Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. March 30. Thursday, Zalán   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

4 mennyei rakott étel - zsírfaló kiadásban!

2015.12.16. | Ferenczy Mária
A rakott finomságok lehetnek könnyűek is, minden csak a fantáziádon múlik. Íme, négy fogyókúrás rakottas!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A magyar gasztronómia különösen kedveli a rétegzés technológiáját: zöldségeket, húsokat, esetleg rizst valamilyen szaftos környezetben, rétegekben egymásra helyezve, hőálló tálban süt meg. Hogy mi ebben az eljárásban a különlegesen szeretnivaló, nem túl nehéz kérdés: az ízek összeolvadása, a különböző jellegű, állagú és zamatú alapanyagok egy időben, egy helyen való élvezete. Elkészítésükhöz egy kevéssel kell csak nagyobb rutin: ha a tűzhely mindegyik lángján egyszerre sütöd-főzöd elő az alapanyagokat, közben pedig előmelegíted a sütőt, villámgyorsan elkészítheted ezeket az egytálételeket is. Csakúgy, mint sok más magyar ételnek, a rakottasoknak is leginkább nehéz, zsíros, megterhelő változatait ismerjük. Mint majdnem minden más, jellegzetesen hazai ételnél, a rakottaknál is csak egy cseppnyi fantáziára van szükség ahhoz, hogy egészségesebben és kevésbé hizlalón készítesd el őket. Kísérletezz sajtokkal, zöldségekkel, joghurttal! Válogass receptjeink közül.

Rakott kelkáposzta – light

Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta
  • fél kg darált pulykahús
  • két fej vöröshagyma
  • só, bors, pirospaprika
  • 15 dkg barna rizs
  • 1 dl fehér bor
  • kb. fél liter joghurt v. kefir
  • sovány sajt
  • vaj

Elkészítése: a barna rizst tedd fel főni egy kevés sóval. A káposztát leveleire szedve dobd forrásban lévő vízbe, majd 3 perc után öntsd le róla a vizet, és hűtsd le. A hagymát vágd finomra, és egy kevés olajon párold üvegesre. Dobd rá a húst, és pirítsd fehéredésig, majd önts alá egy kevéske fehér bort. Főzd el a levét, majd pirítsd át, és közben sózd, borsozd, paprikázd. A megfőtt rizst keverd hozzá, majd húzd le a lángról, és önts hozzá egy kis doboz joghurtot. Egy jénait vajazz ki alaposan, és helyezd az aljára a káposztalevelek felét. Kend meg joghurttal, majd simítsd rá a húsos-rizses tölteléket, és rakd a tetejére a maradék leveleket. Fejezd be a műveletet a maradék joghurttal, és némi sovány sajttal szórd meg a tetejét. Forró sütőben aranybarnulásig süsd.

Cukkinis rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 60 dkg krumpli
  • 1 nagy vagy két kisebb cukkini
  • 3 tojás
  • 1 doboz joghurt
  • só, bors
  • feta sajt
  • 20 dkg pulykasonka
  • vaj

Elkészítése: a krumplit hámozd meg és karikázd fel, majd 5 percre tedd forrásban lévő vízbe. A cukkinit karikázd fel, a sonkát csíkozd. Egy tűzálló tálat kenj ki vajjal, majd rétegezd a krumplit, a sonkát, a cukkinit és a feta sajtot. Közben sózd és borsozd a rétegeket. A felvert tojásokat keverd el a joghurttal, és öntsd vele nyakon a tálat. Forró sütőben 25 perc alatt süsd meg.

Parmezános rakott padlizsán

Hozzávalók:

  • 1 üveg olasz paradicsomszósz (fél liter)
  • bazsalikom
  • 1 sárgarépa
  • 1 zeller
  • 1 vöröshagyma
  • só, bors
  • 3 kis padlizsán
  • mozzarella
  • parmezán
  • olívaolaj

Elkészítése: a padlizsánt szeleteld fel, és sütőpapírral bélelt sütőlapra szétterítve 10 perc alatt süsd meg félig. Közben egy kevés olívaolajon párold meg az apróra vágott vöröshagymát, add hozzá a felkarikázott sárgarépát és a zellert. Fűszerezd, majd főzd addig, amíg a zöldségek puhák nem lesznek. Egy kiolajazott tűzálló tálba terítsd le a padlizsánszeleteket, öntsd nyakon a paradicsomszósszal, majd szórd meg mozzarellával. A rétegezést fejezd be a sajttal, majd lefedve told forró sütőbe 20 percre. Ekkor vedd le róla a fóliát, szórd meg parmezánnal, és süsd tovább 10 percig.

Sajttal rakott currys sütőtök

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 15 dkg sajt
  • 1 pohár joghurt
  • 1 evőkanál curry
  • só, bors
  • olívaolaj

Elkészítése: a sütőtököt pucold meg, magozd ki és kockázd fel. Sózd meg, és hints rá frissen őrölt borsot. Egy kiolajazott tűzálló tálba helyezd le, majd a currys joghurttal öntsd nyakon, és szórd meg a reszelt vagy morzsolt sajttal. Lefedve süsd közepes lángon minimum fél órán át, majd fedő nélkül pirítsd meg a tetejét.


Csípős élvezet: 4 tüzes recept náthás...
Tüntesd el a náthád, pörgesd fel a vérkeringésed, és dobd fel a hangulatod egy csípős levessel vagy desszerttel! Válogass receptjeink közül.  tovább Tovább
4 ínycsiklandó recept - puffadás...
Gyakran fújódsz fel, és szeretnél természetes megoldást a problémádra? Ez után a menü után hasad biztosan lapos marad.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

recept.táplálkozás fogyókúra



Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés