Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A leggyakoribb szájproblémák - az aftától a szőrös nyelvig

2011.10.09. | Futaki Balázs
A szájhigiéné betartása mellett is felléphetnek olykor visszataszító betegségek. Mit tehetsz ellenük?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A kellemetlen lehelet, a száj sarkában éktelenkedő herpesz s a nyelven keletkező hólyagok senkiben sem keltenek különösebb bizalmat. Gondolatban egyből a nem kielégítő higiénét okoljuk értük, holott a legalaposabb szájápolás mellett is bele-belefuthatsz fertőzésekbe.

Az okokat nem feltétlenül szolgáltatod te magad, elég egy rossz étel, egy villamoskapaszkodó, egy rosszul megválasztott csókpartner, vagy egy ismeretlen fűszer használata, s máris jelentkeznek a kellemetlen tünetek.

Az, hogy sok szájfertőzés ronda, még csak-csak elviselhető valahogy, de némelyik annyira fájdalmas, hogy az evést is ellehetetleníti. Melyek a leggyakoribb problémák?

Afta

Az afta kialakulásának oka egyelőre nem egészen ismert, tünetei azonban egyértelműen felismerhetővé teszik. Az orvosi szakirodalom három különböző csoportját különbözteti meg, melyeket megjelenési formájuk alapján tudsz meghatározni:

  • Mikulicz-féle afták: lencsényi méretűek, spontánul jelentkeznek a szájnyálkahártyán, és ahogy kialakulásuk, gyógyulásuk is magától megy vége. A gyógyulás körülbelül egy hét, heget nem hagy maga után. Az afták közül ez a leggyakoribb, a megbetegedések közel nyolcvan százalékát teszi ki.
  • Sutton-féle afták: a betegek nyolc százalékánál tapasztalható, egyesével jelentkező, babérlevél méretű mély sebek, melyek gyógyulásuk után is heget hagynak.
  • Cooke-féle afták: az előbbi két típussal felváltva is megjelenhetnek, apró, gombostűfej méretű elváltozások, melyek csoportosan alakulhatnak ki a szájnyálkahártya bármely területén. Egyszerre akár több száz is jelen lehet.

Az afták kezelése általában helyileg történik ecsetelők, szájöblögetők segítségével. Sajnos még így is rendszeresen visszatérhetnek, ezért érdemes mindenképpen megnézetni szakorvossal.

Leukoplakia

A leukoplakia elsősorban a pofa és a nyelv nyálkahártyáján jelentkezik fehér plakkok formájában, melyek dörzsöléssel nem távolíthatók el. Nem jár fájdalommal, ezért kezelésével sokan nem foglalkoznak, holott az orvosok a rák megelőző állapotaként említik. Kiváltó okai egyelőre ismeretlenek, de sokszor valamilyen állandó irritáció – állandó dohányzás –, éles tárgy – letört fogak – jelenlétére vezetik vissza.

Kezelése az irritáció megszüntetésére irányul. Amennyiben a plakkok a kiváltó tényező megszüntetése után sem múlnak el, lézeres kezelést, illetve kimetszést alkalmaznak.

Szájpenész

A szájpenészt elsősorban a Candida albicans nevű gomba okozza. A közhiedelemmel ellentétben nem csak a csecsemők kórházból elhozott szuvenírje. Ritkábban ugyan, de előfordulhat felnőttekben is a bőr és a nyálkahártya gombás fertőzéseként. Ilyenkor a szájban krémszerű, fehér foltok jelennek meg, melyek leginkább penészre emlékeztetnek – innen is ered a betegség neve. A fehér foltok fájdalmasak: amennyiben a nyelőcsőben alakulnak ki, nyeléskor okoznak problémákat. A bőrön megjelenő szájpenész húzó, égő érzéssel jár.

Általában gombaölő folyadékkal kezelik, de a Candida gomba okozta problémákat mindig alaposabban ki kell vizsgáltatni, hiszen a gomba nem csupán a száj nyálkahártyáját érintheti.

Szőrös nyelv

A szőrös nyelv a betegség megjelenési formájáról kapta a nevét, hiszen a nyelven rövid, szőrszerű elváltozás tapasztalható. Több oka is lehet, a rossz szájhigiénétől a dohányzáson keresztül egyes antibiotikumok hosszan tartó szedéséig. Igen ritka elváltozás, melynek során a nyelvszemölcsök megnagyobbodnak és elszíneződnek. Általában barna, fekete, de olykor a dohányban, ételekben, gyógyszerekben található festékanyagtól függően sárgás, kékes, szürkés is lehet.

Kezelése a kiváltó okok megszüntetésére irányul, és a nyelv rendszeres letörlése, lekaparása egészíti ki. Ha ez sem segít, ecsetelők, illetve – Candida-gyanú fennállása esetén – gyógyszeres úton is kezelhető.

Herpesz

A herpesz egy agresszív vírusfertőzés, mely a bőr felhólyagzásával jár. Ide tartozik az ajakherpesz (Herpes labialis) és a nemi szervek herpesze (Herpes genitalis). A kétféle fertőzést nagyon hasonló, de nem ugyanaz a vírus okozza. A herpeszvírus terjedése a gazdaszervezetről közvetlen érintkezés útján történik (például csók, nemi érintkezés, szülés alkalmával). A továbbfertőzés veszélye az aktív szakaszban áll fenn. A vírusgazda egy életen át a herpesz hordozójává válik. A fertőzés bármikor kiújulhat, és a hólyagcsák által a vírus továbbterjedhet. Mindannyiszor, amikor az immunrendszer legyengül, a viszkető hólyagok jó eséllyel előjönnek. A kiújulás veszélye különösen nagy megfázás, stressz, megerőltetés, erős napfény, illetve UV sugárzás esetén.

Az ajakherpesz kezelése krémekkel, tapaszokkal, tablettákkal történik. A gyakorlott herpeszesek már előre tudják, ha másnapra várható a jellegzetes hólyagok megjelenése, ilyenkor a rendelkezésre álló megelőző szerek segíthetnek.


A 3 leggyakoribb probléma természetes...
Emésztési gondok, álmatlanság, rovarcsípés – ugye te is szenvedtél már tőlük? Dobd ki a gyógyszereket!  tovább Tovább
A 3 leggyakoribb halálok hazánkban
Kíváncsi vagy, melyek a leggyakoribb halálokok Magyarországon? És arra, hogyan előzheted meg őket?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

kezelés tünet betegségCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés