Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 24. Saturday, Iván   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Kiszámoltuk! Deviza- vagy forinthitel?

2009.10.19. | Kerezsiné Nagy Erika
Úgy tűnik, a válság enyhülésével az élet visszatér a hitelintézetek világába: a bankok sorra jönnek ki új, forintalapú termékeikkel.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Elsőként az AXA dobta piacra lakáscélra és szabad felhasználásra is igényelhető konstrukcióját, majd néhány nap múlva a KHB is ugyanezt tette, és még több kereskedelmi bank dolgozik kedvező kamatozású forinthitel bevezetésén. A másik változás, hogy októbertől az új lakástámogatási kölcsön is útjára indult. A változásoknak köszönhetően a hitelt felvenni szándékozók 6,5 és 10 százalék közötti kamattal igényelhetnek forintalapú hitelt.
Az, hogy melyik bankhoz fordulj, azonban nem mindegy. Van, ahol jók a feltételek, de több hónap a várakozási idő a beadás és a folyósítás között. Máshol csak új lakásra érvényes a kedvezményes forinthitel, ha azonban van igazolható, minimálbér feletti jövedelem, akkor magasan, jól finanszírozzák az ingatlant, míg a támogatott hitelhez 50 százalék önerő szükséges.

A támogatott hitellel szemben

Az a lakásvásárló fiatal pár, amely nem rendelkezik ilyen magas önrésszel, és fejenként netto 140 000 forint jövedelemmel számolhat, valószínűleg nem a 6,5 százalékos, támogatott hitelt választja. Ha egy 15 millió forintos ingatlant szeretne megvenni, a 7,5 millió forintos hitelhez 7,5 forint önrész szükséges. Valószínűbb, hogy a pár inkább 10 százalékos kamattal 12 millió forint hitelt akar majd igényelni, hiszen nincs önereje.
Persze ott vannak a devizahitelek, a sokat szidott svájcifrank- és euróalapú kölcsönök is.
Sok bank igen kedvező induló kamattal kínálja őket, hogy a kamat néhány rövidke kamatperiódus alatt utolérje a piaci trendet.

Kérj segítséget!

Ha te vagy gyerekeid ehhez hasonló dilemmával találjátok szembe magatokat, mindenképp érdemes független szakértő véleményét kikérnetek. A körültekintő tanácsadó ilyenkor mindig mérlegel. Sok kérdést tesz fel ügyfelének, hogy alaposan feltérképezze fizetési lehetőségeit, esetleges előtörlesztési szándékát. Ha ügyfelem árulja a régi lakását, vagy rövidebb időn belül nagyobb bevételre számíthat, netán nagyobb biztonságot szeretne,  a forintalapú hitelt javaslom neki.

Hasonlítsd össze!

  • 12 millió forint hitel 20 évre, euró alapon 43 967 eurós tartozást jelent.
    Kamat:7,29%
    Ennek havi törlesztése 99 019 Ft/hó
  • 12 millió forint hitel 20 évre, forint alapon 12 millió forintos tartozást jelent.
    Kamat: 8,95%
    Ennek havi törlesztése 109 223 Ft/hó

A kettő különbsége havi 10 ezer forint. Ha viszont egy euró 313 forintra menne föl, a havi törlesztő részlet szinte megegyezne: 109 ezer forint.
Ha azonban 2 év múlva vissza akarnánk fizetni a kölcsönt, 313 forintos árfolyam mellett már 1 361 671 forinttal kellene több pénzt visszafizetnünk, mint a felvett összeg volt.

A 24 hónap alatt befizetett 10 000 forint „többlet” összege 240 000 forint. Ez az ára a biztonságnak.
Persze nem törvényszerű, hogy az euró 313 forintos árfolyamon legyen, az is megeshet, hogy 275 forintba számolhatjuk át, és akkor csak 902 925 Ft az, amit árfolyamkockázatként ki kell fizetnünk.

Ezt a kockázatot kinek-kinek saját kockázattűrése szerint kell vállalnia.

Kérdéseiddel fordulj bátran a cikk szerzőjéhez, Kerezsiné Nagy Erikához, az Ötvenentúl.hu tanácsadójához.


Óvatosan! A hitelközvetítők...
A kedvező hitelajánlattal felbukkanó ügynökök széles mosollyal érkeznek, és pénzünkkel a zsebünkben, nyomtalanul eltűnnek.  tovább Tovább
Bedől a hitelem! Mit tegyek?
Most, amikor történelmi mélyponton jár a forint, magával ránthatja azokat a családokat, amelyek korábban devizahitelt vettek fel.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

bank hitelKiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés