Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2014. október 25. szombat, Bianka, Blanka   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Miért jó a tönkölybúza? - Isteni receptekkel

2013.11.06. | Ferenczy Mária
Sokat hallani a tönkölykenyerekről, de vajon tudod-e, miért olyan egészségesek? Ismerd meg a tönköly hatásait!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A tönkölybúzát a nyolcvanas évek végén „fedezte” fel egy agrármérnök, Kalmár Gergely. Ezzel az ősbúzával táplálkozott a világ egészen 1860-ig, majd évtizedeken át nem került ki a kutatólaborok génbankjaiból. Aztán a csernobili katasztrófa után szükség volt olyan búzára, amely egészen biztosan nem kapott sugárszennyezést. És bár a termesztés indítéka a sugárszennyezettség volt, idővel bebizonyosodott, hogy a tönkölybúzából készült kenyér összehasonlíthatatlanul egészségesebb a hagyományos búzakenyereknél.

Miért egészségesebb a tönkölykenyér?

A szakemberek szerint a hagyományos gabona emészthetősége adalékanyagok és ízfokozók nélkül is csak 24-30 százalékos. Sok benne a ballasztanyag, amely jelentős mértékben felelős bizonyos allergiák és hasnyálmirigy-megbetegedések kialakulásáért. A tiszta tönkölybúzából készült kenyér viszont kevesebb ballasztanyagot és sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaz.

Tíz deka tönköly fehérkenyér tartalma:

  • 19 gramm fehérje,
  • 44 gramm szénhidrát,
  • 3 gramm zsír.

A teljes kiőrlésű lisztből készült tönkölykenyeret viszont még ennél is jobb adatok jellemzik: miközben magasabb a fehérjetartalma, kisebb a szénhidrát- és még alacsonyabb a zsírtartalma. Ráadásul B1-, B2- és B6-vitamint is tartalmaz, de a B12 jelenléte is kimutatható. Fontos, hogy sokáig eltartható, és tíz deka kenyér fedezi egy felnőtt teljes napi fehérje-, vitamin- és ásványianyag-szükségletét. Vegetáriusok számára különösen fontos táplálék, mivel rendelkezik azzal a teljes értékű aminósavval, amely a húsban található. Cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott, hiszen klinikai kísérletek igazolják, hogy a tiszta tönkölybúza fogyasztói körében javul a diabetesben szenvedők állapota, egyes esetekben a gyógyszeradag is csökkenthető. Természetesen mindig ki kell kérni az orvos tanácsát, mielőtt a beteg tönkölykúrába kezdene.

Nem csak kenyérhez

A tönkölybúzát nem csak kenyerek alapanyagaként lehet használni. Tönkölykóstolókon például előételként gabonaszalámit tálalnak, majd búzából készült szeitánt „rántott húsként”, az ebédhez gabonasör szolgálja a felfrissülést, majd a desszertet gabonakávéval lehet leöblíteni. Ezenkívül sok bioboltban kapható a tönkölybúza szárított héjával töltött párna, amelyen azért megnyugtató az alvás, mert a héj még sokáig őrzi a mag egészséges energiáját.

Két egyszerű, de finom tönkölyrecept

Szeretnéd te is kipróbálni a tönkölykenyeret? Megtapasztalnád jótékony hatásait? Vigyázz, nem minden tönkölykenyér mentes az adalékanyagoktól! Ha biztosan tökéletes minőségű kenyeret szeretnél fogyasztani, a legegyszerűbb, ha te magad készíted el otthon. A recept pofonegyszerű, és villámgyorsan elkészíthető. A hétköznapi villany- vagy gáztűzhely sütőjében megsüthető.

Tönkölykenyér (3 főre)

Hozzávalók:

  • fél kiló tönkölyliszt (lehet tisztán fehér vagy teljes kiőrlésű, de keverve is jó)
  • fél csomag élesztőpor
  • 1 kávéskanál só
  • 1 evőkanál jó minőségű étolaj
  • Annyi víz, amennyit a liszt felvesz ahhoz, hogy tömör kenyértésztát gyúrhass.
  • Ízlés szerint tehetsz a tésztába akár magvakat, akár őrölt rozmaringot, vagy provence-i fűszerkeveréket.
A kenéshez ajánlott:
  • 1 kávéskanál víz
  • 2 kávéskanál olívaolaj
  • csipetnyi só

Elkészítés: miután a hozzávalókat összegyúrtad, fél órát hagyd pihenni a tésztát, majd sütőpapírral bélelt formában 180 fokon süsd 1 órán át. Félidőben érdemes a tetejét megkenni, hogy ropogósabb, fényesebb legyen.

Egybesült fasírt tönkölybúzából

Hozzávalók:

  • 1 csomag tönkölybúza-hús (natúr)
  • 4-5 száraz szójaszelet
  • 3 evőkanál szójás fasírtpor
  • 3 tojás
  • 1 tönkölyzsömle
  • 2 dl tej
  • fél fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • csipet bors
  • 1 mokkáskanál őrölt majoránna
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 2-3 kanál olívaolaj
  • 3 kanál étolaj

Elkészítés: a zsömlét áztasd be a tejbe, a száraz szójaszeleteket sós-fűszeres forró zöldséglevesbe. A búzahúst vágd csíkokra, daráld le húsdarálón, a megpuhult szójaszeletekkel, a fél hagymával és egy fokhagymával együtt. A darálékba keverd bele a tejtől kinyomkodott zsömlét, üss bele 1 tojást, sózd meg, szórd bele a fűszerkeveréket, a fasírtport, és az egészet gyúrd össze, majd formázd olajjal bőven meglocsolt tepsibe.
Ez idő alatt főzd keményre a másik két tojást. A meghámozott tojásokat nyomd a kész masszába úgy, hogy a massza befedje őket. 180 fokos sütőben süsd az egészet pirosra.


Valóban egészségesek a főzelékek?
Gyerekkorodban álandóan főzeléket kellett enned? Most pedig te eteted vele gyerekeidet? De vajon tényleg olyan egészséges?  tovább Tovább
Tények és tévhitek a...
Szereted a kávét, de félsz a függőségtől? Vagy éppen a gyógyszereid miatt nem iszod? Rengeteg tévhit kering, amit ideje tisztázni!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

táplálkozás recept Tena Lady – kérj ingyenes termékmintát! (x) TENA Nedves mosdatókesztyű (x) Mindent a gyógynövényekről! (x) Lehet élni fájdalom nélkül! (x) Hajmosás víz nélkül?! (x) Alvászavar? Tudj meg róla többet! (x) Beach Boys - először Magyarországon! (x) megelőzés Íme az új Peugeot 508! (x)



Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés