Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 25. Sunday, Vilmos   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Mennyi mérget eszel a felvágottal?

2016.09.15. | Ferenczy Mária
Tudod egyáltalán, mi van benne? Megnézed a címkét, mielőtt megveszed? Elolvasod az apró betűs részeket?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Talán el sem gondolkozol ezeken a kérdéseken. Pedig ha jobban belegondolsz: gyakran nem is tudod, mi az, amit megeszel. Az élelmiszerláncok húsipari termékei telis-tele vannak olyan adalékokkal, amelyeknek semmi közük a csirkéhez vagy bármilyen más állathoz. Rettegned nem kell tőlük, de jobb, ha tudod, mivel táplálkozol, és milyen mellékhatásokkal számolhatsz. Ha pedig van időd és türelmed, kiválaszthatod azt a párizsit, amelyikben a legkevesebb a mesterséges anyag. Hogy megtudd, mi micsoda, és mitől mennyire kell félned, elkalauzolunk a húsipari termékek erdejében.

Miből készül a felvágott?

A felvágottak, mint például a párizsi vagy a virsli, legnagyobb százalékban olyasmit tartalmaznak, amire nem is gondolnál. Kötelezően mindössze 6-8 százalékban kell húsból készülniük. A párizsi általában olyan, a húsipari termékeknél (pl. sonkáknál) nem felhasználható húsmaradványokból – csontokon maradt húsrészek, nagy százalékban bőr – áll, amelyek fogyaszthatók, csak önmagukban nem kínálhatók. Az árkülönbséget a szójafehérjék tartalmának aránya adja: ezzel pótolják ugyanis a szabályozott mennyiségű fehérjetartalmat. Mindezt összeaprítják, főzik és formákba öntik.

Mi adja az ízt?

Ma már nem fűszerekkel ízesítik ezeket a termékeket. Ennek elsődleges oka, hogy mint minden, ami friss, a fűszer is elősegíti a romlási folyamatokat. Ipari szempontból sokkal sterilebbek és biztonságosabbak a fűszeraromák és ízfokozók. Ezekkel szinte minden más húsipari termék is rendelkezik. Hátrányuk, hogy a valódi, létező ízeket elnyomják, és az ízeknek csak az illúzióját keltik.

És a színt?

Természetesen színezékek adják, amelyek közül sok allergén lehet. Feldolgozás közben az ételek színe sokat változhat, visszaállításukban segítenek a mesterséges színek. Vannak ártalmatlan és allergén színezékek is, a húsiparban közülük egyedül a kárminsavat, az úgynevezett hússzínt használják. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy egyedi esetekben a teljesen természetes eredetű színezékek és fűszerek is képesek kiváltani allergén reakciókat.

Miért áll el olyan sokáig?

Régen füstöléssel és sózással tartósították a sonkákat és kolbászokat. Ezek az eljárások századunkra ugyancsak sok félelmet keltő tévhittel gazdagodtak a füstölés rákkeltő hatása, a sózás túlzott nátriumtartalma miatt. A tartósítószerek a penésztől és más károsító betegségektől, gombáktól, ételmérgezést okozó mérgektől védik a terméket. A leggyakrabban használt – ugyanis az egyik legjobb – hústartósító szer, a nitrit sokáig tiltott volt, most azonban kis mennyiségben már alkalmazzák. Rákkeltő hatása miatt kelt félelmet, bár sokak szerint nagyon régóta használják, és igaz rá a mondás, ami egyes gyógynövényekre is: kismértékben gyógyszer, nagymértékben méreg.
Gyakran láthatod még feltüntetve az antioxidáns feliratot: ez az anyag késlelteti a természetes romlási folyamatokat, amilyen a gyümölcsök barnulása és a zsírok avasodása. Ezek az adalékok nagyrészt ártalmatlanok, egyénileg azonban allergénreakciókat válthatnak ki.

Hogyan védekezz?

Válassz olyan terméket, amelyben a lehető legkevesebb az adalék. Ha a hozzáadott anyagok egyenként ártalmatlanok is, kölcsönhatásukból veszélyes kombinációk alakulhatnak ki. Ha felismerted valamilyen adalékanyaggal szembeni allergiádat, mindenképp figyeld a termékek hátoldalán feltüntetett apró betűs részeket. Felvágottakat, párizsit vagy virslit fogyassz minél kisebb mennyiségben, keresd azokat a sonkákat, amelyeknek láthatók a rostjai. Ne félj kérdezni – a felvágottas pultnál és az élelmiszerláncokban egyaránt. Vásárolj piaci termelőktől, akikben megbízhatsz, keresd házi kolbászok és szalámik forrásait.


Vigyázat! Mérgező gyógynövények!
A természetes gyógymódok ismét aranykorukat élik, ám vannak helyzetek, amikor többet ártasz velük, mint használsz.   tovább Tovább
Figyelem! Mérgező szobanövények!
Ki ne szeretne sok szép virágot és zöld növényt a lakásába? Mielőtt azonban össze-vissza vásárolnál belőlük, nem árt tudni, melyik mérgező!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

fogyasztóvédelem táplálkozásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés