Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Hihetetlen! Hindu falu az Alföldön

2009.08.01. | Ötvenentúl.hu / MTI
Jubileumi ünnepre készülnek az Alföld apró Indiájában, Nandafalván a hétvégén. Több száz az indiai kultúrát kedvelő és művelő résztvevő gyűlt össze, hogy a harminc évvel ezelőtt alapított kis közösséggel emlékezzen az elmúlt időszakra.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Szombat délután a bárki számára nyitott program keretében tizenöt helyszínen mutatják be mindazt, amit a dél-ázsiai országról tudni érdemes. A vendégek kipróbálhatják a hindu kultúra olyan jellemző elemeit, mint a jóga, az indiai konyha, a szertartások, a védikus mantrarecitálás, az indiai tánc vagy az öltözködés. Emellett indiai bazár is lesz.
A falu az év többi napján is nyitott a látogatók előtt, a templomba bárki betérhet, a lakókkal beszélgethet, de most sokkal intenzívebb élményben lehet része.

A programot egy nemzetközi jógatalálkozó egyik napjára tették, így a magyar segítők mellett a világ minden tájáról érkezett vendéglátók is átadják tudásukat a látogatóknak. Érkeztek a magyar jógázók mellett Amerikából, Olaszországból, Spanyolországból, Svájcból és Németországból is, így több mint százötven hozzáértő várja a vendégeket.

Az 1979-ben megalapított Nandafalva a nevét egy indiai településről kapta, ahol a hagyomány szerint Krisna töltötte gyerekkorát testvérével és szüleivel. Az alapítók először a tájat találták meg a magyar Alföldön Balástya mellett, majd - felfedezve a hasonlóságot az indiai területtel - elnevezték az egyik legszentebb helyről.

A közösség templomát húsz év után, 2000-ben szentelték föl. Az alföldi tájba illeszkedő szentély az ország egyik legjobb templomépítésze, Szigeti Gyula tervei alapján készült. Az épület ötvözi a magyar és hindu építészeti hagyományokat. Az egymázsás harang - a magyar szokást is követve -naponta megszólal. Szentélyparkját hagyományos indiai szertartás keretében, hét védikus tűzáldozat bemutatásával tavaly avatták föl.

A faluban tizenegy család lakik, akik a hindu vallást és filozófiát gyakorolják. A betelepülők az első évtizedet az illegalitás, a megtűrtség és a tiltás határán élték meg, mára azonban Balástya elfogadott polgáraivá váltak, akik szívesen részt vesznek a környék életében is.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace
Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés