Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 26. Monday, János, Pál   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Miért alkusz a bróker?

2008.08.03. | Mudri István
Nehéz dolog a választás, főleg ha pénzügyekről van szó. Brókerrel, alkusszal, függő vagy többes ügynökkel jársz a legjobban? Segítünk, hogy megtaláld a megfelelő szakembert.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Egy-egy pénzügyi döntés előtt biztosan téged is foglalkoztat a gondolat, hogy kire bízhatnád pénzügyi „titkaidat”. Ki képviselhetné legjobban az érdekeidet, ki az, aki a legjobb megoldást kínálhatja számodra? Hová, kihez fordulj kérdéseiddel?
Ez a döntés valóban nem könnyű, ráadásul sok tévhit kering vele kapcsolatban. A pénzintézetek óriási, változó kínálata, versenye a döntés előtt álló ember számára akár kétségbeejtőnek is tűnhet, főleg ha még az innen-onnan hallott híreszteléseket is végiggondolja.
Pedig ez a bőség kifejezetten előnyös számodra, hiszen egyre jobb feltételek mellett „adósodhatsz” el, vagy helyezheted el szabad forintjaidat.  A számtalan lehetőségről szóló híradások labirintusában azonban megfelelő pénzügyi és jogi háttérismeretek nélkül könnyen eltévedhetsz.
Ahhoz, hogy valóban a legmegfelelőbb lehetőségek közül válassz, a szükséges információkat csak egy minden pénzintézettől független szakember biztosíthatja számodra.

Függő és többes ügynökök

A szakmámban dolgoznak függő, többes ügynökök, illetve brókerek, azaz alkuszok.
A függő ügynök egy pénzügyi szolgáltatóval szerződést kötő, annak nevében eljáró személy, aki munkaadóját képviseli egy adott ügyben.
Ezzel a tevékenységgel rokon a többes ügynök szerepe, azzal a különbséggel, hogy ő már több – jellemzően három-négy – céget képvisel.
Ettől eltérően a bróker – magyarul: alkusz – lefedi – a jogosítványaiban szereplő lehetőségek mellett – szinte a teljes hazai kínálatot.

Bróker

Lényegi különbség a függő, a többes ügynökök és a bróker munkája között, hogy a bróker az ügyfele érdekében jár el, annak megbízásából végzi tevékenységét, „alkuszik”. Megbízás alapján elemzi a már meglévő szerződéseket (hitel, befektetések, biztosítások), javaslatot tesz esetleges módosításukra.
Munkája során egyénre szabott programot készít, amelyhez több megoldási lehetőséget kínál.
A bróker aktívan kezeli ügyfele szerződéseit, és az állandóan változó környezetben mindig az optimális kondíciók között tartja őket.
Fontos azt is tisztázni, hogy ez a tevékenység ügyfele számára térítés- és kötelezettségmentes, ő pedig jutalékát attól a pénzintézettől kapja, amelynek termékét kiválasztották.
A bróker feladata mindig a kliensének leginkább megfelelő, legrugalmasabb, legkisebb költséggel járó konstrukció megkeresése, bemutatása.

Hogyan válasszak?

A legtöbb európai országban az a tendencia, hogy a pénzintézetek egyre inkább brókerekre bízzák pénzügyi megoldási lehetőségeik értékesítését. Több nagy cégnél ez a külsős kereskedelem már elérte a  80-85 százalékos arányt.

Sokan a szomszédok, rokonok tapasztalataira támaszkodnak a tanácsadó kiválasztásakor. Ez a gyakorlat csak kiindulási alapnak megfelelő. Mielőtt az ismerőseink által javasolt brókerhez fordulunk, nem árt egy kis ellenőrzés. Érdemes megtudni, kit képvisel a tanácsadó, milyen jogosítványokkal rendelkezik. A PSZAF honlapján  ellenőrizheted a tanácsadódat, milyen cégformában dolgozik, mire terjed ki az engedélye, van-e regisztrációs száma.
Ez egyfajta minőségellenőrzés lehet, viszont nem pótolhatja a személyes benyomást, rokonszenvet, empatikus képességeket. Ennek megtapasztalása már a te feladatod!


Önkéntes nyugdíjpénztár pro és...
Gondoltál már nyugdíjas éveidre? Az ötvenes adófizetők számára kifejezetten előnyös az önkéntes nyugdíjpénztári tagság.  tovább Tovább
Biztosan jó nekünk az erős forint?
Egy euró most, július végén 231 Ft körül van. Február-márciusban elvétve ment 260 forint alá. Ez barátok közt is több mint 10 százalékos...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés