Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Vigyázz, megvakulhatsz!

2009.10.08. | Ötvenentúl.hu / MTI
2000 óta minden év október második csütörtöke – idén október 8. – a Látás Világnapja. Milyen célt szolgál ez a nap, és mit tehetsz a látásodért te magad?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A Látás Világnapját az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Vision 2020 világméretű programja keretében 2000 óta rendezik meg világszerte. A Vision 2020 egy egyszerűnek tűnő, ám annál összetettebb és nehezebben megvalósítható célt tűzött ki maga elé. Amikor a programot elindították, 50 millió vak ember élt a Földön, de ez a szám a prognózisok szerint 2020-ra 75 millióra emelkedhet – ugyanis minden ötödik percben megvakul egy felnőtt és minden percben egy gyermek. A program célja, hogy a várható 75 millió helyett, 20 év alatt 25 millióra csökkentsék azok számát, akik szemük világa nélkül kénytelenek élni az életüket, ami egyenlő a megelőzhető vakulások teljes felszámolásával.

Hogyan lehetne csökkenteni?

A vakságról a többségünknek a veleszületett látáshiány jut eszünkbe, s így talán furcsának, sőt lehetetlennek tűnik az a célkitűzés, hogy harmadára csökkentsék a vakságok számát. Csakhogy közben megfeledkezünk arról a szomorú tényről, hogy az ember élete során bármikor elveszítheti a látását. Az esetek számottevő része ráadásul megelőzhető lenne.
Magyarországon évente több mint 6000 látó ember veszíti el szeme világát. Elsősorban a gyerekek és az idősek veszélyeztetettek. Első helyen az úgynevezett időskori makulaelfajulás – nem gyógyítható, súlyos szembetegség – áll; a második helyen a cukorbetegség szemészeti szövődményeit, a harmadikon a rövidlátóságot, negyediken pedig a zöld hályog miatt bekövetkezett vakságot tartják számon. A megelőzés, szűrés, gyógyítás országos szintű megszervezése mind a négy területen kiemelt népegészségügyi cél.

Nehéz életkörülmények

Magyarországon mintegy 45 ezer ember súlyosan látássérült, 20 ezer vak. 70 százalékuk idős, a munkaképeseknek pedig csak alig egytizedét foglalkoztatják. Annak, hogy a vakok teljes életet élhessenek, legnagyobb akadálya a szegénység. Legtöbbjük csekély rokkantnyugdíjból él, és kevés támogatást kap: számos, az életüket megkönnyítő kiegészítőt nekik kell megvenniük.
A szembetegségek 90 százalékban a fejlődő országok szegény lakóit sújtják, elsősorban a vitamin, illetve a szemüveg és az orvosi ellátás hiánya miatt. Felmérések bizonyítják, hogy az emberek több mint 50 százalékának lenne szüksége valamilyen látáskorrekcióra.

Makuladegeneráció

Az iparilag fejlett országokban a 65 év felettiek leggyakoribb szembetegsége az időskori makuladegeneráció (AMD). Világszerte 150 millió embert érint, a 65 év feletti európai lakosok több mint felénél kimutathatók a betegség tünetei. Ha diagnosztizálják a sárgafolt sorvadását, többnyire van lehetőség a folyamat lassítására. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetségének (MGYOSZ) egyik vezetője, Knoll Zsuzsa felhívta a figyelmet arra, hogy minden lehetőséget meg kell ragadni a megelőzésre, mert az embert érintő és az élethez szükséges információk 80 százalékát a szemünk szolgáltatja.
Ha olyasvalaki veszíti el lassan a szeme világát, aki korábban látott, meg kell tanulnia újra élni és más érzékszerveit használni. Másképpen kell például főznie: míg eddig egy háziasszony a rántás színéről állapította meg, hogy készen van-e, ezután a szagáról ítélheti meg, hogy levehető-e a tűzről. Sokszor azonban a szemet csak egy másik ember szeme pótolhatja. A makuladegenerációban szenvedő betegek mindent látnak, kivéve azt, amire ránéznek. Ezzel is meg kell tanulni élni, hiszen a betegség során először a szem közepén keletkezik „nem látó” folt, majd a centrális látás is lassan romlani kezd.

Kockázati tényezői közé az alábbiak tartoznak:

  • dohányzás,
  • elhízás,
  • nem megfelelő táplálkozás.

A betegség a nőknél gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál,

Teszteld magad!

Ha szeretnéd egy gyors teszttel ellenőrizni látásod, valamint a makuladegeneráció megelőzésére is kíváncsi vagy, kattints ide!


Ez komoly? Drágulnak a szemüvegek?
Augusztustól a tébé nem támogatja a hat dioptria alatti szemüvegeket. Milyen következményekkel jár a drágulás?  tovább Tovább
Hogyan válassz szemüveget?
Romlott a szemed, irány az optikus. Keretek, lencsék tömkelege - melyiket válaszd, mi illik hozzád, milyen szempontokat vegyél figyelembe?  tovább Tovább
Őrizd meg a látásod!
A szemed már nem a régi? Vagy éppen ellenkezőleg, a tökéletes látásodat szeretnéd megőrizni? Természetes tippjeinkkel most megteheted!   tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

szemüveg megelőzés szemCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés