Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Ezt tedd, ha bűzlik a szomszédod!

2010.08.21. | Berényi Mariann
A szagok elé nem lehet kerítést húzni, és ha a szomszéd telke bűzölög, te is szenvedsz tőle. Mit tehetsz?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Ha a bérház harmadik emeletén egyvalaki 16 macskát tart, az egész ház szenved tőle. Ha valaki disznókat nevel vagy csirkekeltetőt működtet, a penetráns bűz és a mindent ellepő legyek messzire viszik a gazda hírét. Főleg, ha nem tartja tisztán az állatokat.
A nyári melegben a kellemetlen szagok még erősebbek, és a fertőzésveszély is nagyobb. Nem beszélve arról, hogy egy gondatlan állattartó szomszéd miatt akár egy tucat család veszíti el a lehetőséget, hogy a kertjében kellemesen pihenjen.

A bűz fogalma, érzékelése azonban nagyon szubjektív, az életminőség romlása és a kellemetlen szagok okozta ártalmak, mint a rossz közérzet, az idegesség, a stressz, sem határozható meg pontosan.
– Pedig ahogy a szomszédból átterjedő hanghatás, úgy a zavaró szagok megszüntetése is elérhető jogi úton, csak megfelelően bizonyítani kell – hívja fel a figyelmet dr. Pál András, az Ötvenentúl.hu jogi tanácsadója. – Ilyenkor általában elmondható, hogy az alkotmányos alapjogok sérülnek. Alkotmányunk szerint ugyanis mindenkinek joga van az emberhez méltó, nem szennyezett, tiszta környezethez, az egészséges, kellemetlen szagoktól mentes levegőhöz, a saját tulajdona háborítatlanságához, valamint a pihenéshez és a nyugodt lakókörnyezethez.
A szomszédságban keletkező kellemetlen szagok miatt ugyanakkor a környéken mindenki szenved, így az ott élők akár közösen is felléphetnek a szag kibocsátója ellen. Ha a település jegyzőjénél tett kifogásuk eredménytelen, polgári peres útra terelhetik az ügyet. Bár a bírósági eljárás évekig is elhúzódhat, megfelelő jogi segítséggel és anyagi ráfordítással (szakértők, szakvélemények) érvényesíthetők a sérelmet elszenvedők jogai.

Nézz magadba!

Amikor a városi emberek anyagi okokból vagy a vidéki idill reményében falura költöznek, gyakran megfeledkeznek arról, hogy előttük is éltek ott emberek, ráadásul másként, mint ők azt korábban megszokták. A falusi életnek velejárója a háztáji állattartás, amelynek bizony – még a leggondosabb portán is – időnként szaga van.
Ha valaki eleve olyan környezetbe ment lakni, ahol az állattartás nem tilos, nem hivatkozhat csupán az állattartás ténye miatt zavarásra, és túlérzékenysége sem vehető figyelembe.
Mielőtt falura költöznél, gondold végig, hogy számodra elviselhetőek-e ezek a körülmények! Azt is nézd meg, hogy a megvásárolandó ingatlan környékén milyen állatokat és hányat tartanak. Ne csak a közvetlen szomszédoknál vizsgálódj, hiszen a kellemetlen szagok akár több száz méterrel arrébb is zavaróak lehetnek.

Mit tehetsz?

Ha szomszéd állattartásából származó bűz zavarja a mindennapi életedet, mindenképpen lépj fel ellene, hiszen több módszer is létezik, amelynek alapján eldönthető, hogy az általad kifogásolt szag valóban zavaró tényezőnek számít-e.

 1. Fordulj először a település jegyzőjéhez. Optimális esetben az önkormányzat rendelkezik állattartási rendelettel, amelyben szabályozzák, hogy egy-egy telken milyen állatot és hányat, milyen körülmények között tarthatnak. Sokat számít, hogy a kellemetlen szagot árasztó telep kül- vagy belterületre esik-e, milyen lakóövezetben található.
  Sajnos azonban az állattartási rendeletek településenként változnak, és akadnak olyanok, amelyekben nincsenek kézzelfogható szabályok, számszerűsített előírások.
 2. Vitás ügyekben a jegyző mellett a helyi állatorvos is a segítségedre lehet: pontos tájékoztatást nyújthat az állattartás szempontjairól, elmondja, melyik állattal kapcsolatban mi a kötelező minimum, hogyan kellene mintaszerűen nevelni őket.
 3. Ha az állattartási rendelet alapján nem tudtok dűlőre jutni, jöhet az ÁNTSZ (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat) vagy/és a Környezetvédelmi Felügyelőség, amely a közegészségügy és az életminőség szempontból vizsgálja a bűz forrását. A helyi illetékes felügyelőség ilyenkor helyszíni szemlét tart: mérnek, vizsgálódnak, bírságot szabnak ki.
  Sajnos nagyon sokan azt tapasztalják, hogy a bírság kifizetése vagy az előírások rövid ideig történő betartása után a korábbi orrfacsaró bűz hamarosan újra terjengeni kezd.
 4. Végső esetben nincs más megoldás, mint hogy bírósághoz fordulj. Ahogy dr. Pál András is javasolta, érdemes ilyenkor a többi szomszéddal összefogni, és szakemberek segítségét igénybe venni.
A szerződéstől is elállhatsz!

Ha úgy vásároltad az ingatlanodat, hogy nem tájékoztattak arról: a közvetlen környékeden háztáji állatokat tartanak, netán állattartó telep vagy vegyi üzem van, előfordulhat, hogy az orrfacsaró problémával csak akkor szembesülsz, ha beköltözöl új otthonodba. Ilyenkor egy éven belül megtámadhatod az adásvételi szerződést, mert a volt tulajdonos nem tett eleget tájékoztatási kötelezettségének.

A bűz mint birtokháborítás

A jogászok általában a zavaró bűz megszüntetése érdekében az alkotmányos alapjog megsértése mellett a szükségtelen zavarás tényével érvelnek a bíróság előtt, ugyanis az állattartásnál is érvényesülnek a Polgári Törvénykönyv szomszédjogra vonatkozó előírásai. A tulajdonos az állattartás során is köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédait szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné (Ptk. 100. §).
Olyan kertes, családi házakkal beépített környezetben, ahol az állattartás megengedett és szokásos, a haszonállattartás önmagában nem kifogásolható. Az állattartás azonban nem lehet olyan mértékű, hogy azzal a szomszédos ingatlan tulajdonosait szükségtelenül zavarja.
A sérelmet szenvedett szomszéd követelheti:

 1. az abbahagyást, a jogsértő állapot megszüntetését;
 2. ha ismétlődéstől tartani lehet, a jövőre vonatkozó eltiltást;
 3. esetleges kárának megtérítését.
A szag mérhető!

A bűz érzékelése általában rendkívül szubjektív dolog, hiszen ami az egyik embernek elviselhetetlen, azt a másik észre sem veszi. Jó hír, hogy a szag mérésére nemcsak az emberi orrot használják, azaz létezik módszer, amellyel a büdösség mértéke számszerűsíthető!

A keserű gyakorlat

Akinek egyszer már meggyűlt a baja egy eltérő tisztasági igénnyel megáldott szomszéddal, tudja, hogy más portáján szinte lehetetlen rendet rakni. Még hatósági segítséggel sem.
Munkatársunk egy Budapest környéki virágzó kis településen járt:

A budai agglomerációban, közvetlenül a természetvédelmi területnek nyilvánított erdőrész mellett barátságos, provence-i hangulatú családi ház áll a szépen gondozott kertben. A fiatal házaspár – akiknek négyéves kisfia rövidesen kishúgot kap – békés mindennapjait beárnyékolja a szomszéd telek állapota.
Szomszédjuk nem állandó lakos, de hetente rendszeresen kilátogat a telkére. A középkorú férfi megrögzött gyűjtögető. Kertjében és kis házában hegyekben áll az építkezési hulladék, a sokféle limlom és a háztartási szemét. A szabadban dolgozza fel a húst, olykor megfőzi, de kint hagyja a kertben a maradékokat, akárcsak más romlandó ételmaradékokat. Ezekre rájárnak a környékről a kóbor állatok, kutyák, házimacskák, illetve az erdőből különféle rágcsálók, vadállatok. A kertből a két közvetlen szomszéd telekre olykor már-már elviselhetetlen bűz árad. A fertőzések veszélye is komoly.

Kényszerű tehetetlenség

S hogy mit lehet tenni ez ellen? Szép szóval, türelemmel semmit sem sikerült elérniük a szomszédoknak. Néhány év után a szomszédos két család saját költségén konténerbe rakatta és elvitette a lomokat, és klórral átpermeteztette a bűzös szomszéd telket. Három év múlva visszaállt az „eredeti” állapot: szeméttenger, kerítést nem ismerő rágcsálók hada és a romlott ételmaradékokkal teli kertet saját területként védő kóbor ebek megjelenése. A kisgyerekes család saját cicája áldozatul esett a fertőzésnek.
Ezután a Fővárosi és Pest megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz fordultak, az Élelmiszerlánc Biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósághoz. A hivatal illetékese a helyszínen tájékoztatta a bűzös telek tulajdonosát az alapvető higiéniai szabályokról, a takarítás és a kertrendezés fontosságáról, de büntetést nem szabott ki rá. Ennek hatása a nullával volt egyenlő.

Újabb két év telt el. Közben a két elszenvedő szomszéd család az orruk előtt elpusztult kóbor házimacskákat temette el. És gondolkozott, mit tehetne. Hívásukra 2009. április közepén egyszerre jelent meg a helyszínen a helyi önkormányzattól a mezőőr, a közterület-felügyelő, a rendőrség körzeti megbízottja, valamint a Fővárosi és Pest megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal állatorvosa és az ÁNTSZ illetékese. Május 8-án a fertőtlenítési jogkörrel rendelkező ÁNTSZ felszólította a helyi önkormányzatot, hogy a helyszíni szemle alapján azonnali hatállyal rendelje el a terület és az épület teljes rendezését és fertőtlenítését, mert közegészségügyi, járványügyi veszélyt jelent a tulajdonosra és a környéken élőkre.  

Ám az önkormányzat azóta, azaz több mint két hónapja, sem tett eleget a felszólításnak. Az ÁNTSZ pedig, mivel nincs kikényszerítési jogköre, a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatalhoz irányította a megoldatlan üggyel az érintetteket. Itt, mint kiderült, már megszűnt az a főosztály, amely korábban foglalkozott az ilyen ügyekkel. Most az Államigazgatási Hivatal Felügyeleti és Igazgatási Monitoring Főosztályához lehet fordulni a problémával. Bár ezen a főosztályon dolgozik egy referens, aki a szóban forgó településsel foglalkozik, jogköre nincs arra, hogy végrehajtassa a helyi önkormányzattal az ÁNTSZ határozatát.

Mindezek után a csalódott házaspár már csak az ombudsmanhoz vagy a helyi önkormányzati képviselőhöz, illetve az országgyűlési képviselőhöz fordulhat. Vagy polgári pert indíthat a helyi önkormányzat ellen.      
A helyi önkormányzat új helyszíni szemlét akar kérni az ÁNTSZ-től, hogy azután változtassa meg az álláspontját, és ne rendeljen el takarítást, fertőtlenítést. A helyzet abszurditása, hogy az önkormányzat annak ellenére nem akarja elvégeztetni a terület rendberakását, hogy annak költsége a bűzös telek tulajdonosát terhelné.         

Ne veszítsd el a reményt!

Érvényesítsd jogaidat! Ha hasonló problémáktól szenvedsz, fordulj az Ötvenentúl.hu jogi tanácsadójához, dr. Pál Andráshoz.


Jogodban áll!
Számtalanszor kerülsz olyan szituációba, amelyet igazságtalannak érzel. Ugye, hogy legtöbbször meg sem mersz mukkanni?  tovább Tovább
A leggyakoribb, háziállatok által...
Vannak olyan betegségek, amelyek átterjedhetnek a házi kedvencekről ránk és szeretteinkre is. Íme, a legfontosabb szabályok!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

közösség környezetvédelem jog környezetKiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés