Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 25. Sunday, Vilmos   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Rákkeltő, mérgező E-számok - mi van abban, amit megeszel?

2010.05.03. | Ács Borbála
A híreszteléseknek megfelelően minden adalékanyag káros? Kicsit utánajártunk a dolognak…
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Két ellentétes vásárlói magatartás létezik: aki retteg az adalékanyagoktól, és aki fütyül rájuk. Ez a tendencia azonban változóban van: a sajtó és a hivatalok hatására egyre gyakrabban hallani botrányokról, rémhírekről, melyeket aztán elsimítanak, vagy szorongó űrt hagynak maguk után. A végére szegény vásárlónak fogalma sincs róla, mi az igazság, vagy hol a középút: mérgek-e az E-számokkal jelölt adalékanyagok? Melyiktől kell óvakodnunk? Ha megnézzük is a termék hátoldalát, mire kell figyelnünk? Allergiát, rákot okoz-e? Egyáltalán mi az, hogy adalékanyag? Ezek a kérdések éppen azért merülnek fel olyan gyakran, mert rettentő nehéz megválaszolni őket. Ezúttal megkíséreljük kitisztítani a zavaros fogalmakat – már, amennyire lehetséges.

Mit takarnak az E-számok?

Mivel az Európai Unió is az élelmiszer-adalékok burjánzásával, átláthatatlanságával küzd, ezekkel a számokkal igyekszik rendszerezni őket. Számuk folyton változik: becslések szerint akár 1500 féle vegyület is forgalomban lehet, ennek azonban csak a negyede bejegyzett és engedélyezett. Kísérletek alapján sorolják be az engedélyezett vegyületeket, melyek az adott mennyiségben veszélytelennek minősülnek az egészségre. Ezen kísérletek nem százszázalékosak: az allergia egyénfüggő, lehetetlen tehát biztos eredményre jutni. Azokat az anyagokat, amelyek gyakran váltanak ki allergiát, vagy orvosilag bizonyítják káros hatásaikat, kivonják a forgalomból. Az összetevőktől elválasztandó, azokat az adalékvegyületeket jelölik meg az E-számokkal, amelyek funkcióval rendelkeznek, tehát az étel színét, ízét, állagát, felépítését vagy tartósítását kívánják javítani.

Mi rejlik a számok mögött?

Ahogy erről az e-szamok.hu oldal is tudósít, az E100-tól E199-ig terjedő számozású anyagok a színezékek. Ezek között ugyanúgy léteznek ártalmatlan, sőt jótékony, mint allergén színezékek. A jó színezékek a zöldségek és a gyümölcsök természetes színéért felelősek, egyszerűen kivonják belőlük, és felhasználják az adott élelmiszerhez. Ugyanakkor az E103, a sárga színezőanyag, vagy az E127 és az E123 nagyobb mennyiségben allergén lehet.

A 2-essel kezdődő számok (E200–E299) a tartósítószereket jelölik, melyek adott mennyiségben az emberiség nagy részére ártalmatlanok, csak bizonyos kombinációkban lehetnek allergének, viszont az adalékanyagok közül a leggyakrabban ezek váltanak ki negatív reakciókat.

A 300-as E-k az antioxidánsok, melyeknek, mint például az aszkorbinsavnak, ismertebb nevén C-vitaminnak semmiféle mellékhatásuk nincs.

A 400-asok az állományjavítók, melyek leggyakrabban növényi eredetűek, és nem allergének.

A 900-asok az édesítőszerek, melyek körül köztudottan a legnagyobb viták folynak: többször állították már be mérgezőnek és ártalmatlannak is a szacharint csakúgy, mint az aszpartamot.

Káros vagy ártalmatlan?

Orvosi szempontból a lakosság 3 százaléka hajlamos ételallergiára, ám az ezt kiváltó anyagoknak csak kis része mesterséges: sok természetes étel is kiválthat viszketést, kiütést, fulladást, mint például a dió vagy a mogyoró, esetleg a liszt és a tej. Az adalékok közül leggyakrabban a kén és származékai okoznak allergiás tüneteket.

Miért van rájuk szükség?

Ezen vegyületek nagy része okkal kerül az élelmiszerbe: a feldolgozott és meghatározott formában kínált ételek és italok állaga, színe, formája a folyamat közben megváltozik, és gyakran kevéssé gusztusossá válik (például a rostos gyümölcslevek rostjai elválnának a létől, így nehéz lenne eladni őket). Bizonyos élelmiszerek az állásban nem romlanak ugyan meg, de a színüket megváltoztatják, ezért van szükség színezőkre. Ha pedig nem használnának tartósítószereket, a forgalmazóknak a gyors romlékonyság miatt nem érné meg a gyártás. Sokszor azonban a szükségesnél nagyobb mennyiséget alkalmaznak ezekből az anyagokból: ezért is fontos, hogy a tudatosan vásárolj.

Mit tehetsz a rizikók kiküszöbölése érdekében?

  • Készíts minél több élelmiszert magad! Gyümölcsjoghurtot gyümölcsből és natúrjoghurtból, májkrémet pirított májból és fűszerekből, kenyeret házilag vagy kenyérsütő géppel…
  • Keress házilag készített termékeket: piacokon vásárolj inkább, mint a hipermarketekben.
  • Figyeld magad! Ha érzékeny leszel egy vegyületre, kerüld! Léteznek allergiavizsgálatok, amelyek alapján kiszűrheted, melyik adalékra vagy allergiás.
  • Mondj le a zöld rágókról és a lila italokról – aminek szemmel láthatóan természetellenes a színe és az állaga, biztos lehetsz benne, hogy több adalékkal rendelkezik az ajánlottnál.
  • Mindent csak mértékkel! Ha a tartósítószerekkel ellátott ételekből válogatsz, vegyél mindig más fajtát, így elkerülheted, hogy a káros anyagokból túlzott mennyiség halmozódjon fel a szervezetedben.
  • Ha megnézed a címkét, elsősorban arra figyelj, hogy minél kevesebb adalékanyag legyen a választott élelmiszerben!
  • Mivel te döntöd el, mit eszel meg, mindig légy körültekintő. Bármi furcsát észlelsz egy anyaggal kapcsolatban, nyomozz utána az interneten, hogy a legközelebbi vásárláskor kiszűrhesd!

Vigyázat! Mérgező gyógynövények!
A természetes gyógymódok ismét aranykorukat élik, ám vannak helyzetek, amikor többet ártasz velük, mint használsz.   tovább Tovább
A mérgező otthon tünetei
Indokolatlan, furcsa tüneteket észlelsz magadon? Még az orvosok is tanácstalanok? Érdemes a lakásodban körülnézned egy kicsit.   tovább Tovább
Figyelem! Mérgező szobanövények!
Ki ne szeretne sok szép virágot és zöld növényt a lakásába? Mielőtt azonban össze-vissza vásárolnál belőlük, nem árt tudni, melyik mérgező!  tovább Tovább
Mérgező illatosítók
A mesterséges illatosítók sokszor tartalmaznak káros anyagokat. Természetes módszereinkkel azonban megelőzhetsz minden betegséget.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

táplálkozás fogyasztóvédelemKiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés