Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A nagy tejrejtély: kell inni, vagy sem?

2009.07.12. | Lám Luca
A felnőtt szervezetnek nincs szüksége tejre – hallani sok helyen. Ugyanakkor a legjobb kalciumforrásnak is nevezik.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A tej az utóbbi években a táplálkozás egyik nagy kérdése lett. A reklámokban, a médiában azt hallani, hogy a tej szinte egyenlő a kalciummal, a csontritkulással foglalkozó írások a kalcium fontosságára hívják fel a figyelmet, ugyanakkor sokszor hallani azt is, hogy a felnőtt szervezetnek nincs szüksége tejre, vagyis igen nehezen bontja le. Ha viszont a tej a fő kalciumforrásunk, melyre felnőttkorban talán még nagyobb szükségünk van, ám nem tudjuk meginni és beépíteni, akkor mégis hogyan védekezhetnénk a csontritkulás ellen? Ellentmondás ellentmondás hátán, ideje a végére járni a kérdésnek: meddig van szükségünk tejre és miért?

A tej a legfontosabb kalciumforrás?

A tejben valóban sok a kalcium, de közel sem ez az egyetlen forrásunk. A tejnél könnyebben emészthető joghurtban és egyéb tejtermékekben is sok a kalcium, de nem szabad megfeledkezni a gyümölcsökről és a zöldségekről sem, melyek szintén meglepően nagy mennyiségben tartalmaznak belőle. Különösen a káposzta és a kínai kel, melyekből ráadásul könnyebben fel is szívódik a kalcium. Nagyon jó forrás még a rebarbara. Számos kevésbé nyilvánvaló kalciumforrás is létezik, sok ételt eleve dúsítanak, például egyes narancsleveket, müzliket és kakaóporokat. A zöldségek viszont a tejjel ellentétben K-vitamint is tartalmaznak, mely szintén szükséges az erős csontokhoz. A tofuban és a szezámmagban is rengeteg a kalcium. Ha az egy csészére vetített kalciummennyiséget vizsgáljuk, a tej a lista végén kullog. 100 kalóriányi petrezselyemben háromszor annyi a kalcium, mint ugyanennyi teljes tejben. Ami a nem tejalapú kalciumforrásokból általában hiányzik, az a telített zsírsav.

Fontos!

A kalcium felszívódását a D-vitamin segíti elő. Ezt lehet kiegészítő formájában is szedni, vagy D-vitaminban gazdag ételeket fogyasztani, a legegyszerűbb azonban, ha néhány percet mindennap napozol. A só ellenben gátolja a kalcium felszívódását, ezért a bevitelét csökkentsd, ezáltal is emelkedik a kalciumszinted.

Mennyi az ajánlott napi mennyiség?

9–18 éves kor között az ajánlott mennyiség 1300 mg naponta, 19–50 éves kor között 1000 mg, 51 év felett 1200 mg. Ezzel szemben a kamaszkor és felnőttkor közti átmeneti időszakban a férfiak és nők egyaránt kevesebb kalciumot vesznek magukhoz, átlagosan 153, illetve 194 milligrammal. Ez valóban nagy baj, mivel a csontsűrűség a húszas éveink elejéig nem éri el a csúcspontját. Ugyanúgy, mint a nyugdíj-előtakarékosság esetében, a kalciumot korán kell elkezdeni raktározni, mivel a későbbi éveinkben apránként elveszítjük.

Szükség van-e felnőttkorban tejre?

A legtöbben, mire felnőnek, elveszítik tejcukorbontó képességüket. A laktózt a laktáz nevű enzim bontja le, melynek génje a kor előrehaladtával lecsendesül. Így, lebontás hiányában, a laktóz nem különösebben hasznos a felnőtt szervezet számára, egyes bélbaktériumok viszont annál inkább szeretik. Az ebből következő kellemetlen tünetek (hasmenés, puffadás, nehéz emésztés, teltségérzet) miatt a legtöbb felnőtt egyre kevesebb tejet iszik.

Melvin B. Heyman – az UCLA Egyetem gasztroenterológus, táplálkozás-szakértő professzora – 2006-os laktózintoleranciával foglalkozó tanulmányában azt írta, hogy a világ lakosságának körülbelül 70 százaléka felnőttkorában nem képes a laktózt megemészteni. Emiatt többen úgy érvelnek, hogy meg kéne változtatni a terminológiát. Ezek szerint a laktózérzékenység tűnik normálisnak, és a kisebbséget kellene laktózperzisztensnek nevezni. Egy ezzel ellentétes érvelés szerint egy olyan társadalomban, amely általában nem fogyaszt tejterméket, csekély jelentősége van az erre való érzékenységről beszélni, és ezt a fogalmat olyan kultúrákra kellene csak használni, ahol a laktózérzékenység fontos étrendi probléma, és a definíció lehetőségét ezen társadalmaknak kellene fenntartani – olvasható a Wikipédia vonatkozó oldalain.

Az Élelmiszerallergia.hu szerint az emberi rassz mindenevő, az összes természetben fellelhető élelmiszert képes elfogyasztani, és tápanyagaikat értékesíteni. Ez természetesen a szabadon hozzáférhető, természetes élelmiszerekre vonatkozik, és nem az ember által, mesterséges úton előállított, manipulált élelmiszerekre. Az utóbbiakhoz tartozik a tehéntej is. Ráadásul az ilyen élelmiszerek megemésztése működőképes emésztőrendszert és egészséges immunrendszert feltételez, ami a mostani időkben többnyire már nem adott.

Összességében tehát elmondható, hogy azok számára, akiknek szervezete képes felnőttkorukban is lebontani a tejcukrot, egészséges lehet a tej, ám akkor sem kell kétségbe esned, ha gyomrod nem bírja a tejfogyasztást: csontjaid egészségét egyéb kalciumforrások révén is megőrizheted.


8 egyszerű gyakorlat csontritkulás...
A megfelelő gyakorlatok segítségével hatékonyan lassíthatod, illetve előzheted meg a csontritkulás folyamatát. Kövesd edzéstervünket!  tovább Tovább
Összefügg a testsúly és a...
50 fölött igen gyakori probléma a csontritkulás. De vajon az életkoron, a nemen kívül a testsúllyal is összefügg?  tovább Tovább
Előzd meg a csontritkulást!
Nincsenek tiltott ételek – a fokozott kalciumbevitel mellett csak az egészséges táplálkozás szabályait kell betartanod. Mintaétrendünk segít, hogy megelőzd a...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

csontritkulás megelőzés táplálkozásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés