Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Rezsicsökkentő tipp panellakásba!

2009.08.14. | Berényi Mariann
Október 30-ig kell benyújtani a Klímabarát Otthon pályázatot, amellyel panelházak energiatakarékos felújítására pályázhatsz. Igyekezz!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Magyarországon a nagy lakótelep-építkezés harminc esztendeje alatt közel 788 000 panellakás épült, amely ma a lakosság ötödének ad otthont. Mivel az előgyártott vasbeton elemekből készült lakótömbök építésekor inkább a gyorsaságon és az alacsony építési költségen volt a hangsúly, a panellakások számtalan problémát vetnek fel, akár kényelmi, akár energiahatékonysági szempontból.
Éppen ezért idén augusztusban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium olyan pályázatot hirdetett meg, amelynek segítségével az 1992. július 1-je előtt kiadott építési engedély alapján iparosított technológiával épült lakóépületek széndioxidkibocsátás-csökkentése és energiatakarékos korszerűsítése, felújítása megvalósító.
A támogatás csak teljes épület vagy dilatációval határolt épületrész felújítására igényelhető. Iparosított technológiával épült lakóépületnek pedig a panel, a közép- és nagyblokk, az alagútzsalu, az öntött, a vasbeton vázas és az egyéb, előre gyártott technológia felhasználásával épített lakóépület számít.

Klímabarát Otthon a zöld Magyarországért

A több tízezer panellakás felújítását lehetővé tevő Klímabarát Otthon program segítségével jelentősen csökkenhet hazánk CO2-kibocsátása, ugyanis az épületekhez kapcsolódó kibocsátások adják a teljes hazai adat 30 százalékát. Számítások szerint az energiahatékonysági felújítással lakásonként évi 1-1,2 tonna kibocsátáscsökkentés érhető el. (Összehasonlításként 1 tonna CO2 elnyeléséhez hozzávetőleg egy tölgyfa teljes élettartalma szükséges. )

Magyarországon az úgynevezett Klímabarát Otthon pályázat az első klímavédelmi lakossági program, amely a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) keretén belül született meg. A zöld tárca azért választotta ezt a támogatási formát, mert a régi panelépületek energiahatékony felújításával érhető el az egyik legnagyobb kibocsátáscsökkentés. Egy-egy panelház a komplex felújításokkal energiaköltségeinek akár 40-50 százalékát is megtakaríthatja, lakásonként a felújítások fajtájától függően akár havi 10-15 ezerrel is csökkenhetnek a közüzemi számlák.

Amellett, hogy a programban részt vevő házak lakói személy szerint is jól járnak, a felújítások során a környezetvédelmi szempontok is remekül érvényesíthetők. A ZBR és azon belül is a Klímabarát Otthon program valódi, mérhető, igazolható, folyamatosan auditált kibocsátáscsökkentést eredményez. A klímavédelmi cél teljesülésére – azaz a CO2-kibocsátás csökkentésnek mérésére és későbbi monitorozására – a szaktárca megbízásából a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszékén dolgoztak ki egy összetett és hiteles módszertant.

Mire pályázhatsz?

A ZBR keretében minden olyan energiahatékonysági intézkedés támogatható, melynek széndioxidkibocsátás-csökkentése mérhető, illetve energetikai hatékonyságjavító hatása az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló rendelet szerint igazolható. A beruházást követően az épületnek az eredetinél lényegesen jobb széndioxid-kibocsátási adatokkal és energiahatékonysággal kell rendelkeznie.

A támogatható tevékenységek ezért a következők:

 • nyílászárók energiamegtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje;
 • homlokzatok és födémek hőszigetelése;
 • épületgépészeti rendszerek korszerűsítése, felújítása (fűtés, HMV, szellőzés, hővisszanyerős szellőzés, társasház közös villamoshálózata, felvonók);
 • a megújuló energiafelhasználás növelése, a hagyományos energiahordozók megújuló energiaforrásokkal való helyettesítésére irányuló beruházások az energiatermelésre, -tárolásra, az energia szállítására és a hálózatba való esetleges visszatáplálásra;
 • az épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítése (gépi hűtés nem támogatható);
 • az épületek lodzsáinak beüvegezése a szoláris nyereségek passzív hasznosítására.

Minél energiahatékonyabb az épület, annál magasabb a támogatás

A pályázati kiírás kétlépcsős támogatási rendszert vázol fel, amelyben a pályázók költségarányos alaptámogatásként a felújítási költségek 33 százalékát, de lakásonként legfeljebb 500 ezer forinttámogatást igényelhetnek. KlímaBónusz támogatással azonban ez az arány további 10-27 százalékkal növelhető, de csak akkor, ha a felújított épület eléri legalább a „C” energetikai kategóriát. A Klímabarát Otthon panelpályázat ugyanis KlímaBónusz támogatással jutalmazza a komplex beruházásokat, hiszen ezek lényegesen hatékonyabban csökkentik az épületek CO2-kibocsátását.
A pályázaton elnyert összeg utólagos, teljesítésarányos, vissza nem térítendő támogatás. A támogatás a kifizetett számlák alapján hívható le.

Pályázz minél előbb!

Mivel a pályázati kiírásban nem szerepel, mekkora a pályázat keretösszege, és arról sem tudunk, hogy a kiíró mennyi pályázatot fogad be, ezért érdemes lakótársaiddal összefogni, és mielőbb pályázni.

A pályázati forrásból támogatást kaphatnak a széndioxidkibocsátás-csökkentést és az energiamegtakarítást eredményező felújításra:

 • a lakásszövetkezetek;
 • a társasházak;
 • a helyi önkormányzatok saját tulajdonú bérházai.

A pályázatok elbírálását a KVVM Fejlesztési Igazgatóságán felállt szervezet koordinálja, a bírálatot az Építésügyi Minőségellenőrző Intézetet (ÉMI) végzi. Az értékelés során környezet- és éghajlatvédelmi, műszaki, energetikai, közgazdasági és pénzügyi szempontok kerülnek előtérbe. Prioritást élveznek:

 • a költséghatékonyabb, nagyobb CO2-megtakarítással járó pályázatok;
 • a komplex, több célt megvalósító fejlesztések.
A pályázatok benyújtásával kapcsolatos további kérdések a következő címre küldhetők:

 • Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.

E-mail: info@emi.hu
Telefon: +36-1-372-6100
Honlap: www.emi.hu
1113 Budapest, Diószegi út 37.

 • Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóság

E-mail: zbr@kvvmfi.hu
Eelefon: +36-1-238-6683
Honlap: www.kvvmfi.hu
1399 Budapest, Pf.: 677

A pályázati kiírás itt is elolvasható.


Tértágító tippek panellakásba

A magyarok egyötöde panelben él. A volt szocializmus jelképének is tekintett építészeti monstrumok nem túl kellemesek, mégis otthonossá varázsolhatók.tovább Tovább

Takarékoskodj a gázzal! Én így...
A háztartások gázellátását csak végső esetben korlátozzák, de nem árt a takarékosság. Néhány bevált tipp.  tovább Tovább
Spórolj magadnak és a Földnek!
Szeretnéd, ha kisebb összeg szerepelne az áramszolgáltatótól érkező csekken? Nemcsak a pénztárcád, hanem környezeted is kímélheted!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace
Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Kerezsiné Nagy Erika - hiteltanácsadó
Kerezsiné Nagy Erika
hiteltanácsadó

Független tanácsadóként a hozzám fordulók érdekeit szem előtt tartva tudok segíteni egy hosszútávon pénztárcába vágó döntés meghozatalában.

Be kellene fáradni abba a pénzintézetbe, ahol felvették a hitelt. Jellemzően az előtörlesztéssel... TovábbTovább
2008 juliusban 1600000 ezer Ft svájci frank alapú kölcsönt vettem fel 10 éves lejáratra gépkocsi... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés