Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Még egy adókedvezmény, ami megszűnt

2010.01.06. | Ötvenentúl.hu / MTI
Januártól a megnyirbált életbiztosítási adókedvezmény is kikerül az szja-törvényből, ez elsősorban az alsó-középosztály öngondoskodását nehezíti, az állam pedig megfosztja magát attól a lehetőségtől, hogy a költségvetési hiányt nagyobb arányban fedezze belső forrásból - mondta Trunkó Barnabás, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) főtitkára.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az adóhivatal honlapján nem szerepel adat arra nézve, hogy az életbiztosítások után mennyi személyi jövedelemadó (szja) kedvezményt vettek igénybe az érintettek. A sajtóban megszólaló szakértők 800 ezerre teszik a kedvezményt igénybe vevők számát, és 20 milliárd forintnyira a visszaigényelt összeget.

Már a jövő tavasszal esedékes 2009. évi bevallásnál is szűkebb lesz a kedvezmény, ugyanis 2009-ben az életbiztosítások utáni kedvezmény már része az összevont kedvezményalapnak, és többféle kedvezmény igénybevétele esetén is összesen maximum 100 ezer forintot lehet visszaigényelni.

Az idei kedvezmény-szabályok lényege, hogy csak olyan, legalább 10 éves életbiztosítások éves díja számít be a kedvezménybe, amelyeknél a baleseti és betegségi kockázat nem több mint a díj 10 százaléka. A kedvezmény az éves díj 20 százaléka, illetve az indexálás miatt az idei többletbefizetés 10 százaléka.  
A nyugdíjbiztosítások esetében nem követelmény a 10 éves tartam, viszont nyugdíjba vonuláskor nem kérhető egyösszegű kifizetés, hanem csak járadék, amely kiegészíti a "normál" nyugdíjbiztosítást.
A kiszámolt kedvezmény bekerül a tandíj-, a családi- és az egyéb kedvezmények közé, és mindezek együttesen 100 ezer forintot tehetnek ki, és csak a ténylegesen megfizetendő adóból vonhatók le. Ráadásul van egy másik korlát is: a 100 ezer forintnyi kedvezmény évi 3,4 millió forintos jövedelemig érvényesíthető, utána évi 3,9 millió forintos jövedelemig fokozatosan csökken, majd a fölött megszűnik.

A 2009 nyarán elfogadott törvény - amely a közteherviselés rendszerének átalakítását célozta - kivette az szja-ból az életbiztosítási kedvezményt. Így a 2010-re vonatkozó bevallásban e kedvezmény érvényesítésére már nem lesz mód.

Trunkó Barnabás szerint a kedvezmény eltörlése az alsó középosztály számára a legkedvezőtlenebb. Ez a réteg szorul rá leginkább arra, hogy nyugdíjba vonulásakor némi kiegészítést kapjon a saját korábbi megtakarításából. Az öngondoskodást tehát hátráltatja az állam - mondta a főtitkár. Az öngondoskodás pedig az állami nyugdíjbiztosítást tehermentesíti, illetve van még egy előnye az állam számára: az ilyen megtakarítások zöme állampapírba kerül, így az államadósság - ennek erejéig - belföldi megtakarításból finanszírozható.
A főtitkár hozzátette: az egyéb középtávú megtakarításokat az állam adókedvezménnyel preferálja, és pont azt az eszközt hagyja ki, amelyet az Európai Unióban kedvezményben részesítenek a kormányok.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace
Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
Dr. Szász Tibor - ügyvéd
Dr. Szász Tibor
ügyvéd


Tisztelt Nagyné Vajda Gyöngyi! Munkajogi kérdésekkel nem foglalkozom, kérem forduljon bizalom... TovábbTovább
Tisztelt Ügyvéd Úr! 54 éves Start Plusz kártyával rendelkező munkavállaló vagyok. 2009. július h... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés