Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 25. Sunday, Vilmos   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Te melyik nőtípushoz tartozol?

2011.08.23. | Ács Borbála
Ulickaja regényeiben a világot a nők alakítják: ha úgy tűnik is, hogy egy férfi irányítja a történéseket, vagy fordítja visszájára, valójában minden a nők körül forog.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Ljudmila Ulickaja a mai orosz próza legeredetibb alakja. Ő maga is túl van az ötvenen, és főalakjai kivétel nélkül érett asszonyok. Férfi figurái gyakran önállótlan, élettelen, egysíkú alakok, akik csak környezetük nőalakjai által kapnak létjogosultságot.

Zsenya – az élet: tanulás

Az Életművésznők főhősének, Zsenyának élete találkozások története olyan nőkkel, akik kérés és kérdés nélkül megnyílnak előtte, megvallják bűneiket, félelmeiket, vágyaikat és titkaikat. Minden nő egy mese, és Zsenya minden mesével előrelép, tanul valamit, fejlődik, alakul. A felnőtt élet szakaszai a találkozások és a történetek befogadásaként tűnnek fel. A nő, aki elvesztette gyermekeit, a kamaszlány, aki tiltott és vérfertőző viszonyt folytat, a prostituált, akit az emberek bálkirálynőnek néznek… A folytonosan tanuló Zsenya kortalan: idősödő nő helyett egy szüntelenül előrehaladó, fejlődő egyéniséget ismerünk meg.
A legutolsó történet, saját meséje egy baleset: egy kocsijába rohanó autó tör be az életébe. A korábban sürgő-forgó, nyüzsgő, folyton tennivaló-listákkal rohangáló nő megbénul. Elveszíti örökös életkedvét, energiáját és érdeklődését. Ekkor kizárja életéből a találkozásokat, a történeteket: hirtelen megöregszik, és elfásul. Amikor véletlenül mégis visszakerül az életébe, hirtelen rázúdul az egyik történet, Zsenya ráébred: a legfontosabb dologtól zárta el magát. Ezután újraműtik, lábra áll, és tovább hallgatja a meséket.

Vera – felcserélt szerepek

Az Odaadó hívetek, Surik címszereplője él-hal édesanyjáért. A kecses, érzékeny és mindig elegáns Vera álma sosem teljesült: színésznő akart lenni, de csak a színház könyveléséig jutott el.  Soha nem nőtt fel. Fiát anyja, a kemény, gyakorlatias, mindent megszervező nagymama pelenkázta és tanította; ő vezette a háztartást, ő oldott meg minden problémát. Vera sosem tudta, mennyibe kerül egy kiló kenyér, hogyan kell bejelentkezni a fogorvoshoz, melyik polcon tartják a kávét. Ám erre csak akkor ébred rá, amikor édesanyja meghal. Vera lába alól ekkor kicsúszik a talaj, tehetetlenül vergődik, miközben a teendőket a 18 éves Surik veszi át: vásárol, főz, dolgozik, ápolja és szórakoztatja hirtelen megbetegedő és nyugdíjba vonuló anyját. Fiúból szülő lesz, anyából gyerek, a szerepek felcserélődnek. Surik mindent elkövet, hogy boldogabbá tegye édesanyját, ezért arra buzdítja: tartson szakköröket, tanítson, adja át zenében, táncban és színházban szerzett óriási tapasztalatát. Ez egy időre felvidítja ugyan Verát, ám amikor berobban életükbe Marija, a félvér, gyönyörű kislány, rájön, mi hiányzott: végre átélheti az egykor elmaradt anyai érzéseket, Marija a mániájává válik, kitölti az ürességet, és Vera újra teljesnek mondhatja az életét.

Médea – közös nősors

A Médea és gyermekei címszereplője igazi ősanya: töviről hegyire ismeri a természetet, minden egyes fűszálát hasznosítja. Háza körül nyaranta gyermekek és nők, a világ minden tájára szétszóródott család tagjai gyűlnek össze. Médea mindenkit megért, megfigyel, amikor kell, hallgat, amikor kell, beszél. Bölcs megfigyelőként szemléli családja lánytagjainak marakodását, boldogságát és tragédiáit. Nem akar irányítani, hiszen ő anélkül is a család középpontja, összetartó ereje. Még az a tény is egészen jelentéktelenné válik, hogy ő maga gyermektelen, és az év nagy részében magányos nő, aki egy későn előkerült levélből tudja meg rég elhunyt férje árulását. Az Ulickajánál már megszokott, esendő férfi Médeát az asszony húgával csalta meg a messzi, történelmi múltban: ugyanez történik a regény jelenének generációjában, Médea szeme előtt. Másának és Nyikának ugyanazzal a férfival van viszonya.
Az eredetileg genetikus foglalkozású Ulickaja a regény sok, különböző korú asszonyából mintha egyetlen egységes női sorsot faragna: egy végzet felé rohanó, tragédiákkal, átvonuló vagy megmaradó férfiakkal és gyermekekkel tűzdelt életutat. Médea azonban sosem sopánkodik, kesereg: egyszerű, végtelenül magabiztos nyugalommal nézi családja nőinek közös rendeltetését.
Mintha velünk együtt szemlélődne: hiszen a mi sorsunk is ott ismétlődik Ulickaja nőalakjainak történeteiben: ettől a sajátunk, megéljük, és egy lépéssel közelebb kerülünk önmagunkhoz is.

Egy orosz írónő az Urál vidékéről

Ljudmila Ulickaja 1943-ban született az Urál környékén, és biológiából diplomázott a Moszkvai Egyetemen. Később a Genetikai Intézet kutatója volt. A nyolcvanas évek elején egy moszkvai színházban dolgozott rendezőként. Negyvenéves kora körül kezdett csak el írni. Az irodalmi életben novelláival jelent meg, majd világszerte ismertté Szonyecska című műve tette. A magyar köztudatba a Kukockij esetei és a Médea és gyermekei című regényével robbant be pár évvel ezelőtt: azóta is nagy népszerűségnek örvend.  Műveit 17 nyelvre fordították le, de érdekes módon leginkább Nyugat-Európában kedvelik. Számos irodalmi díjat és elismerést kapott, Oroszországban és a világ más részein egyaránt.  Nemrég Magyarországra látogatott festőművész férjével, akiről legfőbb inspirálójaként és kritikusaként beszélt. Az írónő szerint manapság az olvasók azokat a könyveket igénylik, amelyek a magánélet és a magánember témáival foglalkoznak.


Két megdöbbentő sztori: férfibőrbe...
Ha létező személy lett volna, biztos mindenki tudna róla! – reagáltak ismerőseim, amikor Rakovszky Zsuzsa új könyvéről beszéltem.  tovább Tovább
Kik ők? Leszbikus hírességek
A régmúltból, a múltból alig ismerünk nőírókat. Még kevesebb azok száma, akikről sejthető, vagy akik sejtették önmagukról: nem csak a férfiakat...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace
Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés