Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 25. Sunday, Vilmos   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

3 szuper kirándulóhely a szünidőre

2010.07.26. | Berényi Mariann
Mutasd meg Magyarország legszebb pontjait unokáidnak, vagy fedezd fel újra barátaiddal!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Hortobágy, Boldogkőváralja, Sopron. Három olyan nevezetes hely Magyarországon, ahová minden iskolás eljut. Utána viszont csak akkor megyünk látogatóba, amikor mi mutatjuk meg gyermekeinknek az ország kötelező látnivalóit. Pedig mint minden, a turisztikai célpontok is változnak. A kulturális, természeti értékek őrei akkor bánnak igazán jól a rájuk bízott kincsekkel, ha a jelenkor embere nyelvén tudják megszólaltatni őket.

A Hortobágy

A világ 1001 természeti csodáját bemutató angol könyv a mai Magyarország területéről két helyet emel ki: az Aggteleki-cseppkőbarlangot és a Hortobágyot. Pedig nagyon sokszor felvetődik a kérdés, hogy a hazánkba látogató külföldi turisták mit láthatnak a Pusztán, azaz az Alföld közepén elterülő, fátlan síkságon a gémeskutakon kívül. Adnak-e időt maguknak, hogy a kelet-európai ősi puszták legnyugatibb területén felfedezzék a szikes rétek gazdag állatvilágát? Persze a világörökség részeként jegyzett Hortobágyon feltűnőbb látnivalók is akadnak, méghozzá szép számmal. Az ősi pusztán legelésző magyar szürkék, csavart szarvú rackajuhok a pásztorkodás hagyományos formáját őrzik. A különböző vizes élőhelyek, melyek elsősorban madárviláguk gazdagsága miatt jelentősek, a turistacsoportok számára nem látogathatók. Egyénileg, szakértő kísérő segítségével azonban fantasztikus élményben lehet részed.

Évszaktól függően több mint 300 madárfajnak ad megélhetést a kietlennek tetsző pusztaság. A Magyarországon átvonuló darvak 95 százaléka a Hortobágyon megpihenve repül tovább. Az eddig megfigyelt legnagyobb éjszakázó darutömeg 55 ezer madarat számlált. A daru- és vadlúdvonulás az itteni madárvilág életének egyik legszebb, nemzetközi hírű látványossága. A puszta az élettere Közép-Európa legnagyobb kanalasgém-állományának és számos más gémfajnak, a batlának és a kárókatonának, valamint igen fontos költő- és vonulóhelye számos énekesmadárfajnak. A nyári lúd, a gyöngybagoly, a kerencsensólyom, a kócsag, a szürke gém és a túzok mellett a vizes élőhelyek csodaszép növénytársulásai várnak felfedezésre az egykor víz borította, víz formálta árterületen.
A Hortobágy azonban nem csak természeti értékei miatt közvetít fontos üzenetet, hiszen ez a pusztaság olyan, a pásztorközösségek által megművelt kultúrtáj, mely az ember és a természet kétezer éves, hagyományos és kíméletes földhasználaton alapuló, harmonikus együttműködésének köszönheti létét. Itt jött létre 1973-ban, 51 ezer hektáron Magyarország első nemzeti parkja, melynek területe napjainkra már elérte a 82 ezer hektárt – ezzel ma az ország legnagyobb összefüggő védett területeként tarthatjuk számon.

A kérdés már csak az, hogy a pusztaságon te hogyan fedezheted fel mindezt?
Erre leginkább az 1827-ben épített 9 lyukú híd mellett elterülő Hortobágy falucskában van lehetőséged. Az itteni madárkórház, a Nagycsárda mellett található Hortobágyi Látogatóközpont kiállításai és a kézművesudvar átfogó képet nyújt és kiváló kiindulási alapot kínál, hogy felfedezd a körülötted nyújtózó tájat. Néhány kilométerre innen, a Szalka-halmi őrház és lovasközpont pedig a puszta felszínének, talajtípusainak a kialakulásával és jellegzetes növénytársulásaival ismertet meg. Mögötte tanösvény vezet a Szalka-halmon keresztül egy akácos szárnyékerdő mellé, ahol a madármegfigyelő toronyból mind az erdő, mind a szikes tó vize fölött köröző madarak megszemlélhetők.

 

Boldogkőváralja

A Boldogkőváralja csodálatos szirtjén magasodó vár Miskolctól 52 kilométerre, a Zempléni-hegység nyugati részén, a Hernád völgyének peremén őrzi a történelem titkait. A nevét maga a falu is a várról kapta, amelynek alapjai a Bodókő nevű sziklán nyugszanak. A vár a tatárjárás után épült, a Hernád-völgy legjelentősebb erődítményeként, melyet IV. László a Tomaj nemzetségtől szerzett meg 1272–1290 között. Az erődítmény az Árpád-ház kihalása után Aba Amadéék váraként nyújtott menedéket a Károly Róbert ellen lázongóknak, majd az egyre erősebb király elkobozta és a Drugeth családnak adományozta. Az öregtorony körül ők terjeszkedtek tovább, hogy az elkövetkezendő évszázadokban a települést több nemesi család is birtokolja. A várat hiába bővítették tovább a 15. században, a rákövetkező viszontagságos kétszáz év után II. Lipót császár parancsára robbantani kezdték, később azonban a Péchy család neogótikus stílusban helyreállította.

A Péchy családnak köszönhető a település másik nevezetessége, a kastély is. Péchy Gábor (1705–1786) királyi tanácsos és septemvir (hétszemélynök) 1753-ban vásárolta meg a jezsuitáktól a várat és vele együtt a falut. Ő emelte a megye harmadik legnagyobb kastélyát, amely házasság révén 1864-ben a Zichy család tulajdonába került.
Ma a kastélyban Egészségügyi gyermekotthon működik, nem látogatható. A kastély többhektáros, védett parkja viszont engedéllyel megtekinthető. A Tekeres patak által táplált tónak köszönhető mikroklíma remek körülményeket teremt a park idős fái, ritka madarai, gőtéi, folyami rákjai számára.

 

Sopron

Ki ne tudná, hol található Sopron, a hűséges város! Aki a nyugati határszélre utazik, gyönyörködhet a környék természeti szépségében, sétálhat a település hangulatos utcáin, betérhet a város múzeumaiba, vagy gasztronómiai élvezetekre lelhet az éttermekben. Sopronban lépten-nyomon felfedezheted az őskor óta lakott vidék évezredes történetét, a kelták nyomait, vagy a római kultúra csodálatos emlékeit, hiszen a birodalom minden vidékéről érkeztek látogatók a Borostyánkő út mellett fekvő településre. A ránk maradt nagyméretű istenszobrok, Jupiter, Juno és Minerva márványból faragott alakjai a város nagyságát bizonyították.
Az avar és a középkori magyar történelem hagyatéka mellett Napóleon hadjárata is kuriózumnak számít a város történetében. A legenda az itt állomásozó francia csapatokhoz köti a soproni kékfrankos születését. (Erről még többet megtudhatsz itt.)

Hűséges előnevére a város 1921-ben tett szert, amikor népszavazással döntött a sorsáról, és magyar maradt.
Bár a város sokat szenvedett a 20. század viszontagságaitól, a látogatók számára a látvány alapján ez nem válik nyilvánvalóvá. Az országban Buda után Sopronban maradtak fenn legérintetlenebbül egységes városképi együttesek. A város különleges építészeti megoldásai, műemléki gazdagsága, kulturális, ezen belül is zenei élete minden évszakban kínál programot a turistáknak. Ráadásul Sopron a magyar gasztronómia egyik fellegvárának is számít, ami még esős, borongós időben is elégedettséggel tölti el a kirándulókat!


A 3 legszebb kastély, ahol aludni is...
Ne csak kívülről nézd meg a főúri kastélyokat, hanem kényeztesd magad te is legszebb kastélyszállóinkban!  tovább Tovább
Sétálj és pancsolj Eger környékén!
Eger vidéke mindent megad, amit egy kiránduláson kívánhat az ember: friss levegőt, szép tájat, műemlékeket, fürdőket, jó borokat és finom falatokat.  tovább Tovább
Határtalan kirándulás
Hazánk bővelkedik olyan kirándulóhelyekben, amelyek könnyedén bejárhatók. Nézz körül Somoskőn és a Salgó-várban!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

kirándulás utazásFórum
Kiemelt témáink
Nagyiklub
Mosolyalbum
Interjú
Képgaléria


hirdetés


hirdetés