Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Tények és tévhitek a balkezességről

2011.05.28. | Ötvenentúl.hu
Mi a közös Benjamin Franklinben, Albert Einsteinben és Bruce Willisben? A balkezesség, amely az emberiség 10 százalékát érinti.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

De vajon okosabbak, kreatívabbak-e a balkezesek, vagy éppen ellenkezőleg: több baleset és lelki sérülés éri őket?

Már a méhben látszik a domináns kéz

A magzat már a 10. hét környékén is lengeti a karját, így a többszöri ultrahangos vizsgálatokkal megfigyelhető, melyik keze a domináns. Később, a méhen belüli ujjszopás megjelenésekor már sokkal nagyobb az esély arra, hogy megállapítható legyen, melyik lesz a baba „ügyesebbik” keze.
Brit kutatók még 2009-ben 1000 magzat ultrahangos felvételének tanulmányozásakor azt tapasztalták, hogy tízből kilenc magzat a terhesség 15. hetében a jobb hüvelykujját szopta. Születésük után 75 gyerek sorsát követték nyomon, és megállapították, hogy a jobb ujjukat szopó 60 gyerek közül 10-12 éves korukban mind jobbkezesek voltak. A közül a 15 gyerek közül, aki a méhen belül a bal hüvelykujját szopta, tízéves korban tíz gyerek balkezes volt, öt viszont jobbkezes lett.

Balszerencsés a balkezes?

Tény, hogy a világot a jobbkezesek számára rendezték be, ezért a balkezeseket bizonyos helyzetekben több baleset érheti. Ha például egy balkezes gomb alakú kilincset akar kinyitni, biztosan balra tekeri, így az ajtófélfa horzsolja az ujjperceit. A kézfogás sem olyan egyértelmű feladat egy balkezesnek.
A magyar nyelvben ráadásul a bal oldalhoz valamilyen negatív tulajdonság is tartozik, például balfácán, kétbalkezes, balfék, balga, balsors, balszerencse. Az arab országokban pedig – ahol közösen étkeznek egyetlen nagy edényből – bal kézzel az ételért nyúlni igen nagy sértést jelent, hiszen ezt a kezet tisztátalannak tartják. A jobb- vagy balkezesség azonban nem kultúrafüggő, hanem örökletes tényező, s egyáltalán nem befolyásolja a szellemi képességeket vagy a testi ügyességet.

Fontos a dominancia kialakulása

A jobb- vagy balkezesség kialakulása nagyjából egy időben megy végbe a beszéd kialakulásával, 18-20 hónapos kor körül. Ettől kezdve a gyermek egyik kezét a finom, megtanult mozgások kivitelezésére használja. Ennek a specializálódásnak négyéves korig végbe kell mennie. Amennyiben késik, érdemes gyermekneurológushoz fordulni, aki dominanciatesztekkel (labdadobás, -elkapás, zárnyitás, locsolás, fésülködés) el tudja dönteni a kérdést. Azért fontos az időtényező, mert a dominancia időben történő kialakulása adja meg a gyermeknek azt az esélyt, hogy megfelelő kézügyességet szerezzen a későbbi iskolai feladatok elvégzéséhez.

Az átszoktatás tilos!

Amennyiben a gyermek balkezes, szigorúan tilos az átszoktatás! Ezzel egy természetes rendszert zavarnánk meg, tennénk mesterkéltté. Megzavarhatjuk a gyermek finom mozgásainak kivitelezését, és a bizonytalansággal akár neurotikus tüneteket is előidézhetünk. A jobb agyfélteke felelős az átfogó gondolkodásért, az intuícióért és a tértudatért, a bal pedig az elemző-logikus gondolkodás és a nyelvi képességek központja. A balkezesek esetében a jobb agyfélteke a domináns. Ha egy erősen balkezest próbálnak átszoktatni jobb kézre, a folyamatos stresszhelyzet koncentrációs és emlékezetzavarokhoz, diszlexiás tünetekhez, a finom mozgások zavarához, balesetekhez vezethet. Az átszoktatott gyerekeknél megjelenhetnek az érzelmi és beszédzavarok, a dadogás, az éjszakai bevizelés, a nyugtalanság és a kimerültség. Az is elképzelhető, hogy a gyerek személyisége is sérül, agresszívvá válik, és csökken az önbizalma. Ez pedig nyilvánvalóan visszahat a teljesítményre, s ezzel létrejön egy ördögi kör.

Hogyan segítheted a balkezes gyereket?

  • Feltétlenül szerezz be balkezes eszközöket! A jobbkezes tárgyak balkezes alkalmazása nehéz, hibás mozdulatokat rögzít, ami rontja a gyermek önértékelését.
  • Figyelj arra, hogy balkezes unokád iskolakezdéskor a pad bal oldalán üljön, hogy a társával ne akadályozzák egymást.
  • Sok balkezes a csuklóját behajlítva, felülről ír, vagy akár egész testével követi ezt a kéztartást, megkönnyítve ezzel a gerincferdülés kialakulását. Ezt megelőzheted, ha a füzetet egy kissé jobbra lefelé döntöd.
  • Segítsd sikerélményét olyan sport kiválasztásával, amelyben előny a balkezesség. A kosárlabda, a vívás, a pingpong vagy éppen a tenisz remek sport a balkezesek számára.
További balkezesek

Nelson Rockefeller, Harry Truman, Benjamin Franklin, Gerald Ford, Ronald Reagan, Bill Clinton, II. György angol király, Viktória királynő, VI. György, William herceg, Jeanne d'Arc, Bonaparte Napóleon, Otto von Bismarck, Albert Schweitzer, Sylvester Stallone, Bruce Willis, Brad Pitt, Keanu Reeves, Shirley MacLaine, Diane Keaton, Demi Moore, Angelina Jolie.


Segítség, gurul az unokám!
Amilyen aranyos egy kövér kisbaba, annyira kiábrándító – és saját egészségét veszélyeztető – a kövér kisgyerek. Hogyan fogyaszthatod le?  tovább Tovább
Mit tehetsz unokád egészségéért?
Ideális esetben a nagyszülők szerepe az unokák életében nem csak a játékban merül ki. Sokat tehetsz például azért, hogy egészségesek legyenek.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

unoka kéz babonaCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés