Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

5 érdekes tény a zsírszövetről

2016.06.19. | Futaki Balázs
Mi az: amikor fiatal vagy, sok mindent megteszel azért, hogy minél kevesebb legyen; ha megöregszel, folyamatosan veszítesz belőle?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Igen, ez nem más, mint a zsír. A legtöbben – különös tekintettel a nőkre – rengeteget foglalkozunk a testünkön megtelepedett zsírral: a mennyiségével és az elhelyezkedésével. Az eredmény pedig, akárhogy vizsgáljuk is, kiábrándító: mindig egy picivel több, mindig egy picit máshol van, mint ahogy szeretnénk. A fogyasztóipar természetesen végtelenül örül ennek, különösen most, hogy gyakorlatilag a fejlett országok mindegyikében egyre kövérebbek az emberek. Ha nem szednénk magunkra annyi zsírt, hogyan adnának el olyan sok tablettát, port, italt, matracot, izzasztóövet, nadrágot, masszírozó masinát, egyszóval hogyan termelnének évről évre több profitot? Persze ez senkit sem vigasztal, amikor tükörbe néz, és azon gondolkozik, hogyan került oda, miért nehéz ledolgozni, és egyáltalán, mi haszna a zsírszövetnek azonkívül, hogy folyamatos elégedetlenséggel tölt el? Most mindezt eláruljuk!

A zsír

A Wikipédia szerint zsíroknak nevezzük a biológiai eredetű lipidek egyik alcsoportját, amelyek fő alkotórésze a glicerin zsírsavakkal alkotott észtereinek elegye. Ezek sajátossága a lipidek többi tagjával együtt, hogy csak szerves oldószerekben oldódnak, vízben nem. A zsírszövet pedig a kötőszövetek egyik fajtája, amely rostos elemekbe ágyazott zsírsejtekből áll, és lebenyekre osztódik a kis erek lefutása mentén.

Tudtad? A testen található zsírszövet alapvető feladata, hogy melegen tartson, és kellőképpen kipárnázzon, megvédjen. Hőtartó hatása ad arra magyarázatot, hogy miért kívánsz télen nehezebb ételeket. A zsírosabb, hizlalóbb ételek hatására a zsírszövet gyarapodik, és nagyobb védelmet biztosít a téli hidegek ellen.

Tudtad? A zsírszövet egész életedben formálható, gyarapítható és leadható marad. Ez az egyik különleges tulajdonsága.

Tudtad? A zsírszövetnek nagyon fontos szerepe van az anyagcserében. Itt raktározódik el ugyanis a többlettáplálék, amelyből tested bármikor energiát nyerhet. Ideális esetben ez egyensúlyban van az izomszövettel, mely az anyagcsere szempontjából energiahasznosító szervként működik.

Tudtad? Sokszor a mérleg szerint ideális a testsúlyod, a testeden elhelyezkedő zsírszövet mégis túl sok lehet. Ezt azonban nem mutatja ki a mérleg. Ennek megállapítására találták ki a testzsírszázalék-indexet, amely megmutatja, hogy a testtömeg hány százalékát teszi ki a zsír.

Tudtad? Az alapján, hogy tested mely területére hízol inkább, típusba lehet sorolni az alkatodat. A két leggyakoribb típus, melyekre külön diéták és edzéstervek is épülnek, az alma és a körte típus. Az alma inkább hasra és hátra hízik, míg a körte csípőre és popsira.


6 érdekes tény a vízről
A víz az emberi élet alapfeltétele. Testünk kétharmada vízből áll, ha nem ihatunk vizet, meghalunk. Hát nem volna érdemes többet tudni róla?  tovább Tovább
6 érdekes tény az érzelmekről
Félelem, düh, szeretet, aggódás, féltékenység, öröm, szomorúság, bűntudat, gyűlölet, harag – érzelmek százai futnak bennünk végig nap mint...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

zsír zsírszövet fogyás testsúly túlsúlyCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Gyógynövénytár
Képgaléria
Nagyiklub


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés