Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Cseréld le az arcod! Új kozmetikai csodamódszer

2009.09.19. | Szoboszlai Krisztina
Szeplők, pattanások, hegek - a kis bőrhibák hagyományos kozmetikai úton eltüntethetők, de új bőrt csak így nyerhetsz.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az „arcbőr csere” legismertebb módja a hámlasztás, amelynek kapcsán rögtön beigazolódni látszik a mondás: a szépségért meg kell szenvedni. De túlélhető, még ha kicsit macerás is!

Kinek ajánlott a mélyhámlasztás?

– A mélyhámlasztást akkor ajánlom jó szívvel, ha valakinek tényleg olyan bőrproblémája van, amely lelki sérülést okoz, vagy esztétikailag valóban indokolt az eljárás. Ilyen lehet a fokozott bőrpigmentáció (szeplő, májfolt), az egész arcon elhatalmasodó acne, szeborea, a nagyon tág pórusú bőr, a nagyfelületű hegesedés és a komoly ráncosodás. Bár a problémák bármely korosztályt érinthetik, a hámlasztás különböző típusait ma már leggyakrabban az érettebb korúak számára ajánlják ránctalanítás céljából – mondja Daradics Szilvia kozmetikai szaktanácsadó.

Mi történik a kezelés során?

A mélyhámlasztás esetén a bőr önregeneráló folyamatát használják ki. 28-30 naponta önmagától „kicserélődik” a bőr, de az öregedéssel ez a folyamat is lassul. A kezelés során eltávolítják a bőr felső egy vagy több hámrétegét, ezzel mesterségesen előidézett regenerációra serkentve az alsóbb bőrréteget, beindítva a hámsejtképződést, illetve a bőr rugalmasságáért felelős kollagén és elasztin termelődést. A kezelésnek több típusa van.

1. Kémiai hámlasztás: a felületi, közép mély vagy mély hámlasztást gyenge savakkal – alfa- vagy béta-hydroxisav – végzik. Alkalmazható például gyümölcssav (AHA gyümölcsökből kivont Alpha-hydroxisav), glikolsav (cukornádból származó sav), tejsav és gyógynövényes sav. Orvosi savakkal is végezhető az eljárás, létezik például triklórecetsavas hámlasztás (TCA: szigorúan csak bőrgyógyászati rendelőkben alkalmazva), valamint karbonsavas hámlasztás (phenol segítségével, kizárólag arcra). A mélyhámlasztást orvos végzi altatásban!

2. Mechanikai hámlasztás: ez ismertebb nevén a mechanikai peeling. Ennek során körkefés csiszolóval kezelik az arcbőrt, vagy különböző dermabráziók (aluminium sós, gyémántfejes) segítségével tulajdonképpen lecsiszolják a bőrt.

3. Lézeres kezelés: ez az orvosok által alkalmazott módszer például erbium-jag lézerekkel végezhető. A bőreltávolítás mélysége nagyon pontosan szabályozható. A szén-dioxid lézeres hámlasztást általában altatásban végzik, a MicroLaserPeel finomabb eljárás.

4. Non-ablatív bőrfiatalítás: ez a módszer nem távolítja el a bőr felső rétegeit, a beavatkozás nem jár hámlással, sebképződéssel, nedvezéssel vagy hosszas gyógyulással.


Mikor ajánlott a kezelés?

A hámlasztásos kezelések – főleg arc esetén – legalkalmasabb időpontja az ősz. Ilyenkor könnyebb a napvédelem. Szinte minden eljárás során tapasztalhatod, ahogy az alapos tisztítás után valamilyen módszerrel eltávolítják bőröd felsőbb hámrétegeit, amely közben és utána is égő, viszkető vagy csípő, olykor fájdalmas érzést kelt.
A phenolos hámlasztás után az arc annyira bedagadhat, hogy teljesen bezáródhat a szem. A hámlasztásos folyamatot többnyire lemosással állítják le, majd jön az utókezelés. A gyógyulási folyamat során, amikor az új bőr „nőni kezd”, jelentkezik viszketés, feszülés, fájdalom, de előfordulhat gyulladás, hegesedés, zsibbadás is. Számítani kell rá, hogy a bőr eleinte vörös és csak több nap múlva halványodik el, továbbá jelentkezik valamilyen típusú hámlás is. De ettől nem kell megijedni! Piszkálni, tépkedni nem szabad a bőrt, és így maradéktalanul elmúlnak a kellemetlen tünetek.
A kezelés előtt és után is tilos a gyógyszerszedés, az alkoholfogyasztás és a cigarettázás. Jó, ha előre nagytakarítást végzel otthon, és több napra elvégzed a házimunkát. Egy-két hétig mellőzni kell a sportolást, a cipekedést és a klóros víz alkalmazását, illetve óvakodni kell a napsugaraktól. Csak a kezelést végző szakembertől kapott kozmetikumokat szabad használni! Sőt a kezelés előtt egy héttel már érdemes mellőzni minden kozmetikumot, és csak vízzel tisztítani a kezelendő bőrt.

Meddig tart, mennyibe kerül a mélyhámlasztás?

Egy kezelés időtartama 20 perctől két óráig is tarthat, és akkor még nem beszéltünk az előkészületről és az otthoni utókezelésről. Így, aki erre adja a fejét, annak tudnia kell, hogy a fájdalomtól és nehézségektől nem mentes procedúra mindennel együtt akár 3-4 hétig is tarthat. Plusz 2-5 hónap a regenerálódási fázis.

A mélyhámlasztás ára 30 ezer forinttól néhány százezerig terjed. Egy alkalom nem elég a végleges megoldáshoz. Évente egyszer-kétszer ismételni kell. Sokak szerint azonban még így is megéri. A hatás tökéletessége, illetve a lehető legkevesebb rizikó és fájdalom átélése érdekében nagyon fontos, hogy a hámlasztás előtt tájékozódj. Mondd el elvárásaidat, aggodalmaidat, és részletesen ismerd meg a bőrödnek megfelelő módszert! Érdemes több szakember, kozmetikus, bőrgyógyász, szakorvos véleményét kikérni és csak az eljárás, az utókezelés, a „felépülés” és a várható történések pontos ismeretének birtokában végső döntést hozni.

Veszélyek?

Daradics Szilvia szerint a különböző mélyhámlasztó kezelések akkor veszélyesek, ha nem szakember végzi őket és/vagy nem tartják be a kezelés utáni szabályokat, tanácsokat.
A kezelés nem ajánlott terhes és szoptató nőknek, valamint azoknak, akik allergiásak különböző szerekre, nagyon érzékeny, fokozottan hegesedésre hajlamos a bőrük, vagy valamilyen bakteriális vagy értágulatot okozó bőrbetegségük van, illetve nem bírják a kellemetlen, dörzsölő érzetet, esetleg nagyon alacsony a fájdalomküszöbük.
Fontos, hogy az ilyen kezelések után sokkal fokozottabban kell figyelni a napvédelemre. A sötétebb bőrűek pedig új és régi bőrük között tónuskülönbséget is tapasztalhatnak.

A hatás

Bár a kezelés eredménye mindenki szerint egyértelmű bőrsimulás és fiatalodás, az idő múlásával a ráncképződés nem kerülhető el. Tudni kell, hogy életmódunk mellett a környezeti hatások, a genetika, a stressz, a bevitt folyadék mennyisége és még a gravitáció is nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy bőrünk milyen mértékben öregszik, ráncosodik. Az viszont már valóban egyéni habitus és pénztárca kérdése, hogy mennyire vagyunk képesek tolerálni ezt a folyamatot.


Ez lenne a plasztikai műtétek csúcsa?
Fiatalnak, szépnek maradni mindenáron – sok sztár álma ez. Ám néhányan nevetségesek és csúnyák lettek. Elriasztó példák képekkel.  tovább Tovább
A legtrendibb plasztikai műtétek -...
Mellfelvarrás, implantátum beültetése, orrkorrekció, ránctalanítás - a plasztikázás lehetőségei szinte végtelenek.  tovább Tovább
Megvetted? Jobb, ha kidobod!
Táplálnak, hidratálnak, regenerálnak, széppé tesznek, segítenek szembeszállni a múló idővel. Csakhogy a kozmetikumok fölött is eljárhat az idő.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

fiatalság bőrCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Gyógynövénytár
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés