Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Az agyvérzés előjelei

2013.06.30. | Ötvenentúl.hu
A stroke a szívbetegségek és a rák után a vezető halálok Európában. Ideje tenned ellene valamit, elvégre te magad is érintett lehetsz!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A becslések szerint Európában évente 1,4 millió ember veszíti életét agyiér-katasztrófa következtében – ezzel a stroke a szívbetegség és a rák után a legtöbb áldozatot követelő egészségügyi probléma. A számítások szerint a következő órában 225 ember kap stroke-ot, közülük 75 javul, 75 tartós rokkantsággal él tovább, 75 pedig egy éven belül meghal.

Magyarországon évente 18 ezren halnak meg szélütésben: ez a betegség a férfiakat átlagosan 5 esztendővel hamarabb éri utol, mint a nőket. Becsült adatok szerint jelenleg mintegy 200-250 ezer agyi infarktust elszenvedett beteg él közöttünk, akik egynegyede 60 évesnél fiatalabb. A szélütés hirtelen alakul ki, és súlyos következményekkel jár, jelentős terhet róva a társadalomra és az egészségügyi költségvetésre.

Éppen ezért a világ minden táján, de különösen a kelet-közép-európai országokban, kiemelt jelentőséget kell tulajdonítani a hatékony megelőzésnek, az akut kezelésnek, a rehabilitációnak, valamint a másodlagos prevenciónak.

Mi is a stroke pontosan?

Az agyi infarktus a központi idegrendszer sejtjeinek pusztulása, amelyet az agyat ellátó erek hirtelen elzáródása vagy megrepedése okoz. Kialakulásakor egy vérrög vagy az érfalon képződő felrakódás bereped, lehasad, és elzárja az agyi artériát, blokkolva a vérkeringést. Az agyvérzés oka lehet továbbá az agyat ellátó erek károsodása és szakadása is.

Ismerd fel a bajt!

Fontos, hogy a betegek és hozzátartozóik időben felismerjék a stroke tüneteit, tisztában legyenek a segítségnyújtás sürgősségével, azonnal hívják a mentőket, és tudják, hogy ilyenkor mihamarabb a stroke-központba kell juttatni a beteget. Az orvosok felhívják a figyelmet arra, hogy akár már egyetlen jel is figyelmeztethet a stroke kialakulására. A tünetek viszonylag hirtelen jelentkeznek, például ébredéskor, vagy néhány perc alatt.

A Magyar Stroke Társaság a leggyakoribb tünetekként, előjelekként az alábbiakat sorolja fel:

 • hirtelen kialakuló éloldali végtaggyengeség;
 • bénulás;
 • ernyedt, zsibbadt arcfél;
 • beszédmegértési zavar;
 • szóformálási nehézség;
 • kettőslátás;
 • látótérkiesés;
 • látásvesztés vagy csökkenő látásélesség;
 • szédülés;
 • koordinációs zavarok;
 • memóriazavar.

Előfordul, hogy a beteg gyors javulást mutat, de ilyenkor is orvost kell hívni, mert a tünetek visszatérhetnek, és végleges bénulássá súlyosbodhatnak.

Ismerd meg a kockázati tényezőket!

Rendkívül fontos, hogy mindenki megismerje a szélütés rizikófaktorait, ezzel is csökkentve a kockázatot. Több tényező növeli a szélütés kockázatát. A magyar betegre sajnos jellemző, hogy több rizikófaktorral kell együtt élnie.
Vannak nem befolyásolható kockázati tényezők: ilyenek a nem, a rassz és az életkor. Más rizikófaktorokon ellenben tudunk változtatni: ilyen például a magas vérnyomás. A stroke-os betegek több mint kétharmada szenved magas vérnyomásban, ami az agyérbetegségek rizikóját mintegy 2-7-szeresére növeli.

A dohányzás az agyérbetegségek kialakulásának 10-15 százalékáért felelős. Fokozza az érelmeszesedést, a trombózis kialakulását, és emeli a vérnyomást. Cukorbetegség esetén a kockázat 2-3-szorosára nő. Egyéb rizikótényezőként kell megemlíteni a zsíranyagcsere-zavarokat, a magas konyhasóbevitelt, a túlzott alkoholfogyasztást és a mozgásszegény életmódot.

Mannheim-deklaráció

A kelet-közép-európai országokban nagyobb a stroke gyakorisága, mint Nyugaton. Ezért született meg 2004-ben a Mannheim-deklaráció, amely felhívja a kelet-közép európai döntéshozók figyelmét a stroke megelőzésének, gyógyításának és gondozásának fontosságára. Mivel a populáció Európa-szerte öregszik, a stroke gyakorisága is növekedni fog, ami jelentős többletköltséget terhel az államkasszára is.


Hogyan kezelhető az impotencia?
A szexuális teljesítőképességgel kapcsolatos gondok a mai napig abszolút tabunak számítanak. Pedig többnyire van megoldás a problémára.  tovább Tovább
Hogyan kell helyesen kezet mosni?
A kézmosás egyszerűnek tűnő feladat, mégis sokan rendszertelenül, vagy gyakran, de rosszul mosnak kezet.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

halál agy megelőzés tünetCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés