Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2015. március 28. szombat, Gedeon, Johanna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Változás! Új ügyintézési határidő a hivatalokban

2009.11.16. | Dr. Szász Tibor
A közigazgatásban évtizedek óta megszokott 30 naptári napos határidő októbertől 22 munkanapra változott.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

2009. október első napján lépett hatályba a közigazgatási eljárásról szóló törvény módosítása, amely számos változás mellett az ügyintézési határidő szabályait is megváltoztatta.
Az egyik ilyen újítás, hogy a hatóság számára megállapított ügyintézési határidőt naptári napok helyett munkanapokban kell számítani.
A határozatot a kérelem beérkezésétől számított huszonkét munkanapon belül kell meghozni és gondoskodni a döntés közléséről.

Megoszlanak a vélemények, hogy a naptári napok helyett jó döntés volt-e áttérni a munkanapok szerinti határidő-számításra, hiszen egyrészről a korábbi 30 naptári napos határidő közismeretsége fontos érvként merült fel, másrészről a munkaszüneti napok torlódásakor az új számítási mód könnyebbséget jelent a közigazgatási hatóságnak.

A huszonkét munkanapnál rövidebb határidőt bármely jogszabály, hosszabbat pedig törvény vagy kormányrendelet állapíthat meg.
Az eljárásra irányadó ügyintézési határidő szakhatóságnál 15 naptári nap helyett 10 munkanap, belföldi jogsegélynél 8 naptári nap helyett 5 munkanap, fellebbezés esetén 15 naptári nap helyett 10 munkanap.
Fontos szabály, hogy az ügyintézési határidőt csak letelte előtt lehet meghosszabbítani, legfeljebb 22 munkanapra. Az eljárási határidőt meghosszabbító végzést a hatóság indokolni köteles.

Az ügyintézési határidőbe nem számít bele:

 1. a hatásköri vagy illetékességi vita egyeztetésének, valamint az eljáró hatóság kijelölésének időtartama;
 2. a hiánypótlásra, illetve a tényállás tisztázásához szükséges adatok közlésére irányuló felhívástól a teljesítéséig terjedő idő;
 3. a szakhatóság eljárásának időtartama;
 4. speciális esetben a bizonyítékok ismertetésére vonatkozó eljárás időtartama;
 5. a kérelem, a döntés és egyéb irat fordításához szükséges idő.

A törvénymódosítás bevezet öt új időtartamot, amelyek az ügyintézési határidő számításakor nem veendők figyelembe:

 1. ügygondnok kirendelésének időtartama;
 2. jogsegélyeljárás időtartama;
 3. hatóság működését legalább egy teljes napra ellehetetlenítő üzemzavar vagy más elháríthatatlan esemény időtartama;
 4. szakértői vélemény elkészítésének időtartama;
 5. a hatósági megkeresés vagy döntés postára adásának napjától
 6. kézbesítéséig terjedő időtartam, valamint a hirdetmény, továbbá a
 7. kézbesítési meghatalmazott és a kézbesítési ügygondnok útján történő közlés időtartama.

2005-től hatályosan a közigazgatási eljárásról szóló törvény tartalmazza azt, hogy az ügyfél azonosításához szükséges adatok kivételével az ügyféltől nem kérhető olyan adat igazolása, amelyet valamely hatóság, jogszabállyal rendszeresített nyilvántartásának tartalmaznia kell.
Mindez a gyakorlatban csak részben érvényesült. Az építési hatóságok például előszeretettel beszereztették az építtető cégtől a cégkivonatot, akár egy eljáráson belül többször is.
A törvénymódosítás most még konkrétabban fogalmaz. Nem kérhető az ügyféltől olyan adat igazolása, amely nyilvános, vagy amelyet valamely hatóság, bíróság vagy a Magyar Országos Közjegyzői Kamara jogszabállyal rendszeresített nyilvántartásának tartalmaznia kell.
Az adatszolgáltatási kérelmet a hatóságnak öt munkanap alatt kell teljesítenie. Ezen öt munkanap sem számít be az ügyintézési határidőbe.
Az ügyintézési határidő túllépését a törvény szankcionálja. Ha a hatóság az ügyintézési határidőt túllépi, akkor az ügyfélnek az általa megfizetett illetéknek vagy díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni.

Amennyiben az ügyintézés időtartama meghaladja az irányadó ügyintézési időtartam kétszeresét, a kétszeres összeget kell az ügyfélnek visszafizetni.
Az ügyfél illetékfizetés alóli mentessége esetén a hatóság az egyébként az ügyfélnek megfizetendő összeget a központi költségvetésnek fizeti meg.

Tipp!

Jogi kérdéseiddel fordulj az Ötvenentúl.hu tanácsadójához dr. Szász Tiborhoz!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

jog Menopauza? (x) Mindent a gyógynövényekről! (x) Ötvenentúl.hu a facebookon! (x) Mindent a megfázásról! (x) Lehet élni fájdalom nélkül! (x) Közösség, receptek, nyeremények. (x) Egészséges prosztata (x)Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
Dr. Szász Tibor - ügyvéd
Dr. Szász Tibor
ügyvéd


Tisztelt Nagyné Vajda Gyöngyi! Munkajogi kérdésekkel nem foglalkozom, kérem forduljon bizalom... TovábbTovább
Tisztelt Ügyvéd Úr! 54 éves Start Plusz kártyával rendelkező munkavállaló vagyok. 2009. július h... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés