Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A szürke hályog tünetei - ismerd fel te is!

2009.10.13. | Ötvenentúl.hu
A szürke hályog a kor előrehaladtával egyre gyakoribb, azonban sikeresen, akár bennfekvés nélkül is gyógyítható…
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A szürke hályog (katarakta) az egyik leggyakoribb szembetegség, a 65–75 év közöttiek 20 százalékát, a 75 év felettiek felét érinti. Ma már azonban a környezeti hatások és életmódváltozás következtében egyre gyakrabban megjelenik a 40-es, 50-es korosztályban is.

A szürke hályog a szemlencse elszürkülését jelenti. Kialakulásának pontos oka nem ismert, de számos tényező elősegíti, így például a cukorbetegség, anyagcserezavarok és örökletes tényezők is.

– A szürke hályogot nagyon nehéz észrevenni. Amikor az egyik szemen kialakul, gyakran a páciensnek fel sem tűnik, különösen, ha nincs nagy igénye a látásra. Ezért van szükség az évenkénti szűrővizsgálatra – magyarázza dr. Gáspár Beáta, az Optimum Látásjavító Lézerközpont szemész szakorvosa.

Tünetei

Szürke hályogra utalhat, ha:

  • a látásod homályos, elmosódott vagy ködös;
  • olyan, mintha egy film lenne a szemed előtt, vagy mintha fátyolon keresztül néznél;
  • súlyos látáscsökkenést tapasztalsz, amikor fényes felületre vagy háttérre tekintesz;
  • éjszakai vezetéskor vakít a fény, vagy fényudvar jelentkezik a fényszóró körül;
  • gyakori szemüvegcserére van szükséged változó értékekkel. A szürke hályog kialakulásának kezdetén akár szükségtelenné is válhat a szemüveg használata.

– Tavaly nyáron rohamosan romlani kezdett a látásom. Először azt vettem észre, hogy nehezen tudom olvasni a könyveket. Később már az autóvezetésben is befolyásolt. Többször is rosszul mértem fel a távolságokat, és ez bizony problémát okozott – meséli Judit.
Ha Judithoz hasonlóan a szürke hályog látásodat, mindennapi életedet jelentősen befolyásolja, elérkezik az idő a kezelésre.

Hogyan kezelhető?

Jelenleg a szürke hályog gyógyításában a sebészeti beavatkozásnak nincs alternatívája, ennek során az elszürkült lencsét egy speciális, mű szemlencsével helyettesítik. A beavatkozás mára mindennapossá vált, hazánkban mintegy 60 ezer szürkehályog-műtétet végeznek évente, de gyakran több hónapos várakozási idővel. Az Optimum Látásjavító Lézerközpontban azonban elkerülheted ezt a kellemetlen procedúrát.

– Rám volt bízva mind a vizsgálat, mind a kezelés időpontjának kiválasztása, tehát nem kellett várnom, de kaptam időt arra, hogy lelkileg felkészüljek. A vizsgálat maga nagyon részletes volt, nem arról volt szó, hogy ’5 perc és kidobnak’. A doktornő ekkor is mindent elmagyarázott, válaszolt a kérdéseimre. Számomra nagyon fontos volt az is, hogy mindez négyszemközt történt, így el tudtam mondani a szorongásaimat, nem kellett palástolnom a gyengeségemet – számol be tapasztalatairól Judit.

Az Optimum Látásjavító Lézerközpontban alkalmazott gyors és hatékony eljárások bennfekvés nélküli kezelést tesznek lehetővé. A legjobb elérhető látásminőség érdekében több beültethető lencse közül is választhatsz, így például választható a legújabb, alkalmazkodásra képes Crystalens HD lencse is, mely a hályog kezelésén túl az öregszeműség problémáját is orvosolja.

Ismerkedj meg az Optimum nyújtotta lehetőségekkel, és – ha úgy ítéled meg – jelentkezz a vizsgálatra, hogy mielőbb újra eredeti színeiben szemlélhesd a világot!

Jó a látásod? Teszteld magad!
A makuladegeneráció az életkor előrehaladtával jelentkezik. Kutatások szerint azonban van rá megoldás! Teszteld magad, vajon érintett vagy?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tünet szem kezelésCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés