Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Vigyázz! Nem csak bőrrákot okoz!

2009.07.14. | Lám Luca
Ne tartózkodj sokat a napon, mert a káros sugarak bőrrákot okoznak. De mi a helyzet a napszúrással?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Szerencsére a bőrrákról és elkerülési lehetőségeiről szinte mindenki hallott. Persze ez közel sem jelenti azt, hogy az ismeret birtokában mindenki betartaná a szükséges védelmi intézkedéseket, hiszen a strandokon, tengerpartokon rengeteg déli órákban napozó nyaralót látni, s bizony nem mindenkinek lapul a táskájában a megfelelő faktorú napkrém. De ezzel együtt elmondható, hogy a prevenció köztudatba építési szakasza elkezdődött. Viszont ahogy a bőrdaganat előtérbe került, úgy feledkeztünk meg egy másik, nap okozta kellemetlenségről, a napszúrásról. Láng László, a Szatmár Megyei Családorvosok Szövetségének alelnöke szerint az egyik legveszélyesebb hőség okozta egészségügyi probléma a napszúrás.

A napszúrás a magas hőmérséklet és sugárzás hatására kialakuló enyhe steril gyulladás az agyhártyákban. Steril gyulladásról akkor beszélhetünk, ha a gyulladást nem kórokozók, hanem fizikai vagy kémiai hatások (például ütés, nyomás, sugárzás, allergia, savas anyagok) váltják ki. A gyulladás hatására az agyhártyákban duzzanat, vizenyő alakul ki, mely nyomja magát az agyat és különböző területeit. Ez okozza a napszúrás jellegzetes tüneteit.

Milyen tünetekkel jár?

Ha huzamosabb ideig tartózkodsz napon, előbb-utóbb az alábbi tüneteket észlelheted magadon:

  • fejfájás,
  • hányinger,
  • szédülés,
  • hányás,
  • fáradtság, gyengeség.

Hogyan előzheted meg?

– Megelőzésképpen mindenképp tartózkodjunk árnyékban, a fejünket védjük kendőkkel, kalapokkal, erre a legideálisabb a széles karimájú szalmakalap, amely egyúttal szellőzik is – magyarázza az orvos. – Ebben az időszakban ugyanakkor megnő a szervezet folyadékigénye: fokozott folyadékbevitelre van szükség, hogy megelőzzük a hőgutát. Igyekezzünk elkerülni a közvetlen napsugárzást, növeljük a folyadékbevitel mennyiségét: ha eddig 1,5-2 liter vizet ittunk meg naponta, most 3-3,5 literre is szükség lehet – tanácsolja a szakember.

Mivel a verejtékezéssel ásványi sókat is veszít a szervezeted, fontos hogy ezt a hiányt ásványvíz fogyasztásával pótold. Fizikai munka mellett még inkább fennáll a dehidratáció veszélye, ezért a szabadban végzett munkát ütemezd késő délutánra vagy kora reggelre, amikor a kinti hőmérséklet 30 fok alá süllyed.

– Ugyancsak nagyon fontos a bőr védelme a nap káros hatásaitól, mert a sugárzás I., II. és III. fokú égési sérüléseket okozhat – int Láng doktor. – Különös erős ebben az időszakban az ultraibolya sugárzás B komponense, ezért magas fényvédő faktorú napozókrémek használata ajánlott. Még ezekkel sem ajánlatos azonban hosszabb ideig kint tartózkodni a tűző napon. A bőrt fokozatosan kell hozzászoktatni a naphoz, hogy a természetes barnulás megvédje a bőr mélyebb rétegeit a károsodástól. Az erős napsugárzás azonnali hatása a bőr leégése, amely 24 órán belül jelentkezik. Ennél sokkal veszélyesebb az UV sugarak okozta bőrrák, ez gyakran csak 5–10 év után alakul ki. Egyik legveszélyesebb formája a festéksejtes bőrdaganat, amelynek kialakulása 10–15 évet is eltarthat.

Az utóbbi években jelentősen megnőtt a bőrdaganatos esetek száma. Ez egyrészt az ózonréteg elvékonyodásával magyarázható, másrészt egyre többen választják a szoláriumok nyújtotta mesterséges barnulást. Tudományosan bizonyított tény, hogy a hosszas szoláriumos kezelés megsokszorozza a bőrrák kialakulásának veszélyét, ugyanakkor öregíti a bőrt, mivel vastagabbá teszi. Sok országban törvényileg tiltott a gyermekek szoláriumos kezelése, 16 év fölött is korlátozva és ritkábban használható – olvasható a Medipressen.


Napozás utáni szerek körképe
A nap erős és káros sugarainak köszönhetően, ma már nem elég, ha naptejjel napozol. Bizony, napozás után is ápolnod kell a bőröd.  tovább Tovább
A legdivatosabb napszemüvegek
A tomboló nyár elképzelhetetlen csinos napszemüvegek nélkül. Fényvédő funkciójuk mellett öltöztetnek is: a formatervezett modellek szinte ékszerként viselhetők.  tovább Tovább
Milyen gyógyszerek mellett tilos a...
A nyaralás élményét nem csak a rossz szállás ronthatja el. Azt se felejtsd el, hogy napozhatsz-e gyógyszereid mellett!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

kezelés tünet nyár megelőzés bőr napozásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés