Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Tekerjünk együtt!

2010.05.25. | Berényi Mariann
Szeretnél kerékpározni, de egyedül nem mersz elindulni? Úgy érzed, nem vagy elég jó formában? Kerekedjetek fel párosan, tandemmel! Mi is kipróbáltuk.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Ha itt-ott feltűnik egy-egy tandemes pár, szinte leáll a forgalom, mindenki rácsodálkozik a különös járműre. Nemcsak a kétüléses kerékpár szemet gyönyörködtető, hanem az az összhang is, amelyet az egyszerre pedálozó biciklisták sugároznak.

Bízz a partneredben!

A tandemezés olyan, mint egy jó házasság! Fontos a közös ritmus és a partnerbe vetett bizalom. Egyszerre kell felszállnotok, elindulnotok a kerékpáron, majd egy ütemben kell tekernetek. Közösen kell döntenetek a sebességről, és hogy mikor szálltok le. Ha egyikőtök elfárad, nem kell olyan erősen nyomnia a pedált, a másik átvehet a terheiből. Ugyanakkor a szerepeken is osztoznotok kell. Az elöl ülő irányítja a kerékpárt, ő látja az utat, ő dönt forgalmi helyzetekben, ő kezeli a sebességváltót és a féket.
Annak, aki hátul teker, el kell fogadnia, hogy nem látja az utat, és nem ő veszi be a kanyart. Ha teljes bizalommal el tudja foglalni a második nyerget, fantasztikus élményben lehet része, hiszen felszabadultan gyönyörködhet az elé táruló világban.

Gyakorlati előnyök

Amellett, hogy a tandemen megtapasztalhatod, milyen jó érzés rábíznod magad másvalakire, gyakorlati nehézségeket is áthidalhatsz a közös tekeréssel.

  • A kerékpár a leghatékonyabb energiaátalakító eszköz. Nem veszi igénybe az ízületeket, és emberléptékű távolságokat viszonylag gyorsan megtehetsz a segítségével. Ez a tandemre még inkább igaz! Egy összeszokott páros 40%-kal kevesebb energiával tud eljutni egyik helyről a másikra.
  • Ha nem tudsz stabilan kerékpározni, és szeretnél biciklivel kirándulni, legjobb megoldás, ha tandemmel és egy megbízható partnerrel indulsz útnak.
  • Ha félsz a forgalomtól, a tömegtől, és ezért nem mersz biciklivel közlekedni, legjobb, ha tandemmel és egy gyakorlott kerékpározó segítségével esel át a tűzkeresztségen.
  • Ha egy kicsit szeretnél valakivel jobban megismerkedni, hívd el bátran tandemezni! Míg az átlagos kerékpártúrákon csak elvétve tudsz beszélgetni a társaiddal, addig a tandemen nem jutsz messzire kommunikáció nélkül. A közös tekerés csak állandó párbeszéd mellett eredményes. Ennek köszönhető, hogy a tandemes kirándulásokon gyakran születnek új szerelmek!
  • Ha pároddal szívesen mennétek együtt kerékpározni, de egyikőtök egészségi állapota ezt nem engedi meg, akkor is javasoljuk a tandemet. Itt az ideje, hogy ti is összeadjátok az erőtöket.
    Európa-szerte, sőt már Magyarországon sok-sok látássérült életét teszi teljesebbé a tandem. Az előző évben egy 90 esztendős, vak bíró tandemes társával Berlintől az Alpokig kerékpározott.

Extra élmény, luxuskategória

A tandem nem tartozik a könnyen elérhető sporteszközök közé. Ha a legalább 150, de sokszor 6-700 ezer forintos árára gondolunk, kifejezetten a luxuskategória jut eszünkbe.
Alapvetően keveseknek adatik meg ma Magyarországon, hogy ebben az élményben részesüljenek. Pedig egy kis utánjárás és kölcsönzési díj ellenében te is ki próbálhatod a legjobb minőségű kerékpárokat.
A csaknem 10 ezer forintos bérleti díjon sem szabad meglepődnöd. A tandemekhez szükséges speciális alkatrészek kis szériákban készülnek, ezért horribilis az áruk. A kölcsönzéssel foglalkozó kerékpáros cégeknek egy-két apró meghibásodás is tízezrekbe kerülhet.

Mi is kipróbáltuk!

Párommal együtt Szentendrén a Paradicsom Klub egyik túráján próbáltuk ki a tandemet. Egy napra 7000 Ft-ot fizettünk a kifejezetten jó minőségű kerékpárért. A klub egyik ingyenes túráján vettünk részt, ahol vakokat is bicikliztető klubtagokkal tekertünk fel Pilisszentlászlóra. Az emelkedőket ketten együtt szinte észre sem vettük. A Kisrigóban eltöltött ebéd után felejthetetlen élmény volt őrült sebességgel leereszkedni Visegrádra. A kanyargós műúton kifejezetten megtapasztaltam partnerembe vetett bizalmam határtalanságát.
Egy rövid visegrádi pihenő után Dunabogdányban megmártóztunk a Dunában, majd visszatekertünk Szentendrére.

A Paradicsom Klub elérhetősége

Árpásy Miklós elnök
tandem@paradicsomklub.hu
26/311-000
20/412-0731


Természetes módszerek izzadás ellen
Ha felszállsz a metróra, az emberek lassan eltávolodnak tőled? Képtelen vagy megállítani a folyamatos izzadást? Fogadd meg tippjeinket!   tovább Tovább
Megőrültél? Télen biciklivel?
Időt, pénzt és betegséget spórolhatsz meg, ha télen is kerékpárral közlekedsz. Az Ötvenentúl.hu most megosztja veled túlélési praktikáit.  tovább Tovább
Kerüld meg a Balatont!
A Balaton és környéke megunhatatlan szépségű vidéke hazánknak. Más arcát mutatja gyalog, hajón és kerékpárral. Itt az ideje, hogy a Balatont bicikliről is...  tovább Tovább
Hány kalóriát égethetsz el, ha...
A bicikli nemcsak közlekedésre jó, hanem bevett fogyókúrás eszköz is. Melyik biciklitípussal érheted el a legjobb eredményt?   tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

bicikli tandem



Tavaszi megújulás

hirdetés


hirdetés