Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Csípős élvezet: 4 tüzes recept náthás napokra

2014.12.04. | Ötvenentúl.hu
Tüntesd el a náthád, pörgesd fel a vérkeringésed, és dobd fel a hangulatod egy csípős levessel vagy desszerttel! Válogass receptjeink közül.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Amikor elkap az őszi nátha, ügyes házi trükkökkel hatékonyan kezelheted a tüneteit. A nátha legkellemetlenebb járulékos tünete az orrdugulás. Ettől érzed úgy magad, mintha egy nagy zacskót húztak volna a fejedre. A világ beszűkül, úgy érzed, menten megfulladsz, és ez minden más, rettenetes tünetet felülír. Így aztán, ha megoldást találsz az orrdugulásra, a világot máris szebb színben látod.

A csípős ételek híresek arról, hogy percek alatt szabaddá varázsolják az orrjáratokat, endorfintermelő jó tulajdonságukról nem is beszélve. A szervezet támadásnak fogja föl azt, ahogy a csípős ételek kapszaicin nevű hatóanyaga ingerli az idegvégződéseket, így védekezésül erős endorfin-, azaz boldogsághormon-lökettel gyógyít, ami köztudattan kellemes érzéssel tölti el a testet. A kapszaicin fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik: elzsibbasztja a torkot, így a fájdalmat rövid időre kevésbé érzed. Túlzásba azonban a chilifogyasztást sem szabad vinni: hosszú távon gyomorbántalmakat okozhat. Kis mennyiségben viszont javítja a közérzetet, és még a vágyat is felkorbácsolhatja!

Klasszikus csípős-savanyú leves

Hozzávalók 4 főre:

  • 3 chilipaprika vagy csípős Erős Pista
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 szál sárgarépa
  • szárított shitake gomba
  • 4 tojás
  • babcsíra
  • tofu vagy bármilyen főtt hús (kb. negyed kg)
  • étkezési keményítő
  • só, bors
  • rizs- vagy almaecet

Elkészítése: a wokban forrósítsd fel az olajat, majd dobd bele a szeletelt fokhagymát és a chilit, egy percig pirítsd, és az egészet öntsd kis tálkába. A wokban forralj fel 1 liter vizet (vagy a levest, amelyben a hús főtt. Dobd bele az aprított répát, a beáztatott gombát, a csíkokra vágott húst vagy tofut, a babcsírát, és sózd-borsozd. Keverj el kb. 2 evőkanál étkezési keményítőt 6 evőkanál vízben. A tojásokat verd fel. A keményítőt lassan, folyamatos kevergetés közben adagold a leveshez, majd ugyanígy a tojást is. Ezután ízlés szerint add hozzá a leveshez a csípős-fokhagymás olajat, illetve az ecetet. Ha dúsítani szeretnéd, főzhetsz bele egy kevés üvegtésztát is.

Csípős salsaszósz

(Héjában sült burgonyához, sült húsokhoz, vagy csak mártogatni)

Hozzávalók:

  • fél kg paradicsom
  • 1 chilipaprika
  • só, bors
  • fél lime

Elkészítése: a paradicsomokat vágd félbe, kanalazd ki a magos-leves belsőjüket, majd vagdosd őket egészen apró kockákra. Sózd, borsozd, és facsard rá a lime levét. A chilit vágd karikákra, és keverd hozzá. Hűtsd be egy órára tálalás előtt.

Mérges tészta – Penne all’arrabbiata

Hozzávalók 4 személyre:

  • fél liter olasz paradicsomszósz, vagy egy kg paradicsom
  • friss bazsalikom
  • peperoncino (olasz csípős paprika, helyettesíthető bármilyen csípős paprikával)
  • 6 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • penne (tollhegy-) tészta

Elkészítése: az olajon fonnyaszd meg a karikákra vágott fokhagymát, add hozzá az összevagdosott peperoncinót, majd öntsd rá a paradicsomszószt, vagy a leforrázott és hámozott paradicsomokat. Sózd, borsozd, és főzd össze. Ha friss paradicsomot használsz, főzd sűrűsödésig. A végén keverj bele apróra vágott, friss bazsalikomot. A tésztát lobogó, sós vízben főzd éppen csak puhára.

Chilis csokoládéfelfújt

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 felfújtforma
  • 8–10 dkg étcsokoládé
  • 6–8 dkg vaj
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 tojás
  • fél dl tej
  • 1 mokkáskanál chilipor

Elkészítése: a csokoládét olvaszd fel a vajjal, majd hagyd kihűlni. Keverd bele a cukrot, a lisztet, a tojás sárgáit, majd a tejet, és keverd el benne a chiliport. A fehérjéket pici sóval verd kemény habbá, és nagyon óvatosan, a habot nem összetörve, kanalanként adagolva keverd a csokis masszához. A formákat vajazd ki, töltsd beléjük a krémet, majd 200 fokos sütőben, a sütő ajtaját nem nyitogatva süsd 15–20 percig.




megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

megelőzés nátha recept



Legfrissebb cikkeink

hirdetés