Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 24. Saturday, Iván   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

A korai magömlés okai - ismerős?

2011.03.09. | Futaki Balázs
A férfiak közel negyven százaléka állandó jelleggel szenved a korai magömléstől. Miért ne beszélhetnénk róla?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Ejakulációs problémákról akkor beszélünk, ha a férfi túl hamar, vagy túl későn ejakulál. A két probléma gyakorisága és okai különböznek, ám a szexuális életre gyakorolt hatásuk hosszú távon megegyezik. Mind a férfi, mind partnere elveszítheti a szex iránti érdeklődését. Felvetődik a kérdés: mi az, hogy korai, késői? Hiszen mihez mérjük? Vagy létezik orvosilag meghatározott, ideális elélvezési idő? Nem, az ejakuláció legáltalánosabb kritériumát mindig az adott pár igénye szabja meg.

Korai magömlés

Ha az ejakuláció az előtt történik, hogy a pár mindkét tagja akarná, korai megömlésről beszélünk. A problémával szinte minden férfi találkozik, és nem alkalomszerűen közel negyven százalékuk küzd vele. Bár a leggyakrabban tinédzserkorban jelentkezik – amikor a szexnek még minden mozzanata újdonságként hat, s így a nagy izgalom hatására a férfi nem képes befolyásolni az ejakulációját –, a későbbi években is bármikor előfordulhat. Ötven felett azért fontos beszélni róla, mert míg a fiatalabb korosztály tagjai szakemberhez fordulnak, megbeszélik a partnerükkel, és javítani kívánnak nem kielégítő szexuális életükön, az idősebb korosztály könnyen lemond a jó szexről – legalábbis a nemzetközi felmérések ezt mutatják. Holott semmi okuk arra, hogy lemondjanak, a korai magömlés ugyanis nem kezelhetetlen dolog.

Okai

Mint minden szexuális probléma, a korai magömlés is több okra vezethető vissza: testi és lelki okokra egyaránt.

  • Bűntudat
  • Szorongás
  • Félelem a rossz szexuális teljesítménytől
  • A húgycső és a prosztata egyes megbetegedései
  • Neurológiai elváltozások
  • A partner iránti vonzalom hiánya
  • Egyes gyógyszerek
  • A pénisz makkjának túlérzékenysége
  • A szexuális vágy hiánya
  • Hormonális kiegyensúlyozatlanság
A makk túlérzékenysége

A pénisz makkjának túlérzékenysége nem misztikus, megfoghatatlan dolog. Orvosilag jól mérhető, ráadásul igen sok esetben okolható a korai magömlésért. A túlérzékenység azt jelenti, hogy a behatolás túlingerli a makkot, szinte azonnali, vagy legalábbis igen hamar bekövetkező ejakulációt okozva. A biotesiométer egy kis orvosi eszköz, melynek segítségével könnyen és pontosan megmérhető, hogy a makk érzékenysége áll-e a probléma hátterében. A műszer segítségével ugyanis a test bármely pontján – fájdalommentesen – megmérhető az az ingerszint, amely a vibrálás élményének kialakulásához szükséges. Ha valóban ez áll a háttérben, érdemes óvszerrel szeretkezni, amely csökkenti a makk érzékenységét.

Kezelése

A korai magömlés kezelésére számos egyedül, illetve párosan elvégezhető gyakorlat létezik. Ezekkel a gyakorlatokkal a férfi az orgazmus határán igyekszik megtartani izgalmi állapotát. A gyakorlatok elmagyarázásában szexuálpszichológus, illetve urológus is segítségedre lehet.
Egy másik lehetséges kezelési mód olyan gyógyszerek használata, amelyek kitágítják az ereket a pénisz barlangos testében. Ennek hatására az erekció 40-60 percig is fenntartható. A merevedés sajátossága, hogy a bekövetkező ejakuláció után is megmarad, így az aktus tovább folytatható.
Sebészeti úton is segíteni lehet a korai magömlés problémáján. Ilyenkor idegi szinten avatkoznak be a magömlést szabályozó mechanizmusba. A műtét a járóbeteg-rendelés keretei között, 40-60 perc alatt elvégezhető.

Késői magömlés

Késői, vagy más néven gátolt ejakulációról akkor beszélünk, ha a férfi merevedése folyamatos, de az ejakuláció nagyon hosszú ideig késik. Ritkán fordul elő, legalábbis olyan gyakorisággal, hogy már szexuális problémaként kelljen kezelni, igaz, idősebb korban az orgazmus elérése egyre nehezebb. Néhány gyógyszer hatással lehet az ejakulációra. Főként az antidepresszánsokra jellemző ez a mellékhatás, de előidézheti cukorbetegség is, lélektani háttereként pedig a vaginába való behatolástól, vagy partner előtti ejakulálástól való félelmet jelöli a szakirodalom.
A kezelés a szorongás csökkentését célzó viselkedésterápiából áll, valamint tanulásos technikákból, melyek segítenek az ejakuláció kontrolljának időzítésében.

A cikk megírásában az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Szexuális élet című könyv volt segítségünkre.

7 férfiélet-mentő tipp - az erősebbik...
Bizony, néha az erősebbik nem tagjaira is ráfér egy kis noszogatás. Íme néhány szabály, hogy tovább éljenek!  tovább Tovább
A 3 legkínosabb férfibetegség
Nem reprezentatív közvélemény-kutatásunkon ezúttal azt kérdeztük a teremtés koronáitól, hogy melyek a számukra legkínosabb egészségügyi...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

férfi tünet kezelés szex



Kiemelt témáink
Nagyiklub
Gyógynövénytár
Képgaléria
Tudtad?
Emlorak?
Védd a szíved!

hirdetés