Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

7 érdekes tény a kopaszodásról

2015.07.12. | Ferenczy Mária
Nem minden hajhullás vezet kopaszodáshoz, és nem minden kopaszodás végleges. Létezik spontán hajkinövés, mint ahogy hajevés is. Érdekesség érdekesség hátán…
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A hajhullás természetes folyamat, mindennap veszítünk el hajszálakat, sőt az évnek egyes időszakaiban fokozottan hullhat a hajunk. Kezelendő, krónikus hajhullásról akkor beszélünk, ha naponta 40-60 hajszálnál több hullik ki. Persze ahhoz, hogy el tudd dönteni, hajveszteséged még a normális kereteken belül mozog-e, nem szükséges – mellesleg nem is lehetséges – naponta megszámolnod az elhullajtott szálakat. Ezt az ember érzi. Hiszen az évek során megismerted annyira a tested, hogy feltűnik a lefolyóban, hajkefében, ruhákon, kispárnán maradt hajszálak mennyisége.

Tudtad? A hajhullás akkor vezet végleges kopaszodáshoz, ha mind a szőrtüsző, mind a benne található hajszemölcs elpusztul. A kopaszodás lehet szétszórt vagy foltokban jelentkező – diffúz.

Tudtad? A női és a férfikopaszodás különbözik egymástól. Amíg a férfiak általában a homlok, illetve a fejtető irányából kopaszodnak, a változó korban tapasztalható női hajvesztés egyenletesen, az egész fejbőrön tapasztalható, valamint hosszanti ritkulás is jellemzi.

Tudtad? A hajhullás nem feltétlenül végleges. Előfordulhat átmeneti hajveszteség is – akár foltokban, akár összefüggő területeken –, amikor is maga a hajszemölcs nem pusztul el, csak a felületén lévő mátrixsejtek képtelenek osztódni. Ilyenkor a kezelés célja a sejtek osztódásának serkentése, amivel a hajnövekedés teljes mértékben visszaállítható.

Tudtad? A hajhullás nem korhoz kötött probléma. Fiatalkorban is elkezdődhet, és rengeteg – sok esetben megszüntethető – tényező állhat a hátterében. Fogamzásgátló gyógyszerek, hormonproblémák, egyoldalú táplálkozás, vitaminhiánnyal járó diéta, hosszan tartó láz, véralvadásgátló gyógyszerek, stressz, gyulladás, helyi fertőzés, menopauza idején tapasztalható hormonváltozások.

Tudtad? Létezik a kopaszodásnak egy minden korosztályt érintő fajtája, a foltos kopaszodás, mely gyakori gyerekek esetében is, és érdekessége, hogy nem csupán a hajas fejbőrt, de bármilyen szőrrel bevont területet érinthet. Hátterében általában genetikai problémák állnak, de valódi oka eddig ismeretlen. A foltos kopaszodás nem végleges, gyakran spontán hajvisszanövés is tapasztalható.

Tudtad? A hajhullástól való félelem is kiválthat hajhullást. Több kutatás eredménye is bizonyítja, hogy a haj folyamatos vizsgálata, a kopaszodástól való abszurd szintű félelem – mint folyamatosan fennálló stresszfaktor – is vezethet a hajszálak elveszítéséhez. Sok esetben önbeteljesítő jóslatként működik.

Tudtad? A trichotillománia egy pszichés eredetű betegség, mely a haj tépkedését, csavargatását, önkéntes ritkítását jelenti. Súlyos esetben átmeneti kopaszodást okozhat, kezelése pszichológiai úton történik.


7 érdekes tény a testbeszédedről
Nem csak szavakkal kommunikálunk. Mit árul el a tested rólad, és mit tudhatsz meg másokról, ha alaposan szemügyre veszed testbeszédüket?  tovább Tovább
8 érdekes tény az ondóról
Bár az ondó elengedhetetlen a gyermeknemzéshez, sokan arcpirítónak tartják, ha erről esik szó. Pedig fontos, hogy alaposabban ismerd!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hajápolás kopaszodás haj hajhullás szépségCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Gyógynövénytár
Képgaléria
Nagyiklub


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés