Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 24. Saturday, Iván   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Milyen betegségeket jelezhet a viszketés?

2011.01.24. | Ötvenentúl.hu
A viszketés felettébb rejtélyes dolog. Van, hogy ok nélkül viszketsz, de az is igen gyakori, hogy a tünet konkrét betegséget takar.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A viszketés az egyik legbizarrabb, egyben leggyötrőbb érzés. Ennek súlyát csak az érzi át igazán, aki viszketett már annyira, hogy nem tudott tőle aludni, enni, kikapcsolni, dolgozni. A valódi, gyötrő viszketés sírásig kínozza áldozatát. Ha nem vakarod, azért szenvedsz, ha vakarod, akkor meg azért, mert rettentően fáj. A viszketés nem igazi fájdalom, mégis kínszenvedés.

Mi a viszketés?

A viszketés élettani okainak kérdése borzasztóan összetett: helyi vérbőség és vérellátási zavarok, a bőr extrém felmelegedése vagy lehűlése, biológiailag aktív anyagok, például hisztamin felszabadulása.
A viszketéseket hátterük alapján, némileg önkényesen, két nagy csoportba oszthatjuk: bőrgyógyászati és belszervi betegségekre. Az elválasztás azért erőltetett, mert minden szerv működése összefügg, átfedik egymást, így különbséget tenni viszketés és viszketés között kicsit testidegen, és tudományosan sem feltétlenül állja meg a helyét.

Miért viszketsz?

Bőrgyógyászati viszketés

Az allergiás bőrkiütések a leggyakoriabbak. Gyógyszerallergia első jele lehet, ha a viszketés néhány nappal megelőzi a kiütés megjelenését. Kínzó viszketéssel jár az ekcéma, valamint a fertőzés, például a bőrgombásodás és a vírusos eredetű herpesz. A rühesség újabban ismét gyakoribb. Kórokozója, a rühatka a bőrben apró, pattanásszerű elváltozásokat okoz, rendszerint az ujjakon és a hajlatokban, a csukló, a hónalj és a comb tájékán. Mivel szoros testi kontaktussal terjed, általában a rokonok is megfertőződnek.

A bőrtünetek nélkül jelentkező, bőreredetű viszketés leggyakoribb oka a bőr kiszáradása, például a túl gyakori szappanos fürdő, de akár a központi fűtés miatt is. Különösen az időskorra jellemző a száraz bőr, mely igen makacs, nehezen kezelhető, egész testre kiterjedő viszketegséget okozhat.
Érdemes külön foglalkozni az arc és a koponya bőrével. A fülkagyló viszketésének leggyakoribb oka fagyási sérülés, mely elsősorban a fülkagyló felső, szabadon álló peremét érinti. Később is többször viszkethet egy korábbi, fagyási sérülés helye. Az orr, elsősorban az orrcsúcs is lefagyhat, de az orr gyakran a túlzott napozás, az ultraibolya sugárzás okozta bőrégés következtében is viszkethet. Ilyenkor a hűsítő kenőcsök alkalmazása jó hatású, hiszen többnyire átmeneti zavarról van csak szó. Ezzel szemben makacs viszketést okoz az orrpitvarban (az orrbemenet mögötti, bőrrel bélelt kiöblösödésben) előforduló száraz, pörkösödéssel járó orrgyulladás. Hátterében – baktériumok kóroki szerepe mellett – az utóbbi évek kutatásai vashiányt is bizonyítottak. Helyileg a pörköket fellazító kenőcsök, orrcseppek és fertőtlenítő, kórokozót ölő gyógyszerek (antibiotikumot tartalmazó krémek, néha tabletták is) szóba jönnek. A vashiányt is kezelni kell.

Belszervi viszketés

Belső szerveink ártalmainak számos oka lehet. Ezért minden olyan esetben, amikor bőrkiütés nélkül jelentkezik viszketés, belgyógyászati kivizsgálás is szükséges.

A cukorbetegség egyik első – ezért legfontosabb, figyelemfelhívó – tünete a viszketés, de a háttérben vese- és májbetegségek is lehetnek. Ez utóbbiakért a sárgaságért felelős bilirubin felhalmozódása a felelős. Bizonyos vérképzőszervi rendellenességekhez is társulhat, pajzsmirigy-túlműködésnél vagy klimaxos panaszoknál pedig a fokozott izzadás okoz viszketést.

A nyálkahártya-viszketések jellegzetes helye a torok, a garat, illetve az orrgarat. Utóbbi sokszor tüsszentést, nemritkán tüsszentéses rohamokat provokál. Számos oka lehet: a por közvetlenül izgatja a nyálkahártyát, allergiás náthában pedig a porban lévő atka okoz tüsszentési rohamot. Megkülönböztető jel, hogy allergiában egyéb tünetek, például allergiás kötőhártya-gyulladás is kísérheti. Az orrgarat viszketésérzése bevezető jele lehet az itt kezdődő vírusbetegségeknek, közönséges náthának, de az influenzának is. Ilyenkor a viszketés hátterében megtaláljuk a nyálkahártya kiszáradását is, a gyulladásos jelek mellett.

A viszketés egyik legkellemetlenebb helye a nemi szervek tájéka. Férfiaknál a végbéltáji viszketés gombás fertőzésre, prosztatagyulladásra, esetleg aranyérre, vagy az annak kezelésére használt kenőcs elleni allergiára vezethető vissza. Nőknél a szeméremtest, a hüvelybemenet kínzó viszketését hiányos tisztálkodás, a nemi szervek különböző fertőzése okozhatja. A viszketésnek lehet hormonális háttere is, főleg klimax vagy serdülés idején. A nemi szerveknél is keveredhetnek pszichés és organikus okok. Kiválthatja például a nemi élettől való félelem, hárítás, de okozhatja a ráktól, terhességtől, nemi betegségektől való rettegés is.

Érdemes még megjegyezni, hogy bár rendelkezünk hatásos viszketés elleni krémekkel és gyógyszerekkel, a probléma megoldásában a kozmetikai beavatkozásoknak (például a száraz bőr zsírtartalma növelésének) és a higiénés szabályok betartásának (például gombafertőzések megelőzésének) is nagy szerep jut.


Vigyázz! Nem csak bőrrákot okoz!
Ne tartózkodj sokat a napon, mert a káros sugarak bőrrákot okoznak. De mi a helyzet a napszúrással?   tovább Tovább
A bőrbetegségek lelki háttere
Viszketés, ekcéma, bőrszárazság, gomba... - szinte mindenkinek volt már valamilyen bőrgondja. Melyik mögött, milyen lelki okok állnak?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tünet betegségCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés