Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Romokban a kerted? Gyors és olcsó mentő ötlet!

2010.09.21. | Halmi Lukács
Szeptember végén már csak nyomokban fedezhetjük fel kertünk és teraszunk nemrégiben még bódító virágillatát. Mi a teendő?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A nyár visszavonulót fújt, lépten-nyomon az elvesztett csata nyomaiba ütközünk. Egész nyáron virágot ontó egynyári és évelő növényeink vagy már elvirágoztak, vagy utolsó bimbóikat hozzák, miközben bokraink és fáink koronája is lassan, de végérvényesen ritkulni kezd.
Hiába köszöntött ránk az elmúlás évszaka, a vénasszonyok nyarának aranyló napsütése talán többször csábít ki a kertbe, a teraszra, mint a nyári verőfény. Hogy azonban ne az élet múlékonyságán törd a fejed, csapd be egy kicsit a kerted, és virágozd fel újra otthonodat.
A kertészetekben már kaphatók az ezer árnyalatban pompázó krizantémok, amelyekkel egy csapással újra színt vihetsz a virágágyásodba vagy a balkonnövényeid közé.
Bár a krizantém a magyar hagyományokban főleg a halottak napjához, a temetőhöz kapcsolódik, és őszi virágzása miatt a nyugalom és az örök élet szimbólumává vált, érdemes ettől a képzettársítástól elszakadnod. Gondolj inkább a növény görög nevére, a chrysanthemumra, amely aranyvirágot is jelent.

Krizantém-fesztivál

A németországi Lahrban idén október 16. és november 7. között rendezik meg a város hagyományos fesztiválját, a Chrysanthemát. A Fekete-erdőben található városkát ilyenkor elborítják a színes virágok, hétköznapi és különleges, művészi formájukban. A vizuális örömök mellől persze nem hiányozhatnak a zenei programok, és az erre az alkalomra kihegyezett városnéző túrák sem!

Kaspó és virág egyben

A krizantém akár kint a kertben, akár a balkonnövények között, de még a kerti asztalon is remekül mutat. Nézz szét a környéked kertészeti boltjaiban, hasonlítsd össze az árakat és a növényeket. Gyakran az ugyanolyan méretű tövek között akár több száz forint különbség is lehet – ez több növény megvásárlásakor már jelentős megtakarítást jelenthet. A pénzedet fordítsd inkább színes kaspókra, amelyek remekül harmonizálnak egy-egy krizantém színével.
Vásárláskor mindig tartsd szem előtt, hogy melyik helyre mekkora, milyen színű virág illik a legjobban. A krizantém önmagában is mutatós, de ha jól eltalálod a méreteket és az árnyalatokat, varázslatossá festheted az udvarodat.

Tudtad?

 • A krizantémot Kínában már időszámításunk előtt 550-ben említik, sőt a Song-korban már nemesítették is. Főleg a szokatlan színű, formájú fajtákat kedvelték, illetve kedvelik. A krizantém Kínában az ősz jelképe. A művészetek mindig előszeretettel ábrázolták: megjelent a versekben, a festményeken, a faragványokon és a hímzéseken.
 • A híres költő, Tao Jüan-ming (365–427) több verset is írt a krizantémról, amely számára a magányosság jelképe, az ősz nyugalmának, szépségének képviselője volt.
 • A növény a 8. század táján került át Japánba, ahol kikunak nevezték, és még jobban megbecsülték, mint Kínában: a japán uralkodók jelképe lett: trónusuk a „krizantém-trón”.
 • Ruth Benedict Krizantém és kard című művét a kulturális antropológia egyik nagy klasszikusaként tartják számon. Olvasmányosan ismerteti Japán politikai, vallási és gazdasági életét a feudalizmus korától a modern iparosodáson át a második világháborúig.
 • A koreai művészetben a krizantém a „négy nemes növény” egyikeként (a másik három a szilva, az orchidea és a bambusz) kedvelt díszítőelem. (Forrás: Wikipedia)

Cél: késő őszig virágözön

A krizantém legnagyobb előnye, hogy az előfagyokig, akár decemberig virágozhat. Sőt az őszi lombok között még akkor is jól mutat, ha egy kicsit már megbarnultak a levelei, virágai.
Hogy minél tovább élvezhesd a virágtövek szépségét, ültesd hűvös, félárnyékos helyre, és a következő szempontokat tartsd szem előtt.

Ha virágcserépben marad:

 • a földje mindig legyen nyirkos;
 • csak alulról öntözd, mert ha levélzete vizet kap, nem tud ellenállni a különböző gombabetegségeknek;
 • az elhervadt virágokat csípd ki.

Ha kiülteted őket a kertbe:

 • morzsalékos, laza talajba ültetesd, amelyhez előzőleg szerves- vagy lassan bomló műtrágyát kevertél. Az ideális talajkeverék alapja tőzeg, amelyhez perlitet, szemcsés homokot, kéregzúzalékot keverhetsz;
 • folyamatosan ügyelj arra, hogy jó szerkezetű és jó vízáteresztő képességű maradjon a talaj. A növény levegőtlen talajokon rosszul fejlődik;
 • az esetleges korai fagyos éjszakákon takarással védd a növényt. Előfordulhat, hogy egyetlen kisebb hajnali fagy végez az éppen nyíló virágokkal. A fagykár jele: a sziromlevelek szinte megfeketedhetnek, amitől az egész növény értékét veszti;
 • elvirágzás után hagyd eredeti helyén a növényt, az elvirágzott szárakat vágd le, majd a fagyos idők beálltával a töveket vékonyan takard be falombbal. Tavasszal a lombot távolítsd el, a talajt porhanyítsd. Szükség szerint öntözd, vigyázz, hogy talaja ne száradjon ki.
Kattints ide, ha szeretnél még többet olvasni a krizantémról!

Zamatos földieper otthon? Most kell...
Ha jövő májusban szeretnél a saját kertedben szamócázni, most, augusztusban kell a palántákat elültetned.  tovább Tovább
Most ültess virághagymákat!
A következő tavasszal nyíló tulipánok, az elegáns nárciszok, az illatos jácintok és a tündéri kis krókuszok hagymáit most kell elültetned.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

kertCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés