Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A családban marad

2009.01.04. | Berényi Mariann
A fizikailag érzékelhető világnak van egy tükörképe: a meg nem nyilvánult világ. "Családfelállításkor" ebbe a világba nézünk bele, „tükör által homályosan” - állítják a módszer hívei.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

- Sokszor a genetikára fogjuk, hogy a családban sorsok, betegségek szállnak apáról fiúra. Hellinger szerint lehet ennek spirituális magyarázata is. A német Bert Hellinger családfelállítás néven közismertté vált módszere szerint az ismétlődő balsors okait nemcsak az átörökített génekben kell keresnünk. A családtagok energiamezőt alkotnak, amely sérülhet, és ez a bajok halmozódását okozhatja - magyarázta Pálmai Dezső, a Hellinger Intézet képviselője egy családfelállítás kezdetén.

Bert Hellinger, a családfelállítás módszerének kidolgozója szerint létezik egy közös családi lélek, azaz egy olyan energiamező, amelyhez mindenki hozzátartozik, aki valaha a családba született. Nemcsak az élő, általunk is ismert rokonok, hanem az elhunyt ősök, a meg nem született magzatok és a kitagadott felmenők is részesei ennek a mezőnek. Ez a különös energiamező szigorú törvények szerint működik, s ha ezek sérülnek, akkor az egyén lelki és testi panaszokkal küszködhet, előfordulhat, hogy nem találja a helyét a társadalomban és a munkahelyén, vagy nem boldogul a párkapcsolataival.

A kapcsolatok törvényei

Hellinger szerint a család minden tagja csak a „saját helyén” boldogulhat. Mindannyiunknak megvan a helyünk a családban, mindig az áll egy fokkal feljebb, aki előbb érkezett. És az érkezési sorrend sohasem változik. E törvény értelmében nem kerülhetünk a saját szüleink fölé, nem kezelhetjük őket gyerekként, semmilyen esetben sem. „Nagy” az, aki az életet továbbadta. „Kicsi” az, aki kapta. Ha ezen a sorrenden változtatunk, áthágjuk a „hely törvényét”.
A lányok nem léphetnek elhunyt anyjuk helyébe apjuk mellé, mert így a lépcsőfokukról eggyel feljebb kerülnek. És mivel ez szabálytalan ugrás, a gyerek is, az apa is rosszul fogja érezni magát a helyén, ha nem értik is, miért.
A hely törvénye a testvérek születési sorrendjére is igaz. Akkor is sérül a közös családi lélek, ha az elsőszülött gyerek meghal, és a szülők úgy tesznek, mintha a második gyermekük lenne az első.
A párkapcsolatokra viszont ez az alá-fölé rendeltségi viszony már nem érvényes: a párok mindig egyenrangúak. Pálmai Dezső szerint ezt szemlélteti a magyar nyelv történetében az ember szó keletkezése is, amely az emse (nő) és berfi (férfi) szavakból állt össze. A párkapcsolati törvények szerint az elhagyott társak a szakítás, válás vagy esetleg haláluk után is benn maradnak a rendszerben, az utánuk következő társ vagy társak csak másodikként lépnek be az energiamezőbe.
Az odatartozás joga szintén fontos törvénye ennek a mezőnek. Valamennyi családtagnak egyenlő joga van ahhoz, hogy a többiek odatartozónak ismerjék el.
Ha kitagadnak valakit, elfelednek egy halottat, eltitkolnak egy abortuszt, azaz valakit „kivesznek” a rendszerből, a helyén űr keletkezik, és a rend megsérül. Ha például meghal egy testvér, de nem beszélnek róla, az olyan, mintha kitagadták volna őt.
Az egyensúly törvénye értelmében az emberi kapcsolatok akkor működnek jól, ha az „adok” és a „kapok” egyensúlyban van. Sem a barátságban, sem a szerelemben nem vezet jóra, ha az egyik fél csak ad, a másik meg csak kap. Aki csak kap, előbb-utóbb kimenekül a kapcsolatból. Pálmai Dezső ezeknek a viszonyoknak a helyes működését a mérleghintához hasonlította.
Az úgynevezett családi lélek mindhárom törvény sérülésekor kiegyenlítő mozgásokba kezd. Az elmélet szerint a családi lélekben tudattalan csoport-lelkiismeret működik, amely gyakran igazságtalan. Ha valaki nem kapta meg az őt megillető helyet a családban, megeshet, hogy néhány generációval később valaki öntudatlanul azonosul az ő életével.

A családállítás mint terápia

A Hellinger-terápia néven is emlegetett módszer segítségével nem könnyen, de kitartó munkával helyreállíthatjuk a megbillent egyensúlyt.
Aki jelentkezik egy ilyen foglalkozásra, annak fel kell készülnie arra, hogy egész napos, lelki és fizikai értelemben is megerőltető esemény előtt áll. Nem szükséges egyből családot állítania, hanem segítőként komoly tapasztalatokat szerezhet arról, mit is jelent a gyakorlatban ez a módszer.
A családállítónak egyetlen kérdésben kell megfogalmaznia saját témáját. Majd egy belső intuíció után felkér valakit a jelenlévők közül, hogy képviselje őt, az édesanyját, az édesapját, esetleg a szülei felmenőit, akár hetedíziglen is. A családfelállító besorolja a képviselőket a helyükre, majd elkezdődik a mozgás. Ki erre, ki arra húzódik el, bújik össze. A segítőket – a résztvevők elbeszélése szerint – addig ismeretlen érzések öntik el, sőt néha fizikai fájdalmat éreznek. A terapeuta pedig igyekszik ebben a lelki és fizikai mozgásban megtalálni a bajok gyökerét. Ha megtalálta, néhány oldó mondat segítségével megpróbálják együtt elsimítani a konfliktust. Például feloldani a ki nem mondott, de egy életre szóló fogadalmakat, helyreállítani a sérült egyensúlyt. Talán azt a legnehezebb megérteni, hogy ezekben a helyzetekben nem számít, hogy ki mit követett el ellenünk, hiszen mi jöttünk ide, mi szeretnénk változást, nekünk kell alázatot gyakorolnunk, elfogadnunk, kinyílnunk. Bármilyen hibát követtek is el a szüleink, nekik köszönhetjük az életünket, hálával tartozunk nekik.  „Az embernek bele kell egyeznie a valóságba, el kell fogadnia olyannak, amilyen volt. Nem kell sajnálnia, hogy úgy alakult. Ezzel a rossz esemény is barátságos erővé válik” – írja Bart Hellinger.

Végzetes szerepcserék

Zita gyönyörű nő. Elvált, és sehogy sem érti, miért nem sikerülnek a párkapcsolatai. Ezért jelentkezett családállításra. Egy-egy képviselővel „felállították” a férjét és a szüleit, és persze őt. A szülők képviselői egyre távolabb kerültek egymástól, az ő képviselője pedig szorosan az apja mellé állt. Ki kellett mondania, hogy „ez az én helyem”. Ezek után az anya szüleit is felállították. Azt tudta, hogy a nagypapája csapongó életet élt, az viszont a képviselőkön keresztül derült ki, hogy a nagymamája ezt el tudta fogadni. Az édesanyja képviselőjében azonban a nagypapa hűtlensége úgy csapódott le, hogy a „férfiak már csak ilyenek”. Zita anyja ezzel az attitűddel ment férjhez, és kislánya, a kis Zita pedig odaállt az apja mellé, hogy megvédje.
Amikor idáig eljutottak, Zita helyet cserélt a képviselőjével, és megértette, hogy mindez tévedés tőle, ez a dolog csak az apjára és az anyjára tartozik, neki ki kell állnia közülük.
Utána odament a volt férje képviselőjéhez, és elmondta neki: „Apa volt az egyetlen férfi az életemben, ezért nem fért bele más.” Az is kiderült, hogy férje nem volt megfelelő partner számára, s ezért a képviselőn keresztül elengedték egymást.
„Jó lenne, ha azt tudnám mondani, hogy azóta történt valami. De még dolgoznom kell rajta” – fejezte be a történetét Zita.

Meg nem értett anyák, feleségek

Éva néhány évvel ezelőtt vált el, de nem emiatt jelentkezett családállításra, hanem azért, mert nem talál közös hangot a lányával. Amikor a képviselők révén felállították őt, a férjét, a lányát és a fiát, kiderült, hogy bizony a lánya az ő helyére állt. Éva nem tartotta be az egyensúly törvényét, túl sokat adott a férjének anélkül, hogy megvárta volna, amíg a férfi ezt viszonozza. Egy idő után egyre elégedetlenebb, követelőzőbb, boldogtalanabb lett. Ebben a helyzetben a lánya az apja mellé állt, a fia pedig eltávolodott. Neki azt kellett felismernie, hogy minden terhet, ami a férjével való kapcsolatuk megromlása miatt jelentkezik, közösen kell viselniük, nem neki egyedül.

Munkahelyi gondok

Krisztina egy barátja biztatására jelentkezett családfelállításra. Először segítőnek, majd később családállításra is jelentkezett. Arra volt kíváncsi, miért nem sikeres a munkájában. Rengeteg energiát fektetett a rábízott feladatokba, mégsem látta soha az eredményt. A családállítás során kiderült, hogy egy olyan családtag szerepét vette át, aki túl sokat vállalt, és mások terheit is magára vette. Számára katartikus élmény volt, amikor a képviselőkön keresztül visszaadta ezt a terhet a nagymamájának. Ezután egy oldódási folyamat indult el az életében, amely a mai napig tart. Egy következő alkalommal az is kiderült, hogy nem érzékeli saját szükségleteit, és nem él meg bizonyos érzéseket. Azóta már tudja, hogy ha figyel a szükségleteire, minden a helyére kerül.

A segítők
 
A Hellinger-terápia során nemcsak a családállítók, hanem a segítők is útmutatást kaphatnak életük ügyes-bajos dolgaiban. Az egyik gyakorlott résztvevő szerint könnyen „terápiafüggővé” válhat ez ember. Itt mindenki leveheti külső páncélját, kedvére sírhat, nevethet, szabadon megélheti az érzéseit. Sőt nemcsak saját emóciói törhetnek szabadon elő, hanem másokéit is megismerheti. Aki segítőnek jelentkezik, képviselőként, idegen személyiségek „bőrébe” bújva feledhetetlen tapasztalatokkal lehet gazdagabb.

A „családállító”

Bert Hellinger 1925-ben, Kölnben született. Filozófiai, pedagógiai és teológiai tanulmányok után tizenhat éven keresztül katolikus misszionáriusként dolgozott Dél-Afrikában a zuluk között. Három évvel 1968-as hazatérése után kilépett a rendből, és megnősült. Több mint tíz évvel később fejlesztette ki a szisztematikus-fenomenologikus rendszerterápiát, hétköznapi nevén a családfelállítás módszerét, a pszichoanalízis, a csoportdinamika, a tranzakció-analízis és a különböző hipnoterápiás eljárások alapján. Mára világhírűvé vált módszeréről megjelent könyvei közül többet magyar nyelven is olvashatunk.


Titokzatos álmaink
Érdemes figyelned álmaidra, mert fontos üzeneteket hordoznak. Más kérdés, hogy ki, mit és miért üzen velük éjszakánként.  tovább Tovább
Nyaralás nagycsaláddal
Egyre több a „Hozd el a nagyit” akció az utazási kínálatban. Ha téged is meghívnak a gyerekeid, fogadd meg tanácsunkat.  tovább Tovább
A gyerekem gyereke
Aligha van szülő, aki ne akarná megérni gyermekei utódainak megszületését. Én is vágytam rá már jó ideje, hogy megérkezzenek az unokáim.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

családCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés