Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A hepatitisfertőzés tünetei

2009.10.04. | Lám Luca
Évente egymillió ember hal meg a világon hepatitisben, pontos információk helyett mégis rémképek és tévhitek keringenek a betegségről.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Tavalyelőtt ilyenkor még szeptember 30-án ünnepeltük a hepatitis világnapját, ám a 2007-ben megalakult Hepatitis Világszövetség 2008-tól május 19-ére helyezte át a megemlékezés napját. A világnap dátumától függetlenül érdemes a hepatitisszel kicsit gyakrabban foglalkozni, hiszen még mindig rengeteg tévhit, előítélet és alaptalan félelem övezi a betegséget. Ráadásul hazánkban a májbetegségek – a szív-, érrendszeri megbetegedések és a rák mellett – a vezető halálokok között szerepelnek. A hepatitis pedig okozhat májbetegségeket.

Hazai helyzet

2008-ban Magyarországon körülbelül 70 ezerre becsülték a hepatitis C vírussal fertőződöttek számát. Közülük azonban mindössze 3-5 ezer beteget kezelnek, mert a fertőzés akut szakasza gyakran tünetmentesen zajlik, sokan ezért nem is tudnak arról, hogy megbetegedtek. A lappangó vírus elsősorban vér útján terjed. Azok, akik 1992 előtt kaptak vért vagy vérkészítményt, fertőződhettek hepatitis C vírussal, hiszen csak ettől az évtől szűrik a véradókat – olvasható az MTI-n.

Hogyan fertőződhetsz?

A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete felhívja a figyelmet arra, hogy a közvélemény nagy része – tévesen – még mindig azt hiszi, hogy a hepatitis közönséges érintkezéssel terjed, ezért gyakori a kiközösítés, a munkahelyi megkülönböztetés. Ez a fajta diszkrimináció azonban alaptalan, és erősen sérti a betegek alapvető emberi jogait.

A „hepatitis” kifejezés gyűjtőnév, amely a különböző vírusok okozta májbántalmakat jelöli. A kórokozók, a fertőzési utak és a betegségek tehát különböznek egymástól. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint hepatitis A-ról, B-ről, C-ről, D-ről, E-ről, F-ről és G-ről beszélhetünk. Alapvetően két fő csoportra oszthatjuk őket: az A és az E vírus a tápcsatornán keresztül fertőz (tehát fertőzött élelmiszerrel, vagy fertőzött vízzel), a B, a C és a többi vírus pedig testnedvekkel (ondó, hüvelyváladék, nyál) és vérrel. Így a vírus terjedhet intravénás droghasználattal, tetoválással, testékszer-behelyezéssel, szexuális úton vagy anyáról gyermekre is, de a betegek 40 százalékánál nem derül ki a fertőzés forrása.

Tünetek

A hepatitis A és E tünetei igen jellegzetesek, 2-3 héttel a fertőzött étel, víz fogyasztása után jelentkeznek, általánosan rossz közérzet, gyengeség, hasi panasz, hányinger kíséretében. Ezt követően alakul ki a bőrön és a szemfehérjén látható sárgaság, a széklet világos, a vizelet sötét színűvé válik, a gyógyulás 2-3 hétig is eltarthat.

Milyen következményekkel jár?

A hepatitis C végső stádiumában májzsugorodás és májrák alakulhat ki, a fertőzés megtámadja és legyengíti az egész szervezetet, védőoltás pedig csak a B típus ellen kapható. Ugyanakkor a megfertőződött betegek mintegy 60 százaléka gyógyszeres kezeléssel teljesen meggyógyul. Az arány azért ilyen alacsony, mert a C vírus sajátossága, hogy igen alattomosan pusztítja a májsejteket. Előfordul, hogy csak a fertőződés után 20-30 évvel derül ki a probléma, akkor azonban már késő. Mivel a betegséget egy laboratóriumi rutinvizsgálat is kimutathatja, bármely ismeretlen eredetű tünet észlelésekor érdemes a háziorvoshoz fordulni. Időben felismerve a betegség gyógyítható, a vírust ki lehet irtani a szervezetből, így megszűnik a fertőzőképesség, és megelőzhető a rák kialakulása.


Csípő, égető fájdalom - a hólyaghurut...
A hólyaghurut minden második nő életében előfordult már legalább egyszer, sokan mégsem tudják, miért és mit tehetnek ellene.  tovább Tovább
A mérgező otthon tünetei
Indokolatlan, furcsa tüneteket észlelsz magadon? Még az orvosok is tanácstalanok? Érdemes a lakásodban körülnézned egy kicsit.   tovább Tovább
Az inkontinencia tünetei
Az inkontinencia tünetei felismerhetők, ám apró különbségek révén külön csoportba oszthatók. Melyek ezek?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tünet betegségCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés