Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

2 kellemes módszer csontritkulás ellen

2011.12.05. | Lám Luca
Nem hiszel az olyan módszerekben, amelyek nem kerülnek erőfeszítésbe? A kutatók ezt másképp látják.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az emberi csont a közhiedelemmel ellentétben nem csupán tömör anyag, hanem folyamatosan újraépülő és lebomló élő szövet. A csont állandóságát a csontépítő sejtek (oszteoblasztok) és a csontlebontó sejtek (oszteoklasztok) egyensúlya biztosítja. Időskorban ez az egység megbomolhat, az idősek mozgásszegény életmódja fokozza a lebomlást, ami csontritkuláshoz (oszteoporózis) vezet. Az átalakult csont könnyebben törik, ami a törés helyétől függően (például combnyaktörés) közvetlenül is halálhoz vezethet.

A csontritkulás egyre többeket érint: ennek oka egyebek mellett a fiatalkori felelőtlenség. Az oszteoporózis nem visszafordítható, legfeljebb lassítható folyamat, de leginkább megelőzhető probléma. Így tehát a csontok mennyiségi és minőségi állapotának megőrzését már fiatalkorban meg kell kezdeni. Mivel segíthetsz a csontritkuláson? Az orvostudomány fejlődésével újabb és újabb elméletek látnak napvilágot. Nos, az alábbi két kutatás egy-egy igen kellemes megoldásról számol be.

Sör

Spanyol kutatási adatok szerint a rendszeresen sört fogyasztó nőknek erősebbek a csontjaik, ezért kevésbé hajlamosak a csontritkulásra. A kutatók úgy gondolják, a sörben található szilícium lassítja a csontok leépülését, és segíti az újak épülését, így véd meg a különböző csontbetegségek ellen. A sör emellett fitoösztrogénekben is igen gazdag, ami szintén segíti a csontok egészségének megóvását.

A kutatók közel 1700 nőt kérdeztek meg sörfogyasztási szokásaikról, majd ultrahangos vizsgálatot végeztek rajtuk, amellyel csontjaik egészségét vizsgálták. Az eredmények szerint a rendszeresen sört fogyasztó nők csontjai sűrűbbek.

– A szilícium nagyon nagy szerepet játszik a csontképződésben. A sör pedig a nyugati kultúrában fellelhető egyik legjobb szilíciumforrás – írják a spanyol kutatók a MediPressen. Az Egyesült Királyság Országos Csontritkulás Társasága ennek ellenére nem ajánlja a fokozott alkoholbevitelt semmilyen életkorban. A túlzott mértékű sörfogyasztással ugyanis nem csupán a sör csontritkulást megelőző hatása válik semmissé, de egy újabb rizikófaktort jelent az említett betegség tekintetében.

Bor

Az Egyesült Államokban végzett korábbi kutatások is találtak összefüggést a rendszeres, mérsékelt borfogyasztás, valamint a csontritkulás kockázatának csökkenése között. Az amerikai tudósok adatai szerint a naponta 1-2 pohár bort fogyasztók körében a csontsűrűség 2,4-4,5 százalékkal magasabb, mint a kevesebb vagy több alkoholt fogyasztók esetében.
A mérsékelt borfogyasztás azonban nem csupán csontritkulás ellen jó. A szőlőből készült, közkedvelt italnak rengeteg egészségre gyakorolt hatása van, melyek közül egyre több jótékonyra derül fény.


8 egyszerű gyakorlat csontritkulás...
A megfelelő gyakorlatok segítségével hatékonyan lassíthatod, illetve előzheted meg a csontritkulás folyamatát. Kövesd edzéstervünket!  tovább Tovább
Csontritkulás? Ezzel a módszerrel...
Akár a már meglévő panaszaidat szeretnéd enyhíteni, akár csak elkerülni szeretnéd a betegséged, segítünk!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

alkohol megelőzés kutatás csontritkulás ötletekCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés