átsegíteni ezen az életszakaszon) és a született bölcseket, a „midlife crisis”-en (középkorúakat érintő válságon) az élet végességnek felismerése arra inspirálhatja, hogy az addiginál bensőségesebb kapcsolatot építsenek ki párjukkal, szűkebb és tágabb környezetükkel. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan, aktívan és egészségben éljük le életünk hátralévő részét (is), a kulcsszavak: a nyitottság, a külvilág iránti érdeklődés megőrzése, a negatív indulatok, hangulatok áttranszformálása, az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás. A vitaminokban, fehérjékben gazdag táplálkozás, a rendszeres mozgás (gyaloglás, úszás, teniszezés stb.) az ezüst években is sokat segíthet a kapuzárási pánikból adódó lelki és érzelmi sokk feldolgozásában, vagyis abban, hogy minőségi, derűs életet élhessünk anélkül, hogy az előző életünket le kellene nulláznunk.

Tudtad…?

  • a rendszeres és könnyű testedzés fokozza a tesztoszteronszintet, és csökkenti a szorongásra, hangulatingadozásra, stresszre való hajlamot;
  • az andropauza tünetei közé tartozik a csökkenő nemi vágy és csökkenő minőségű erekció, a kevesebb fizikai energia, az „életuntság”, az érdeklődés elvesztése, a befelé fordulás és a lehangoltság (utóbbi akár depresszióvá is változhat, amennyiben állandósul);
  • léteznek andrológiai szakrendelések, amelyeken tesztoszteronpótlással tudják kezelni a szélsőséges andropauzális tüneteket. Alkalmazásáról a szakorvos dönt, mert a terápiának – bár csökkenti a férfiklimax tüneteit – hátránya, hogy megnöveli a stroke, a prosztatarák, a májkárosodás, a gynecomastia (a férfiemlő megnagyobbodása) és az ideiglenes sterilitás kialakulásának kockázatát. Érdemes tehát a természetes gyógymódokat keresni, amelyek a hormonterápia negatív mellékhatásai nélkül fokozzák a szervezet tesztoszterontermelését;
  • az andrológusok a változókorú férfiakat óvják a túlzott alkoholfogyasztástól, sőt a grépfrútevéstől is (ez a citrusféle aromataze nevű enzimet tartalmaz, amely átalakítja a tesztoszteront – ösztrogénné);
  • a cinktartalmú, a C- és E-vitamint tartalmazó ételek-italok, valamint a testmozgás segítenek a csökkent nemi vágy serkentésében. A szójatermékek, a különféle zöldségek – főleg a paradicsom (a belőle készült ételek, ivólevek) – pedig nemcsak az andropauza tüneteit mérséklik, hanem a prosztatarák kialakulásának kockázatát is csökkentik.

Mindent tudsz a klimaxról?
50 felé minden nő ismeri azt a szót, hogy klimax. De vajon tényleg csak hőhullámokról van szó, és tényleg elkerülhetetlen? Tudsz róla mindent?  tovább Tovább
5 fontos kérdés a férfiklimaxról
A férfiak sem vonhatják ki magukat hormonjaik hatása alól – vélik egyes szexológusok. Az andrológusok ezzel ellentétes véleményen vannak. Vajon mi az igazság?   tovább Tovább
Férfiklimax női szemmel
A párod mostanában furcsán viselkedik? Egyszer kedves, máskor egyenesen elviselhetetlen? Lehet, hogy klimaxol.  tovább Tovább
Szójával a klimax ellen
A változókor hormonális tüneteit jótékonyan csökkentheted a távoli Keletről származó húspótló finomsággal. Immunrendszered és életerőd...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

lélek menopauza férfi tünetCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés