Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Csoda Afrikában – lélegzetelállító képekkel

2009.10.04. | Berényi Mariann
Egy gyönyörű ország, ahol nincsenek törzsi villongások, ahol nem pusztít járvány, és még gazdaságilag is stabil: Namíbia!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Namíbia nem tartozik a tipikus afrikai országok közé. Amióta 1990-ben kikiáltotta függetlenségét, megszűntek a gerillaháborúk, és az Afrika déli csücskének nyugati partvidékén elterülő ország a kontinens legsikeresebben fejlődő állama lett. Mi lehet a siker titka? Miért válik a Kalahári és a Namib-sivatag országa olykor kegyetlen éghajlata ellenére egyre vonzóbb célponttá a turisták számára?

Sivatag és tenger

Elég leszállni az ország fővárosa, a Windhoek melletti repülőtéren, egyből megértjük azokat, akik időről időre visszatérnek Namíbiába. Az ég harsány kékje, a távoli horizont nyers szépsége arra csábít, hogy felfedezzük az ország minden egyes szegletét.
Ez pedig nem könnyű feladat. A csaknem 850 ezer négyzetkilométeren elterülő országot északon a Kuenene és az Okavango folyó választja el Angolától és Zambiától, nyugaton 1500 kilométer hosszan az Atlanti-óceán mossa partjait, délen pedig a Dél-afrikai Köztársasággal, keleten Botswanával szomszédos. Az ország földrajzi gerincét a déli határig elnyúló belső magasföld alkotja, melyet a világ legősibb sivataga, a Kalahári, illetve nyugaton a Namib-sivatag övez hatalmas vándordűnéivel, időszaki folyóival, sómedencéivel és mocsaraival. A sivatag szó ne tévesszen meg senkit, hiszen Namíbiában annyi a látnivaló, mint a tenger. Elég csak arra gondolnunk, hogy a Namib-sivatagban találhatók a világ legmagasabb, vörös taréjú homokdűnéi.
A sivatagi tájjal különös kontrasztot alkotnak az Atlanti-óceán hullámai. – Nincs annál szebb látvány, mint amikor a nap sugara egyszerre csillogtatja meg a türkizzöld tengert és vele átellenben az aranyló homokvégtelenséget – állítják az ország szerelmesei. Bár a homokvihar időről időre elborítja a tengerparti üdülőket, a strandok mégis hűsítő kikapcsolódást nyújtanak a sivatagi túrák után. Swakopmund, Namíbia legfelkapottabb üdülőhelye ráadásul remek lehetőséget biztosít a szörfözők, cápahalászok, siklóernyőzők számára. A hosszú, homokos part a számtalan kirándulási lehetőség mellett a quadosok paradicsoma.

 

A földkerekség legkülönösebb növénye

Namíbia kincsesbánya az élővilág, a különleges élőlények szerelmeseinek. A Namib-sivatagban lehet rábukkanni a világ egyik legérdekesebb növényére, a Welwitschia mirabilisra, amely valószínűleg egy 300 millió évvel ezelőtti növénytől, a mai toboztermésűek ősétől származik, és egyes részei akár ezerévesek is lehetnek. A növény az éltető nedvességet a ködből veszi magához: amikor leszáll a köd, a welwitschia gyökere elképesztő gyorsasággal növekszik, óránként 2 mm-t. A köd pedig hamar eloszlik, csak az igazán gyors példányoknak van esélyük a túlélésre.

 

Ethosa, az egyedülálló nemzeti park

Namíbia hatalmas tájain változatos állatvilág vonzza a vadászokat és a felfedezőket. Egy-egy tengeri hajózás alkalmával kíváncsi fókákkal, delfinekkel találkozunk, a szárazföldön pedig csodaszép nemzeti parkok várnak ránk. A Mudumu Nemzeti Park Caprivi Strip keleti részén található, ahol sűrű szavanna, a vizekben krokodil és víziló él, a pusztákon elefánt, bivaly és sokféle antilop kószál. A Mamili Nemzeti Parkban inkább a mocsárvidék élővilágát csodálhatjuk meg. A Skeleton Coast Park szó szerint Csontvázpartot jelent. Nevét a sok hajóroncsról kapta, melyek váza csontvázra emlékeztet. A part mentén járó hajók a gyakori ködben időnként zátonyra futottak, a tengerészek pedig elhagyták őket. A terjeszkedő homok miatt a jelenlegi parttól gyakran több tucat vagy éppen több száz méterre is meredeznek roncsok a szárazföld belsejében. Egyéb látványosság errefelé a homokdűnék, a rendkívül száraz táj a ködös óceán mentén.
A legnagyobb élmény azonban a világ harmadik legnagyobb rezervátuma, az Etosha Nemzeti Park, mely az Etosha Pan időszakos tó körül terül el. Az itatóhelyek környékén könnyű lencsevégre kapni a mesébe illő fauna zsiráfjait, zebráit, oroszlánjait, orrszarvúit.

 

Gyémánt

Ebben a különös afrikai országban nemcsak a természet rejteget kincseket, hanem a föld gyomra is. A nemzeti jövedelem java részét, az ásványkitermelés adja. Namíbia legfontosabb ásványi kincsei a gyémánt, az urán, az ólom és a réz, illetve a gránit és a márvány.

Milyen idő vár az utazóra?

Az ország klímáját általánosságban kontinentális-trópusi éghajlatnak mondják. Csapadékban rendkívül szegény, az is csak a novembertől februárig terjedő időszakban hull, s néhol még az évi 100 millimétert sem éri el. Bár az átlaghőmérséklet 16–22 fok között ingadozik, ez nem sokat árul el a helyi viszonyokról, hiszen a sivatagban a forró nyári napokon a hőmérséklet akár a 48 fokot is elérheti. A földrajzi és klimatikus viszonyoknak megfelelő az ország növényzete és állatvilága is. A sivatagban csupán a legellenállóbb zuzmók és törpecserjék, a fennsíkon pedig elsősorban az akáciák élnek meg, míg a csapadékosabb vidékeken a szavannák növényzete jellemző, köztük a nemes vörös ébenfa és a tíkfa.

A legyőzött múlt

Az európaiak, elsőként a portugálok, a 15. században fedezték fel ezt a vidéket az India felé vezető tengeri útjaik során. Az értéktelennek vélt országot 1883-ban a németek hódították meg. 1915-ben a Dél-afrikai Unió megszállta, 1920-tól népszövetségi mandátumterületként igazgatása alá vonta, 1949-től pedig bekebelezte egészen 1990. március 21-ig, amikor – a hosszan tartó gerillaháborúk után – végre kimondhatták az ország függetlenségét. A Namíbiában élő törzsek rádöbbentek, hogy csak összefogással, közös erővel űzhetik ki az idegeneket hazájukból. 1966-ban kezdték meg a fegyveres harcot az ország függetlenségéért.

 

Törzsek között

Namíbia 1,8 millió lakosságának negyede már a városokban él. Az ország tizenkét népcsoportja mindmáig megőrizte etnikai és nyelvi hagyományait. A legnagyobb itt élő népcsoport, az ovambo 600 ezer főt számlál, a legkisebb pedig az ována, a maga 7000 fős lélekszámával. Az ország első lakosai az ezer évnél is régebben, északról betelepedett, vadászó, gyűjtögető életmódot folytató szánokbusmanok voltak, akik később keveredtek az állattenyésztő namákkal. Hozzájuk hasonlóan még mindig őrzik hagyományaikat a hererók, a himbák, akiknek otthonában számos ősi rítus szemtanúja lehet az érdeklődő turista. A szent tűz, az ősök tisztelete mellett megfigyelheti, hogyan vadásznak a férfiak, és miként gyűjtögetnek, szőnek a nők.
A himbák ráadásul jó néhány, számunkra meglepő rítuson esnek keresztül életük folyamán. A himba nők például nem szülhetnek a falu kerítésén belül, az apa pedig nem érintheti meg a babát, ameddig az újszülöttet be nem mutatják az őslelkeknek. A hererók és a rokon törzsek ráadásul 6 és 12 éves kor között egy ceremónia keretében eltávolítják a négy alsó metszőfogat. A fiúknak később még egy komoly megpróbáltatáson kell átesniük: a felnőttkor küszöbén esedékes beavatási szertartáson kiélesített nyílheggyel vagy késsel körülmetélik őket.
A lányok szerencsésebbek, számukra az első menstruáció jelenti a házasulandó kort.

 

Utazás és jótékonyság egyben

A különleges szokások, a színes viseletek ellenére, az itt élők sokat szenvednek a szárazságtól az egészségügyi és az oktatási háló hiányától. A világ gazdagabb vidékei rendszeresen támogatják a csodaszép, de szegény ország lakóit. Ebből mi, magyarok is kivesszük a részünket!
2009. november 17-én indul a másodszor megrendezett Diamond Trophy Namibia kalandtúra, amely egyben jótékonysági célokat is szolgál.
A 15 napos, közel 4000 km-es, embert próbáló kemény túra főbb állomásai az Etosha Nemzeti Park, a Fish River Canyon, a gobabisi általános iskola és a Windhoeki S.O.S. Gyermekfalu. Molnár Erik, a verseny alapítója segíteni akarja a namíbiai gyerekek oktatását, ezért hozta létre a Diamond Trophy Educational Trust alapítványt, melynek célja, hogy a namíbiai diákok különböző felsőoktatási intézményekben tanulhassanak tovább.
A versenyre még mindig lehet nevezni, a szervezők várják a vállalkozó kedvű autós és motoros kalandorok jelentkezését!

Diamond Trophy Namibia 2009
2009. november 17. – 2009 december 1.
Elérhetőség:
Molnár Erik
Telefon: (30) 4376542
Web: www.diamondtrophynamibia.hu

Ha szeretnél még több érdekességet megtudni erről a csodálatos országról, olvasd el Kovács M. Dóra Az én Namíbiám című könyvét. Köszönjük a szerzőnek, hogy engedélyezte írásának felhasználását cikkünkhöz.


Nyári karácsony, hova utazz idén?
Ugyan miért utaznál el éppen karácsonykor, távol a családtól és a havas fáktól? Zanzibári beszámolónk ezt bizonyítja: nincs szebb...  tovább Tovább
A 7 legbrutálisabb szépségtrükk -...
Az egészségtelen szépségápolás nem a káros kozmetikumokkal ér véget. Léteznek brutális eljárások is!  tovább Tovább
Évezredek partján, Máltán
Málta már az ókorban is kedvelt célpontja volt az utazóknak. Az előttünk álló téli hónapokban te is feltöltődhetsz napfénnyel a kellemes éghajlatú...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

kultúra utazás tengerCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés