Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Önkéntes nyugdíjpénztár pro és kontra

2008.07.30. | Berényi Mariann
Gondoltál már nyugdíjas éveidre? Az ötvenes adófizetők számára kifejezetten előnyös az önkéntes nyugdíjpénztári tagság.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Magyarországon az állami nyugdíj nem jelent anyagi biztonságot. Éppen ezért érdemes időben elgondolkodnod azon, miből fogsz megélni, ha nyugdíjba mentél. Ha inaktív éveidben a várható nyugdíjjáruléknál magasabb összegből szeretnél gazdálkodni, és jövedelmed lehetővé teszi az előtakarékosságot, bátran válogass a pénzintézetek kínálatából!

Az állam még mindig jelentős adókedvezménnyel támogatja az önkéntes nyugdíjpénztári tagságot, a nyugdíjkorhatár elérése után pedig döntésednek megfelelően kiveheted az egyéni számládon nyilvántartott összeget, vagy pedig plusz nyugdíjszolgáltatást igényelhetsz.

Mielőtt döntesz, néhány tényezőt érdemes –  pro és kontra – számításba venned!

• Az önkéntes pénztári tagság és maga a befizetés önkéntes. Te döntöd el, milyen időszakonként és mekkora összeget fizetsz be. Akár azt is megteheted, hogy hónapokig nem teszel be egy fillért sem, és év végén, amikor munkahelyeden bonuszt kapsz, fizeted be az erre szánt összeget.

• Számos vállalat azzal támogatja dolgozóit, hogy hozzájárul önkéntes nyugdíjpénztári tagságukhoz. Ezt a hozzájárulást lehetőségeid szerint bármilyen összeggel kiegészítheted.

• Ha 10 éven át minden hónapban 20 ezer forintot befizetsz, 2,4 millió forintot gyűjthetsz össze.

• Az államtól minden befizetett fillér után 30%-os adókedvezményben részesülsz. Ezt nem most kapod vissza, hanem beépül az összegyűlt megtakarításba. 240 ezer forintos éves befizetés után 72 ezer forintot visszakapsz az államtól, így abban az évben összesen 312 ezer forinttal gyarapodik a számlád. Az adókedvezmény felső határa 130 ezer forint – ez nem függ a jövedelem nagyságától, és más esetleges nyugdíjpénztári tagság esetén összevonható. Így a befizetésekkel, adókedvezményekkel, a befektetésed akár 1,5–2,5 millió forinttal is gyarapodhat.

• Ha pénztári tag vagy, három csomagból választhatsz. A konzervatív, közepes és kockázatos portfóliók közül a hátralévő tagdíjfizetés évei alapján célszerű dönteni. Míg egy 30 éves embernek érdemes a kockázatos csomagot elfogadnia, addig 50 fölött jobb, ha csak a másik kettőn gondolkozik az ember.

• Az önkéntes nyugdíjpénztárak célja az, hogy alacsony költségek mellett magas hozamú befektetésként működjenek, hiszen ezen a téren is éles verseny alakult ki a pénzpiacon. Így ha önkéntes pénztárt keresel, az eredményesség mellett a pénzintézet működési költségét is tartsd szem előtt.

• A magán-nyugdíjpénztárak évente egyszer adnak tájékoztatást csomagod értékének változásáról. A pénztárak online rendszerén viszont negyedévente tájékozódhatsz, s ha esetleg pénztárt szeretnél váltani, háromhavonként van rá lehetőséged.

• Ha már csak néhány éved van a nyugdíjig, még mindig takarékoskodhatsz, hogy később az adókedvezményekkel, befizetésekkel összegyűlt tőkét felhasználhasd. Mindössze három adóév is elegendő ehhez az önkéntes pénztári belépéstől a nyugdíjig. Sőt nyugdíjas korban is fizethetsz járulékot, ha aktív vagy.

• A nyugdíjpénztárakat érintő 2008. január 1-jétől érvényes új törvények nem könnyítették meg az ilyen irányú megtakarításokat. Ugyanakkor épp a tíz-tizenöt év múlva nyugdíjba menők számára igazán előnyös ez a forma. Az 50 felettiek a nyugdíj közelesége miatt viszonylag gyorsan hozzájuthatnak a pénzükhöz. Sajnos a fiatalabbak számára már kedvezőtlenebbek a lehetőségek, hiszen csak a pénztári tagság 21. évében vehetik ki az összegyűlt tőkét. Ha előbb nyúlnak hozzá, ki kell fizetniük az adójárulékokat.

• Ha nyugdíjba vonultál, élethelyzettől függően dönthetsz, hogy egy összegben veszed ki a pénzt, vagy nyugdíjjáradékot kérsz. Ma egyre többen választják az első megoldást, hogy a szépen összegyűlt megtakarítást tovább dolgoztassák egy másfajta befektetési formában. 

A témával kapcsolatos kérdéseidet pénzügyi tanácsadónk, Mudri István várja.


Nyugdíj vagy mégsem?
Nyugdíjba menni, munkában maradni, vagy nyugdíj mellett dolgozni? Valóban a tiéd a döntés? Vagy kényszerítenek a körülmények? Ti válaszoltok!  tovább Tovább
A férfiak és a nyugdíj
A tevékeny férfiak nehezebben bírják a nyugdíjba vonulást, mint a nők. Feleslegesnek érzik magukat, nem találják a helyüket.  tovább Tovább
Szakképzés, tanulás ingyen
Szeretnél még tanulni? Időd, energiád engedné, csak nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Van lehetőség rá, ráadásul ingyen is!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace
Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Szoboszlai Krisztina - vezetési tanácsadó, tréner
Szoboszlai Krisztina
vezetési tanácsadó, tréner

Azok számára, akik vezetőként kevésbé hatékonyak a marketing, a kommunikáció és HR területén, testre szabott megoldásokat találok.

Tisztelt Tóth Jánosné! Sajnos az ötven év felettiek csoportja egyike azon csoportoknak, akik ... TovábbTovább
Tisztelt Krisztina! 54 éves leszek ebben az évben 3éve munkanélküli középfokú könyvelői végzetts... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés