Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

A depresszió kevésbé ismert tünetei

2013.06.25. | Lám Luca
A depresszió a közhasználattal ellentétben nem csupán a rossz hangulatról szól. Ennél sokkal összetettebb tünetei vannak.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A depresszió szó közszájon forog, rengetegszer használjuk gyakorlatilag indokolatlanul. A depresszió ugyanis nem csupán rosszkedv, sőt még csak nem is feltétlenül tartós rosszkedv. A betegséggel járó tünetek ennél sokkal összetettebbek. A lelki tényezők mellett testi tünetekkel is számolniuk kell a betegeknek. A test és a lélek ugyanis erősen hat egymásra – hogy a test a lélekre, avagy a lélek testre, már igen jó kérdés.

Mitől válik valaki depresszióssá?

Életünk során többször előfordul, hogy elszomorodunk vagy letörtekké válunk. Hangulatváltásainkat néha életeseményeink következményének tartjuk, máskor minden különösebb kiváltó ok nélkül válunk szomorúvá. A lelki fájdalmak részei a mindennapi életnek és nem tartjuk betegségnek időnkénti megjelenésüket. Azonban ha a rossz hangulat tartósan fennáll és befolyásolja a mindennapi életfunkciókat, felmerül a depresszió lehetősége, amit komolyan kell venni, és fellépése esetén orvosi segítséget kell kérni.
Hogy mitől válik valaki depresszióssá? Van, aki könnyedén vesz súlyos sorscsapásokat, mások számára a legkisebb nehézség is leküzdhetetlen akadályként tornyosul. Más az ingerküszöbünk, és még egy ember életében is különböző szakaszok vannak, amikor könnyebben vagy nehezebben kezeljük a problémáinkat.

A felmérések és eddigi kutatások szerint a depresszió különösen a változásokkal teli időszakokban jelentkezik. Így igen veszélyeztetettnek számítanak a változókorúak – különösen a nők –, hisz ebben az időszakban rengeteg megszokott dolog tűnik el az ember életéből, és legalább ennyi új helyzettel kell megbirkóznia is. A nyugdíj, a gyerekek kirepülése, az unokák megszületése, a társ elveszítése, a testi változások, az öregedés mind-mind megviselik az embert, hiszen az elmúlásra emlékeztetnek.

Az efölötti rosszérzésből a kor előrehaladtával szomorúság, a szomorúságból pedig súlyos depresszió alakulhat ki. Ezt a tényt támasztja alá az a felmérés is, amely a 65 év feletti férfiak és nők több mint 20 százalékánál a súlyos depresszió tüneteit mutatta ki.

Milyen tünetekre ügyelj?

Az időskori depressziónak egyszerűen felismerhetők a tünetei, amelyek első megjelenése – igaz, lényegesen enyhébb formában – már ötven körül is tapasztalható. Figyelj rájuk: most még, ha idejében észleled őket, változtathatsz rajtuk, később azonban már igen nehéz lesz:

  • egész napos nyomott hangulat,
  • a halál visszatérő gondolata,
  • indokolatlan bűntudat vagy a haszontalanság érzése.

A lelkiállapot megváltozása mellett a depresszió testi tünetekkel is jár – bár erről sokan nem tudnak, ahogy az alábbi kutatásból is kiderül. A depresszió kapcsán fellépő fájdalmas testi tünetek tovább rontják a beteg életminőségét:

  • ízületi és végtagfájdalom,
  • hátfájdalom,
  • hasi fájdalom,
  • fejfájás és egyéb diffúz testi fájdalmak,
  • emésztőrendszeri zavarokhoz kapcsolódó testi tünetek,
  • fáradtság, enerváltság,
  • álmatlanság vagy aluszékonyság.

Nagyon keveset tudunk a depresszió lehetséges testi tüneteiről – ez már több felmérésből is kiderült. Az emberek körülbelül 97 százaléka tisztában van azzal, hogy a betegség hangulati tünetekkel jár, azt azonban már csak mintegy 30 százalékuk tudja, hogy a depressziót kísérhetik fájdalmas testi tünetek is. Szintén kevesen ismerték azt a tényt, hogy a részlegesen feltárt tünetek miatt alulkezelt betegek sokkal nagyobb kockázattal élnek át súlyos depressziót, gyakoribbak a depressziós epizódok, és hamarabb térhet vissza a betegség.

Összességében elmondható, hogy amíg a depresszió mint kifejezés szinte napi használatban van, azokról a tényekről, amelyek jelentősen befolyásolhatják a betegek gyógyulását, a depressziós epizódok visszatérésének veszélyét, a legtöbben továbbra is csak felszínes tudással rendelkeznek.


7 tünet, melyekkel azonnal fordulj...
Mikor bízz önmagad kezelésében, és mikor fordulj szakemberhez? Nos, az alábbi hét esetben ne próbálkozz otthon!  tovább Tovább
Milyen tünetek esetén hívd azonnal a...
Sokan szeretnének egyértelmű útmutatást kapni arról, hogy mely helyzetekben célszerű sürgősen orvoshoz fordulni.   tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

depresszió tünet kutatás lélek betegség


hirdetes