Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Ömlik rólam a víz! - a krónikus izzadás okai

2010.07.03. | Lám Luca
Az izzadás természetes és hasznos folyamat. A túlzott izzadás azonban zavaró, kellemetlen, és teljesen megkeserítheti az életed.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az izzadás a testhőmérséklet szabályozásának egyik legfontosabb eleme. A verejtékezéssel szervezeted megakadályozza, hogy hőmérsékleted 37 fok fölé emelkedjen (ahonnan már hőemelkedésről beszélünk). A hőszabályozás mellett fontos a méregtelenítés és a fertőtlenítés szempontjából is. Természetes folyamat, ami annyit tesz, hogy minden élő ember izzad, születésétől a haláláig, nem csupán nyáron, hanem betegség vagy éppen stressz esetén is. Azt viszont, hogy adott helyzetben egyesek miért izzadnak kevésbé, míg másokról patakokban ömlik a víz, nem tudni. Csak annyit tudunk, hogy a túlzott izzadás hajlama öröklődik.

 

Evolúciós háttér

Biztosan felmerült már benned a kérdés, hogy miért kezdesz el azonnal izzadni, ha zavarba hoznak, vagy ha hirtelen stressz ér? A válasz igen egyszerű. A stresszt a szervezeted vészhelyzetnek fogja fel, ezért a túlélési funkciók bekapcsolásával reagál rá. Mivel a vészhelyzet hajdanán valamilyen életet fenyegető helyezettel volt azonos, a túlélést a hatékony menekülés jelentette. Azonnal nedvessé válik a tenyered és a talpad, hogy jobban tapadjanak, s így gyorsabban mászhass fára. Szervezeted elraktározza a cukrot és a zsírt, hogy elegendő energiád legyen akkor is, ha sokáig nem jutsz újra táplálékhoz (ezért nem működnek a stresszes időszakban megkezdett fogyókúrák sem – a stressz hizlal, miért?). Aktiválódik a vegetatív idegrendszered, amitől szaporább a szívverésed, és cselekvési kényszer uralkodik el rajtad. Ez biztosítja a gyors reakcióidőt és a menekülési képességet. Ahogy a megfeszült izomzat is a gyors elindulást segíti elő.

Nem mindegy, milyen mirigy

A verejtékmirigyek a bőr irharétegében találhatók. Két típusukat különböztetjük meg:

  • apokrin mirigyek: a hónaljban és a külső nemi szervek körül találhatók, működésüket nagymértékben szabályozzák a hormonális, érzelmi, lelki változások;
  • ekrin mirigyek: az egész testen elszórva, mintegy 2–4 millió található belőlük, funkciójuk a hőszabályozás.

Az apokrin mirigyek tejszerű váladékot termelnek, amelyet a bőrön található baktériumok bontanak le. Az így keletkezett bomlástermék adja a kellemetlen testszagot. Az ekrin mirigyek által előállított folyadék híg és szagtalan.

Kóros izzadás

A különböző becslések szerint a magyar lakosság közel 3 százaléka szenved kóros izzadástól. A túlzott verítékezés hátterében sok minden állhat: szervi betegségek, pszichés okok, de megjelenhet gyógyszert kísérő jelenségként is. A probléma kellemetlen, olyannyira, hogy akár teljesen ellehetetlenítheti a beteg társas kapcsolatait, hiszen az izzadságszagtól a legtöbben undorodunk, és az igénytelenséggel kapcsoljuk össze. A homlokon megjelenő gyöngyök és a pólókon látható foltok senkiben nem ébresztenek vonzalmat, különösen akkor nem, ha még a jellegzetes, szúrós szag is társul mellé. A probléma kezelhető – teljesen ugyan nem lehet megszüntetni, de mindenképpen élhetővé mérsékelhető –, de ehhez először a háttérben meghúzódó okokat térképezik fel az orvosok. Elsőként mindig a szervi bajokat kell kizárni, ezután jöhetnek a szorongással járó betegségek, melyek ugyanolyan súlyos izzadást válthatnak ki, mint a szervi gondok. Az is előfordulhat azonban, hogy semmilyen specifikus problémát nem találnak a krónikus izzadás mögött. Ilyenkor a kezelés is nehezebb, hiszen magát az izzadást kell csökkenteni, nem pedig a háttérben meghúzódó, az esetek többségében hatékonyan kezelhető betegséget megszüntetni.

A kóros izzadást nehezen lehet pusztán dezodorokkal elfedni, mert bár a kellemetlen szagokat elleplezhetik, a szervezetből távozó, nagyobb mennyiségű verítéket nem tartják vissza. Így a tüneteknek csak egy részét orvosolják. Megoldást nyújthat a gyógyszertárakban kapható alumínium-klorid ecsetelő oldat vagy a metenaminoldat, de olykor az iontoforézis (gyenge egyenárammal való kezelés) is segíthet, valamint a verejtékmirigy-eltávolítás zsírleszívással és a botoxinjekció is egyfajta kezelési lehetőség.


3 fincsi recept, ami csökkenti az...
Itt a jó idő. A jó idővel pedig megérkeztek a kellemetlen szagú hónaljak is. Hogy megelőzd az izzadást, készítsd el receptjeinket.  tovább Tovább
Természetes módszerek izzadás ellen
Ha felszállsz a metróra, az emberek lassan eltávolodnak tőled? Képtelen vagy megállítani a folyamatos izzadást? Fogadd meg tippjeinket!   tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

betegség kezelés nyárFórum
Kiemelt témáink
Nagyiklub
Mosolyalbum
Interjú
Képgaléria


hirdetés


hirdetés