Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 24. Saturday, Iván   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

19 nélkülözhetetlen tipp grillezéshez - recepttel

2015.05.06. | Ferenczy Mária
Hogy a sütögetés ne csak élmény legyen, hanem ízletes és egészséges vacsora is, fogadd meg tanácsainkat!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Előkészületek

1. Készíts listát a meghívottakról, és a résztvevők számától függően tervezd meg a menüt. Egy főre számíts átlagosan 20-25 dkg húst.
Többféle húst vásárolj, hozzá zöldségféléket és kenyeret.
2. A húst előző nap pácold be, így finomabb lesz, és hamarabb elkészül.
3. Használj olívaolajat, zöldfűszereket és mindig valami savanyút, pár csepp citromot például, hogy felpuhuljanak a rostok.
4. Három fűszernövénynél ne tégy többet a pácba, így mindegyiket érezni lehet, és biztos, hogy harmóniát alkotnak.

Egészségtippek

1. Zöldségeket mindig tálalj a hús mellé! Készíthetsz salátát, süthetsz a grillrácson paprikát, cukkinit, padlizsánt vagy felszolgálhatsz korábban eltett kovászos uborkát, savanyúságot.
2. Halat is kiválóan lehet grillen sütni. A tengeri halakhoz különleges fűszer sem kell, csak némi só, és néhány perc alatt puhára sülnek.
3. Bánj csínján a sóval!
4. Kerüld a „kívül égett, belül nyers” végeredményt! Ennek érdekében sose láng, hanem parázs fölött süss, a húst szeleteld vékonyra, és az ajánlott idő letelte előtt, még a grillrácson, ellenőrizd az ételt. A csontos csirkehúson ejts bevágást a csont mentén egy hegyes, éles késsel. A hús akkor sült meg teljesen, ha könnyen elválik a csonttól.
5. A hús belseje is süljön át! A nyílt lángon a nyers hús vagy húspogácsa külső burka nagyon hamar megpirul. Ilyenkor hiba, ha késznek nyilvánítjuk az ételt, hiszen a hús  belseje nyers maradhat, ahol súlyos fertőzést okozó baktériumok is élhetnek.

Élelmiszer-higiénikusok szerint a kerti sütögetés során elkészített húsdarabok közül minden ötödik nincs kellően átsütve, ami komoly kockázattal jár. Ráadásul a grillezést sokan – egyébként érthetően – amolyan kirándulásnak tekintik, és lazábban fogják fel a higiénés szabályokat. A fertőzéshez sokszor az is elég, ha a nyers hús forgatásához használt villával tálalják a kész ételt, vagy a húslével készült mártást nem forralják kellő ideig!

Sütés

1. A grillezés sikerének titka a kellő hőfokú parázs. Ezért a faszenet a sütés megkezdése előtt 30-40 perccel be kell gyújtani. A jó parázs izzóan vörös, és csak vékony, szürke hamu borítja a felszínét. Az izzó parázs hőmérséklete körülbelül 500 Celsius-fok.
2. A forró grillrácsot célszerű olajjal bekenni (ne csepegjen a parázsra!). Mégis gyakran előfordul, hogy a hozzávaló ráragad a rácsra, de amint kéreg képződik a húson, már könnyen leválik róla.
3. Ne tegyünk túl sok nyersanyagot egyszerre a grillrácsra, mert ha a sütnivalók összeérnek, grilleződés helyett párolódni fognak.
4. Nagyon figyeld a pillanatot, amikor le kell venni az ételt a rácsról! A túlsült hús száraz és kemény, a megégett zöldségféle pedig keserű és élvezhetetlen.

Egészséges és finom a fóliában sütés

Kutatások bebizonyították, hogy a grillezés és a füstölés által különböző rákkeltő anyagok, köztük korom is kerül az ételbe. Ezek az anyagok folyamatosan raktározódnak el a szervezetben, és akkor veszélyesek, ha egy bizonyos mennyiség felhalmozódik belőlük. Évi egy-két grillparti tehát még „belefér”. Figyelj arra, milyen gyakran fogyasztasz grillezett ételt, és arra is, hogy a kormos részeket ne edd meg!

A grillezés legegészségesebb válfaja a fóliában sütés. Ízletes, zamatos és alacsony kalóriájú ételeket készíthetünk vele. Az alufóliába csomagolt ételt a grillrácson is, a parázsba helyezve is süthetjük.

A tökéletes eredmény titkai

1. Az alufóliát megfelelő nagyságúra vágd! Ne légy szűkmarkú, mert az ételt jól bele kell majd csomagolnod. A fólia csillogó fele kerüljön kívülre. A belső felét  enyhén olajozd be.
2. A recept szerint előkészített húst és zöldséget helyezd az olajos papírra. Kevesebb só és fűszer kell a fóliában, mint a rácson, mert a zárt légtérben a fűszerek aromája intenzívebben érvényesül.
4. A fóliából nem túl szoros, de minden oldaláról jól záródó csomagot készíts. Ha a csomag felfúvódik, elkészült az étel.
5. Vigyázat! Felnyitása balesetveszélyes lehet: a csomag forró, és kinyitásakor kicsapódik belőle a forró gőz! A zárt vagy felül kissé kinyitott csomagot kellő körültekintéssel tálald.

Töltött paradicsom fóliában sütve

Hozzávalók:
4 nagyobb paradicsom
1 szelet pirítós vagy szikkadt kenyérkockák
1 kis fej hagyma
2 evőkanál tejföl, reszelt sajt
só, bors és friss fűszernövények: pl. bazsalikom, kakukkfű, majoránna

Elkészítés:
A paradicsom felső, szár felőli részét vágd le, mintha megskalpolnád, az alsó, nagyobb részt pedig belezd ki. A többi hozzávalót aprítsd fel alaposan, dolgozd össze, és fűszerezd meg. Pár csepp olívaolajat is keverhetsz hozzá. A kapott masszával töltsd meg a kikapart zöldséget. A paradicsom skalpját helyezd vissza, csomagold az egészet alufóliába, és grillrácson vagy a már csituló parázsban süsd meg.

Tippek:
1. Pritaminpaprikából is nagyon finom.
2. Tejföl és reszelt sajt helyett kapros túróval is töltheted.


A lekvárfőzés fortélyai
Elég egy-két órát rászánnod a befőzésre, és a kamrád tele lesz  finomságokkal. Néhány fortély, hogy tartósítószer...  tovább Tovább
6 fontos kérdés a húsevésről
A húsmentes táplálkozás ismét reneszánszát éli. Vajon valóban egészségesek a vegetáriánusok? Vagy lehet, hogy nem a húsról kell lemondanunk?   tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

sütés-főzés gasztronómia kert



Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés