Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Csípő, égető fájdalom - a hólyaghurut tünetei

2011.01.05. | Ferenczy Mária
A hólyaghurut minden második nő életében előfordult már legalább egyszer, sokan mégsem tudják, miért és mit tehetnek ellene.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A hólyaghurut a férfiakat és a nőket egyaránt, az év bármely szakában érheti. A húgyutak fertőzései a veséket, a vesét és a hólyagot összekötő vezetékeket, a hólyagot és a húgycsövet érinthetik. A tünetek az érintett területtől függnek: a veséket is érintő fertőzés tünetei a legfájdalmasabbak.

Mi okozza a hólyaghurutot?

A hólyaghurut hátterében vírusok, gombák, de az esetek nagy részében baktériumok állnak. A fertőzés két irányból kerülhet a húgyutakba: alulról, illetve a vérereken keresztül. Mivel a nők anatómiai felépítésük miatt fogékonyabbak az alulról fertőződésre, a fiatal nők körében 50-szer gyakrabban fordul elő a hólyaghurut, mint a férfiak között. Ennek egyik oka a rövidebb húgyvezeték, melyen így könnyebben jutnak fel a baktériumok, valamint a húgycső végbélhez és hüvelyhez való közelsége. A széklettel távozó baktériumok nem jelenthetnek veszélyt, ha az immunrendszered elég erős, ám ha valami miatt meggyengül, a helytelen végbéltörlés során bármikor hólyaghurutot kaphatsz. A baktériumok megtelepednek a húgycsőben, majd feljutnak a hólyagba – de ugyanez a helyzet a hüvelyben megtalálható, általában szexuális úton odakerült vírusokkal és baktériumokkal is.

A vérerek szállítják a vesékbe a kiválasztandó salakanyagokat. Ritkán a vérereken keresztül baktériumok is eljutnak a vesékbe, melyek ott megtelepedve gyulladást okozhatnak.

Tünetei

A hólyaghurut tünetei elviselhetőek, ezért sokan nem fordulnak orvoshoz, holott az orvos minden háttérben meghúzódó nőgyógyászati, urológiai problémát könnyen kiszűrhetne és kezelhetne. A hosszan tartó hólyaghurut ráadásul vesegyulladáshoz vezethet, melynek tünetei (láz, derékfájás) sokkal kellemetlenebbek, és kezelése is lényegesen időigényesebb. A kezeletlen hurut ráadásul krónikussá válhat, folyamatosan vagy visszatérően megkeserítve a mindennapokat. A hólyaghurut tipikus tünetei:

  • gyakori vizelési inger;
  • vizeléskor nagyon kevés vizelet távozik;
  • a vizelést szúró, csípő érzés kíséri;
  • melynek során sötétebb, rossz szagú, esetleg véres vizelet tapasztalható.
Párterápia

Ha szexuális úton terjedő betegségek okozzák a hólyaghurutot, mindkét félnek kezeltetnie kell magát, különben fennáll a folyamatos oda-vissza fertőződés esélye. A szexuális úton terjedő betegségek nincsenek korhoz kötve, bárkivel megeshetnek, és nem feltétlenül utalnak kicsapongó, felelőtlen életmódra, hűtlenkedésre. Előfordulásuk nem kínos, nem ciki, és jól kezelhetők, titkolózás helyett keresd fel kezelőorvosod.

Hogyan előzheted meg?

  • Először is figyelj arra, hogy mindennap sok folyadékot igyál. A kevés folyadékmennyiségnek kevés vizelet az eredménye. Ha pedig kevesebb, akkor sűrűbb, koncentráltabb, és több benne a szabadon szaporodható baktérium.
  • Székletürítéskor figyelj arra, hogy a törlés mindig hátrafelé történjen. Így elkerülheted a baktériumok húgycsőbe jutását.
  • Szexuális együttlét előtt és után tisztálkodj, te is, partnered is. Akkor is, ha régóta vagytok együtt, és még sosem volt semmilyen szexuális úton terjedő betegségetek.
  • Alsóneműd legyen pamutból, ne legyen túl szoros, tested szellőzzön, ne zárd be szűk térbe, melyben a meleg és a nedvesség remek táptalajt biztosít a baktériumoknak.
  • Ha menni kell, menni kell! Ne tartogasd a vizeletet, menj vécére, ha érzed, hogy pisilned kell.

Vigyázz, durva betegségek lesnek rád!
Nem elég, ha bekened magad naptejjel, és ha nem ugrasz be felhevült testtel a vízbe. Egyéb veszélyekre is oda kell figyelned!  tovább Tovább
Milyen betegségeket szedhetsz össze a...
Strandolni szuper jó! Kivéve, ha az élményen kívül más maradandó dolgot is szerzel...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tünet megelőzésCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés