Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Mit okoz a magas vérnyomás?

2011.11.04. | Lám Luca
A magas vérnyomás sokáig nem okoz panaszt, így többnyire nem is kezelik. Pedig ha nem foglalkozol vele, a következményei akár halálosak is lehetnek.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Ahogy a szív az erekbe pumpálja a vért, a vér az érfalanak préselődik. Ezt az erőt nevezzük vérnyomásnak.

Ha a szíved túl gyorsan ver, és a vér az erek beszűkülése, érelmeszesedés vagy egyéb betegségek miatt nem áramlik elég gyorsan, akkor az érfalra gyakorolt nyomás nagyobb, tehát a vérnyomásod is magasabb a kelleténél. Ha viszont a szív nem pumpál elég intenzíven, akkor alacsony vérnyomásról beszélünk.

Az ideális vérnyomásértékek 50 fölött az alábbiak:

40–60 év között körülbelül: 135/90 Hgmm
60 év felett körülbelül: 145/90 Hgmm

Mi okozhatja a magas vérnyomást?

A magas vérnyomás hátterében sok minden állhat az öröklött hajlamtól a különböző betegségeken keresztül egészen a helytelen életmódig.

Öröklött hajlam: szerencsére az, hogy felmenőid között valakinek volt/van magas vérnyomása, még nem feltétlenül jelenti, hogy neked is az lesz, de akárcsak a daganatos betegségek esetében, a hajlam sajnos mindenképpen megvan benned. Az öröklődés nincs nemhez kötve, nincs keresztöröklődés, és az is változó, hogy hány generációnként fordulhat elő.

Betegségek: szív- és érrendszeri betegség, vesebetegség, hormonproblémák, a vegetatív idegrendszer bajai okozhatnak akár krónikusan magas vérnyomást is.

Életmód: a helytelen életmód, a mozgásszegény életvitel és a zsíros táplálkozás hatással van az erek állapotára, előidézhet vérrögöket, elzáródásokat, melyek közvetve ugyan, de vezethetnek magas vérnyomáshoz.

Hogyan kezelhető a magas vérnyomás?

Ha a betegséget az orvosok hamar kiszűrik, életmód-változtatásokkal a vérnyomás értéke szerencsére tartósan az egészséges határokon belül tartható. Ha azonban csak a későbbi stádiumban veszik észre a bajt, a gyógyszeres kezelés elkerülhetetlen, ráadásul életed végéig szedned kell vérnyomáscsökkentőt.

A probléma ott kezdődik, hogy a betegség eleinte annyira kevés tünetet produkál, hogy többnyire csak a rendszeres, általános szűrővizsgálatokon veszik észre. Így tehát sok beteget egyáltalán nem kezelnek. Hazánkban jelenleg minden nyolcadik ember a magas vérnyomás következményeibe hal bele, holott jól kezelhető egészségügyi problémáról beszélünk.

Tünetei:

  • mellkasi nyomó fájdalom,
  • tarkótáji fejfájás,
  • a koncentráció csökkenése,
  • légszomj,
  • szédülés,
  • fejfájás,
  • látászavar,
  • kritikusan magas vérnyomásértékek a kisebb erekben.

A magas vérnyomás következményei

Mivel a magas vérnyomás annak köszönhető, hogy a szíved – akár az erek beszűkülése, akár más problémák miatt – gyorsabban és erősebben ver, hatásai is ebből indulnak ki. Ha a szív folyamatosan túlteljesít, fala hosszú távon megvastagodik, ezért a továbbiakban nem tud kellően teljesíteni, ami szívelégtelenséghez vezethet.

A túlteljesítés másik hátulütője, hogy ha a szív több vért pumpál az egész testbe, az agyba is több vér jut, mint amennyi az optimális működéshez szükséges. Ezért az agyi erek falaira túl nagy nyomás nehezedik, és apró hólyagok keletkeznek. Ha a hólyagok kipukkadnak vagy megrepednek, akkor beszélünk agyvérzésről.

A magas vérnyomás azonban a vesék működésére is hat, melyek idővel egyre kevesebb salakanyagot választanak ki, így a salakanyag felgyülemlik, és veseelégtelenséget okoz.


Mi köze a benzinárnak a szívrohamhoz?
Ha a benzinárak csökkennek, mindenki autóba ül. A növekvő forgalomtól azonban nő a szívrohamok száma.  tovább Tovább
Amit még nem tudtál a magas...
A magasvérnyomás-betegség Magyarországon a felnőttek 20-25, a 60 év felettiek több mint 50 százalékánál fordul elő.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tünet szív- és érrendszer szívroham vérnyomás kezelés szívbetegség


hirdetes