Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Így csalják ki a spórolt pénzed. Megtörtént esetek!

2013.07.19. | Ács Borbála
Veled is megtörténhet! Történetek hihetetlen átverésekről, és tanácsok, hogyan előzheted meg őket.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Egyre több történetet hallani átvert nyugdíjasokról, hiszékeny nőkről és férfiakról, akik önszántukból sétálnak bele számító, jól felkészült és tökéletesen gátlástalan csalók csapdáiba. Azt gondolod, ilyesmi veled nem fordulhat elő? Ha beleképzeled magad az alább elmesélt történetek kárvallottjainak helyzetébe, korántsem biztos, hogy te nem hasonlóan cselekedtél volna.

Robbanékony vízvezeték?

Anna, a 60 éves, nyugdíjas művésznő egy napon telefonhívást kapott. Egy rendkívül izgatott férfihang kétségbeesetten kérte a segítségét. Azt mondta, egy házban laknak, ezért fordul hozzá. A társasház állapota életveszélyessé vált, állította, bármikor felrobbanhatnak a vízvezetékek. Olyan lakót keresnek, aki azonnal adni tud két és fél millió forintot a felújításra, hogy elkerüljék a katasztrófát.
Anna nyomban felajánlkozott, majd ő kifizeti a szükséges összeget. A fiatalember megkérte, hogy sürgősen menjen el a pénzért a bankba, és visszafelé a kapualjban adja át neki az összeget, hogy ő gyorsan cselekedhessen. A bankban az ügyintézők furcsállották a hirtelen, nagy összegű készpénzfelvételt, és többször is megkérdezték, mire akarja használni. Anna nem törődött az aggodalmukkal, kivette a pénzt, és a ház kapujában átadta a sietve érkező és távozó fiatalembernek. Amikor hazaért, felhívta az unokáját, és elmesélte, mi történt – ekkor állt össze benne a történet: ekkor értette meg, hogy becsapták.

Életmentő műtét?

Katit szintén egy zaklatott hangú fiatalember hívta fel telefonon. Azt állította, kórházból telefonál, ahová az asszony balesetet szenvedett fiát szállították be. Az állapota életveszélyes, sürgősen meg kell műteni, ehhez azonban szükség van 3 millió forintra. Kati pánikba esett, és gondolkodás nélkül adta át a pénzt az idegennek. Csak ezután jutott eszébe, hogy felhívja a fiát, aki természetesen a legteljesebb épségben dolgozott a munkahelyén, mit sem tudva állítólagos balesetéről.

A csalók fantáziája végtelen

A történetek a végtelenségig sorolhatók. Van, akit az utcán azzal szólítottak le, hogy ismerősük kamionbalesetet szenvedett, mentőhelikopteren kell elszállítani, ezért sürgősen szükség van 1 millió forintra. Nemrég ismert művészeket és tudósokat kerestek meg a hírrel, hogy életműdíjra jelölték őket, ám ehhez devizaszámlát kell nyitni számukra, amely csak jelentős tőkével indítható. Összesen mintegy 50 millió forintot csaltak ki így hiszékeny művészektől. Máskor régi kedves ismerősnek adják ki magukat az utcán, bűntudatot, majd szánalmat ébresztve áldozatukban, és sürgős segítséget vagy pénzt kérnek.

Trükkök

A csalók egyik fajtája, mint a fenti történetek szereplői, valamilyen indokkal azonnal pénzt kér. A másik arra keres ürügyet, hogy bejuthasson a lakásodba, majd ott, a figyelmed elterelve rabolja el készpénzed vagy értéktárgyaid. Gyakran villany-, víz- vagy gázóra-leolvasónak adják ki magukat. Máskor örömmel értesítenek, hogy nyertél egy számodra ismeretlen játékban. Esetleg valami olyasmit jöttek megszerelni, amihez nem hívtál szerelőt. A leggyakoribb esetben visszautasíthatatlanul kedvező ajánlatuk van számodra egy akciós termékre vagy szolgáltatásra. Amint bejutnak a lakásba, felmérik a terepet, kifigyelik, hol tarthatod az értékeidet, és miközben te kiugrasz egy pohár vízért, kirabolnak. Még gyanúsabb, ha többen vannak, ilyenkor az egyik a figyelemelterelésért, a másik a pénz, a telefon vagy más gyorsan mozgatható érték elemeléséért felel.

Mikor gyanakodj, mire figyelj?

  • Ne engedj be nem várat idegent a lakásodba. Ha mégis, tartsd folyamatosan szemmel, és ne hagyd egyedül olyan helyiségben, ahol értékeket tartasz.
  • Ha mégis kénytelen vagy megbeszélni valamit a becsöngető idegennel, tedd a kapu vagy az ajtó előtt. Így ha baj van, gyorsan mozgósíthatod a szomszédokat.
  • Ne tarts otthon komolyabb összegeket! Helyezd bankba a pénzed, otthon csak a legszükségesebb mennyiséget tartsd.
  • Ne higgy el mindent! Kérdezz, gyanakodj, érdeklődj a pontos részletekről. A csaló hamar belezavarodhat a hazugságaiba.
  • Ne félj kihívni a rendőrséget, ha komolyan gyanakszol. Ne legyints kisebb veszteségekre csak azért, mert szégyelled, hogy hiszékeny voltál.
  • Ha rájöttél, hogy becsaptak, igyekezz visszaemlékezni mindenre, ami jellegzetes lehet a csaló külsején, ruháján vagy autóján.
  • Ne adj pénzt idegennek meggondolatlanul! Többnyire 10 perc alatt kideríthető, igazat mond-e, aki hirtelen segítséget kér.

 


Segítség, büdös a szomszédom!
A szagok elé nem lehet kerítést húzni, és ha a szomszéd telke bűzölög, te is szenvedsz tőle. Mit tehetsz?  tovább Tovább
Jogodban áll!
Számtalanszor kerülsz olyan szituációba, amelyet igazságtalannak érzel. Ugye, hogy legtöbbször meg sem mersz mukkanni?  tovább Tovább
Ne hagyd, hogy átverjenek! - Hogyan...
Könnyű zavarba jönni a halaspultnál. Melyik a legfinomabb? Melyik a legegészségesebb? Melyik a legjobb választás?   tovább Tovább
Lakásfelújítás? Ne hagyd, hogy...
A lakásfelújítás legalább akkora macera, mint az építkezés. A vállalkozók pedig ugyanolyan agyafúrtak.   tovább Tovább
Óriási átverés a kalóriaszámláló...
Rengeteg ember számolja és igyekszik csökkenti a napi bevitt kalóriamennyiséget. Nem mindenkinél váltja be a hozzá fűzött reményeket.  tovább Tovább
Vigyázz, átverhetnek!
Honnan tudod, hogy valóban ökológiai gazdálkodásból származó a bioélelmiszer, amit megveszel? Segítünk!  tovább Tovább
6 becsapós diéta – Átverés az...
Vigyázz, milyen diétába kezdesz, mert álomalak helyett csak pluszkilókra teszel szert. Nézd meg, hogyan vernek át!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

fogyasztóvédelem pénzKiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés