Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Szabadulj meg a veszélyes legyektől!

2014.05.31. | Gönye László
Ezek a kis betolakodók nem csupán szemtelenek és bosszantóak, de fertőzéseket is terjesztenek. Miért lehet veszélyes a házi légy?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A számtalan légyfaj közül a legártalmatlanabb, mégis a legtöbb odafigyelést igényel, hiszen nagyon nagy számban fordul elő. Bizony, ez a mindenki által ismert házi légy. Ezek az állatok a lakásban található legyek 98,5 százalékát teszik ki, mennyiségük a lakástól távolodva arányosan csökken. A közhiedelemmel ellentétben nem kimondottan székletben tenyésznek, erre csak akkor fanyalodnak rá, ha más eleséghez nem jutnak. Az egyéb fajokhoz képest, mint például az istállólégy vagy a húslégy, aránylag kis számban fertőzöttek, bizonyos körülmények között azonban ez is elég betegség terjesztéséhez. A kedvezőtlen higiénés körülmények között, illetve olyan helyeken, ahol nagy mennyiségben van jelen valamely kórokozó, fontos a védekezés. Így például kórházakban vagy betegek körül, hajléktalanok között vagy például rendezetlen körülmények között élő szomszédok mellett nagyobb figyelmet kell fordítani a házi legyek távoltartására is.

A közegészségügyi rendszerekben mindenhol ügyelnek (vagy ügyelniük kellene) ezekre az apró betolakodókra, hiszen megfelelő védekezés hiányában rendkívül gyorsan szaporodnak: egy nőstény egy hónapig tartó élete alatt hat-nyolcszáz petét rakhat. A légy elsősorban a pépes és folyékony táplálékot szereti, a szilárd élelmet először a nyálával oldja fel, majd miután elfogyasztotta, még egyszer „felböfögi”. A táplálkozási rítus során az állat testében lévő kórokozók könnyen a környezetbe juthatnak, nem is beszélve a napi átlag harmincszori ürítésről, ami tovább növeli a fertőzés kockázatát.

Lehetséges fertőzések

És hogy milyen betegségeket is terjeszthet a házi légy? Elsősorban gyomor- és bélbetegségekre kell gondolnunk, kutatások szerint például a gyomorfekély kialakulásában fontos szerepet játszó baktérium terjesztésében is szerepet játszhat. Inkább a magatehetetlen emberek, elhanyagolt csecsemők lehetnek érintettek a légylárva-betegségben, amikor is – vigyázat, csak erős idegzetűek képzeljék el – a sebbe vagy a nyálkahártya szélére rakott petékből fejlődő lárvák befúrják magukat a bőr alá.

Akik állatokat tartanak, persze még komolyabb veszélyekre számíthatnak. Többek között a szivacsos agyvelőgyulladás vagy a különböző bélférgek terjesztéséért lehet felelős a házi légy mellett több egyéb faj is, így a jószág körül is fontos a kis rovarok távoltartása, irtása.

Mindez persze eléggé riasztó lehet, ám a tapasztalatok szerint a legalapvetőbb higiénés feltételek betartásával a minimálisra csökkenthető a házi legyek fertőzésveszélye. Az Országos Epidemiológiai Központ munkatársa szerint legalábbis az utóbbi időben nem észleltek nagyszámú vagy járványszerű megbetegedést, melyet ez a légyfaj okozott volna, a kisebb számú fertőzések is inkább a hajléktalanokat érintették.

Hogyan tartsd távol?

A házi légy a bomló szerves anyag szagára érzékeny, ezért elsősorban a szemetest vagy komposztálót kell lefedni, illetve az édességeket, gyümölcsöket, gyümölcslevet, tejet eltávolítani a rovarok számára könnyen „kiszagolható” és elérhető helyekről. Mindez persze még kevés, de a szúnyoghálótól kezdve az alattomos légyirtó eszközökig ma már számtalan olyan módszer létezik, amivel távol tarthatod a hívatlan betolakodókat. Kertes házakban a legyek számára riasztó lehet a ricinus vagy a bazsalikom, de egyesek szerint a csalánosok körül is ritkábban fordulnak elő ezek az állatok. Amennyiben kedveled az illatát, akár városi lakásban is használhatsz ricinus- vagy babérolajat, kis tálkába kiöntve.
Ezek a szerek és növények nem irtják, csak távol tartják a betolakodó rovarokat, ez azonban sokszor nem elég. Ami a légyölő szereket illeti, házi találmányokból és boltban kapható szerekből is bőséges a kínálat. A legkézenfekvőbb és legolcsóbb megoldás a cukros vagy cukros-ecetes víz, amely a tálkához csalogatja a legyeket, hogy aztán a vízbe vesszenek. Ennek továbbfejlesztett változataként egy PET-palackot háromnegyed magasságban elvághatsz, hogy aztán a felső részét megfordítva beletedd a palack aljába. Miután ecetes-cukros vizet öntöttél a szerkezetbe, már csak várnod kell, hogy a legyek belerepüljenek, kifelé ugyanis már nem találnak utat maguknak.

A bolti eszközök közül a ragasztós légyfogók a legkelendőbbek, ezek mindenféle formában és kivitelben kaphatók, már néhány száz forintos áron is. Rendkívül elterjedtek a feromonos eszközök, akár ragasztós, akár sprays vagy tubusos kivitelben. A feromon ilyenkor csak az eszközhöz csalogatja a rovart, hogy aztán ragasztóval vagy egyéb csapdázó módszerrel vonja ki a légtérből.

Meglehetősen népszerűek az elektromos riasztók, melyek utántölthető folyadékkal vagy lapocskával vannak felszerelve. Ezek a hálózati áramról üzemeltetve párologtatják a rovarok számára taszító vegyületet.
Gyors és pusztító hatásúak a különböző aeroszolok, melyekkel viszont óvatosan kell bánni, főleg azokban a lakásokban, ahol kisgyermek vagy háziállat van. Fontos még, hogy csak zárt térben lehet eredményesen alkalmazni őket.

Persze a rengeteg eszköz és módszer mellett még mindig versenyképes az összetekert újság és a légycsapó, ami kevésbé hatékony ugyan, de a légtér megtisztítását némi reflexjátékkal ötvözi.


A rovarcsípés tünetei és kezelése
A jó idő közeledtével, amikor egyre többet tartózkodunk a szabadban, nem árt tisztában lennünk egy látszólag ártalmatlan, ám gyakori veszéllyel.  tovább Tovább
Alulról támadó ellenség! Tippek...
Bár a vakond hasznos állat, mégis minden kertbarát egyik első számú ellensége. Szabadulj meg tőle humánusan!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

állat kert betegség megelőzés otthonCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés